Vrei să îți amenajezi locuința astfel încât să obții căminul pe care l-ai visat dintotdeauna. Felul în care percepi rezultatul depinde însă de experiențele personale, de felul în care arăta casa copilăriei, de interioarele care ți-au plăcut de-a lungul timpului, pe care le-ai vizitat sau pe care le-ai văzut în albume, cataloage sau în fotografii de pe net. Indiferent că te bazezi pe inspirația și forțele proprii pentru a gândi amenajarea locuinței, fie că apelezi la un specialist, trebuie să știi că orice idee poate fi revendicată unui concept, unui stil sau poate fi o combinație a două stiluri asemănătoare, compatibile între ele. Iată care sunt cele mai populare stiluri în designul interior și cum ai putea să le adaptezi elementele pentru casa ori apartamentul tău.

Stilul tradițional 

Cei mai mulți proprietari de locuințe tind să se ferească de designul tradițional de teamă ă nu își transforme căminul în casa bunicilor. Cu toate acestea, stilul vechi te poate inspira de fapt să achiziționezi piese grozave care să constituie sarea și piperul oricărui spațiu. De fapt, poate face orice locuință să pară mai primitoare și îți poate aduce confortul necesar și sentimentul de „acasă”. Cea mai mare provocare este să distingi între elementele de design care să aducă savoare și cele care ar putea să îi dea un aer desuet.

Factorii cheie ai designului tradițional includ un grad de formalitate, lemn, catifea, mobilier tapițat masiv, detalii arhitecturale, cum ar fi șeminee ornamentate, medalioane de tavan și uși decorative.

Stilul modern

Designul interior modern apare la începutul secolului al XIX-lea și se dezvoltă de-a lungul secolului al XX-lea. Mișcarea modernistă a început să ia amploare pe măsură ce s-a îndepărtat de la utilizarea materialelor tradiționale de construcție și design, cum ar fi lemnul, piatra și cărămida și, în schimb, a început să se concentreze pe materiale industriale, inclusiv sticlă, oțel și beton. Cea mai recunoscută și influentă filosofie de design a fost creată de școala germană de design Bauhaus în anii 1920, a cărei estetică a designului a fost centrată pe credința că forma ar trebui să se combine cu funcționalitatea.

Stilul industrial

Interioarele industriale sunt definite de elementele arhitecturale aflate la vedere într-un spațiu. Alte stiluri ascund conductele și conductele, dar industria îmbrățișează aceste elemente, transformându-le într-un punct de interes. Designul interior industrial este brut, aproape neterminat, oferind o atmosferă relaxantă în care trăiești.

Stilul minimalist

După ce și-a pus amprenta pe scena designului începând cu anii 90, designul interior minimalist a rămas o opțiune demnă de luat în seamă atunci când nu vrei să dai greș în amenajarea locuinței. Efectul este o casă primitoare și confortabilă, cu spații largi și aerisite, care nu se va demoda niciodată. 

Stilul folosește linii simple, clare, culori dintr-o paletă restrânsă, un minimum necesar de mobilier și exclude abundența decorațiunilor și a obiectelor care fac adeseori ca locuința să pară încărcată.

Orice stil de design interior are caracteristicile lui bine definite, însă amenajarea casei sau a apartamentului implică întotdeauna un grad de personalizare, cu ajutorul căruia vei putea să intuiești rezultatul final, să faci cele mai inspirate achiziții care să te ducă către realizarea unui decor în conformitate cu stilul personal sau al familiei tale, în cadrul căruia să te simți întotdeauna acasă.

Author

Write A Comment