Primăvara este un anotimp destul de capricios. Putem întâlni temperaturi de sub șapte grade Celsius dimineața și peste 15 grade la orele amiezii, iar aceste variații pot crea confuzii în utilizarea anvelopelor.

După cum se știe, anvelopele de iarnă sunt proiectate să performeze mai bine pe timp rece.

Compoziția materialului din care sunt făcute și profilul acestora este mai adecvat la rularea pe zăpadă sau gheață. De asemenea, se comportă foarte bine și pe asfalt ud la temperaturi pozitive. Pe asfalt uscat, la temperaturi ridicate în schimb, acestea nu vor mai fi la fel de performante. Tocmai de aceea nu se recomandă utilizarea lor pe timp călduros.

Pe de altă parte este evident că nimeni nu-și va schimba zilnic sau aproape zilnic anvelopele în funcție de cum este vremea de afară. Foarte mulți șoferi aleg să utilizeze pneurile de iarnă până când sunt siguri că nu vor mai fi surprinși de vreo zăpadă apărută din senin care chiar să-i ia pe toți prin surprindere. Această variantă este considerată mai sigură, chiar dacă una care poate afecta durata de viață a pneurilor dedicate sezonului rece.

Compoziția mai moale a materialului din care sunt făcute anvelopele de iarnă are proprietatea de a-și menține coeficientul de elasticitate și la temperaturi scăzute. Prin urmare, spre deosebire de pneurile de vară care se întăresc și nu mai oferă siguranță în exploatare, cele de iarnă vor rămâne aderente.

Pe măsură ce temperaturile exterioare cresc, acestea devin și mai moi.

În consecință vor începe să se uzeze mai rapid, dar nu vor avea neapărat o aderență mai bună. Ba, mai mult, din cauză că sunt mai moi vor începe să se uzeze rapid, mai ales atunci când sunt supuse unor condiții extreme de utilizare cu accelerări și frânări bruște sau viraje abordate cu viteze ridicate.

Totodată, pe vreme călduroasă, pneurile de iarnă vor emite sunete ascuțite și vor patina mai rapid decât cele de vară. În plus, pe timp ploios, șanțurile din acestea se vor aplatiza mai mult din cauza creșterii gradului de elasticitate a pneului și nu vor mai putea evacua la fel de eficient pelicula de apă dintre ele și asfalt. Va crește, astfel, riscul de acvaplanare și, implicit, va scădea gradul de siguranță.

Pe lângă aceste neplăceri care duc la alungirea distanțelor de frânare și a ținutei de drum pe viraje, mai apare și componenta economică. În general, anvelopele de iarnă sunt mai grele decât cele de vară. Asta va afecta masele suspendate și, implicit, inerția roților. Un astfel de fenomen va avea ca și consecință o creștere a consumului de carburant.

Un alt factor deseori ignorat este dat de zgomotul la rulare. Anvelopele de iarnă, din cauza profilului lor adecvat pentru îndepărtarea zăpezii, sunt mai gălăgioase decât cele de vară. Dacă la circulația urbană acest fapt va putea părea insesizabil, la drum lung va conta destul de mult. Este cunoscut faptul că un pneu zgomotos va crește gradul de oboseală al șoferului. La prima vedere acesta s-ar putea să nu sesizeze motivul pentru care nu poate conduce pe distanțe foarte lungi.

În consecință, conducerea pe timp călduros cu anvelope de iarnă este o practică periculoasă care poate avea consecințe grave. Este important să fiți conștienți de riscurile implicate și să luați măsurile necesare pentru a vă asigura siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic. Prin urmare, dacă veți constata că rareori temperaturile din timpul nopților sau dimineților scad sub 5 grade, deja puteți trece la anvelopele de vară, mai ales dacă în timpul zilei aveți de a face cu temperaturi de peste 15 grade Celsius.

Author

Write A Comment