Față de acum circa 40 de ani în urmă, când joburile presupuneau o muncă delimitată temporal față de viața personală, în prezent ne confruntăm din ce în ce mai mult cu o situație în care munca devine tot mai solicitantă și stresantă. Stresul zilnic, cumulat cu problemele normale ale fiecărei familii își poate pune amprenta asupra oamenilor, așa că pentru a-l reduce iată care sunt cele mai bune soluții pe care le poți implementa.

Organizează mai eficient taskurile

Stresul apare cel mai frecvent atunci când volumul de muncă pe care îl ai este mai mare decât capacitatea ta de a-l gestiona. Este foarte important să îți organizezi timpul și resursele pentru a putea lucra mai eficient, astfel încât orele lucrate să nu se suprapună cu ceea ce ar însemna timpul tău liber sau timpul dedicat familiei. Poți discuta cu un psiholog despre felul în care percepi tu munca și care sunt anxietățile și temerile tale, încercând astfel să găsești un echilibru între timpul alocat muncii și timpul pentru sine.

Evită oamenii negativi

Unii oameni pur și simplu au o atitudine negativă care îi afectează foarte mult și pe cei din jur. Atunci când zi de zi te confrunți cu astfel de persoane riști ca psihicul tău să aibă de suferit, iar pe lângă acesta și relațiile tale cu cei din jur. Atunci când o persoană negativă te influențează, vei proiecta frustrările și asupra familiei sau relației de cuplu, lucru care poate duce în timp la conflicte ireparabile între tine și partenerul sau partenera ta de viață. Sigur că poți apela oricând la un psiholog de cuplu care te poate ajuta pe tine și pe partenerul sau partenera ta să restabiliți firul comunicării și să vă analizați problemele, însă este important să identifici înainte de toate care este cauza reală a problemelor.  De foarte multe ori poate fi vorba, așa cum menționam mai sus, doar de niște proiecții care nu au legătură neapărat cu realitatea.     

Acordă-ți timp pentru tine

Trăim în era vitezei și a multinaționalelor, în care orice subiect este unul potrivit pentru a se transforma în ședințe interminabile de birou. Programul de muncă este mai lung, iar cerințele mai ample. Învățarea de noi programe, gestionarea situațiilor legate de muncă sau chiar conviețuirea cu colegii sau șefii poate fi dificilă.

Este important așadar să îți oferi ție timp cu tine pentru a te asigura că și tu te umpli de energie bună. Citește, relaxează-te în natură la plimbări sau prin sport, ieși cu familia, participă la cursuri sau workshop-uri sau participă la ședințe de terapie care să te ajute să te bucuri de o viață tihnită, fără stres. Fă lucruri care te fac pe tine să te simți împlinit și vei vedea că această stare are potențialul de a te ajuta să gestionezi mai ușor stresul legat de muncă.

Odihnește-te eficient

Somnul este una dintre cele mai bune modalități de a reduce stresul. Dormi cel puțin 8 ore pe noapte, chiar dacă pare un clișeu. Organismul are nevoie să fie odihnit pentru a prelua noi taskuri, la fel și mintea ta. Alege așadar ca seara să îți acorzi momente pentru tine care să te ajute să dormi și să te odihnești, pentru a putea fi apt de noi provocări zilnice.

Author

Write A Comment