Poate va intrebati cum poate cineva sa detina copia originala a unui GIF care a fost raspandit pe internet. Asta pentru ca a fost vandut sub forma unui NFT sau a unui token nefungibil, care actioneaza ca un certificat digital de autenticitate. Piata pentru NFT-uri a explodat in 2020, urcand la o valoare de piata de cel putin 338 de milioane de euro, de la aproximativ 41 de milioane in 2018. Dar scepticii se intreaba daca aceste active merita cu adevarat valoarea care le este atribuita, mai ales daca tot ce este nevoie pentru a le vizualiza este o conexiune la internet.

Pentru a intelege cum functioneaza NFT-urile, mai intai trebuie sa intelegeti ce este fungibilitatea. Fungibilitatea se refera la capacitatea unui activ de a fi schimbat sau substituit cu active similare de aceeasi valoare. Un exemplu simplu de activ fungibil este moneda.

Cum functioneaza NFT-ul in Blockchain?

Sa spunem ca aveti cinci bancnote de un dolar in portofel. S-ar putea sa nu doriti sa aveti atata maruntis, asa ca le schimbati cu o singura bancnota de cinci dolari. Valoarea banilor dvs. este in continuare de cinci dolari, indiferent de faptul ca acum sunt intr-o forma diferita. Activele nefungibile sunt opusul. Fiecare dintre ele este unic si nu poate fi inlocuit cu usurinta cu ceva similar. Ganditi-va la “Mona Lisa”.

Este o opera de arta originala. Nu ar putea fi schimbata, sa zicem, cu un poster “Mona Lisa” de la magazinul de cadouri de la Luvru, deoarece posterul nu are aceeasi valoare. – Ideea din spatele NFT este ca aveti aceasta semnatura digitala, asa cum o mare opera de arta ar putea purta semnatura persoanei care a creat-o, astfel incat sa va puteti uita oricand la original si sa spuneti: “Da, acesta este cel adevarat. Acesta este autentic”.

Un NFT ajunge sa aiba acest lucru prin intermediul blockchain, unde sunt inregistrate informatiile. NFT sunt criptomonede, dar, spre deosebire de criptomonedele fungibile, cum ar fi bitcoin, acestea sunt complet unice. Ele exista ca un sir de numere si litere stocate intr-un registru blockchain. Aceste informatii pot contine cine detine activul digital, cine l-a vandut si cand a fost vandut.

Aceste informatii sunt, de asemenea, criptate, asigurand autenticitatea si raritatea NFT. In acest fel, ei rezolva o problema dificila pentru creatorii digitali de pe internet: cum sa faci creatia ta sa fie mai rara si, prin urmare, mai valoroasa.

NFT-ul este ceva unic dar digital, ca un certificat de conformitate

Astfel, in cazul NFT-urilor, se ajunge la raritate, deoarece acestea nu sunt fungibile si, din acest motiv, nu poate exista decat un singur token. Nu poate fi tranzactionat pentru nimic similar, deoarece nu exista nimic similar care sa existe. Astfel, se ajunge la aceasta raritate si la aceasta limitare, ceea ce ajuta la cresterea preturilor. Una dintre primele aplicatii ale crearii acestei raritati a fost jocul digital de colectie Cryptokitties, care a aparut in 2017.

Utilizatorii puteau sa cumpere, sa faca schimb si sa reproduca obiecte de colectie digitale pentru pisici. Fiecare pisica noua era un NFT care ii certifica originalitatea si proprietatea. De atunci, NFT-urile au fost aplicate jocurilor video, artei digitale si memoriei sportive.

Un exemplu este NBA Top Shot, care le permite utilizatorilor sa achizitioneze o colectie de momente importante din baschet, cum ar fi un clip video cu o aruncare de pe poster. Toate momentele importante sunt NFT si au devenit o mare afacere.

Pana la jumatatea lunii martie, NBA Top Shot a inregistrat vanzari de peste 338 de milioane de dolari de cand a fost lansat in octombrie 2020. Jetoanele non-fungibile isi fac loc si in lumea artei mainstream. Casa de licitatii Christie’s a deschis licitatia pentru primul sau NFT de arta pur digitala. Ofertele au explodat in milioane de dolari.

A ajuns NFT-ul viral in 2021?

Oamenii sunt foarte entuziasmati de NFT-uri, deoarece, spre deosebire de blockchain-ul care sta la baza bitcoin, se pot face lucruri mult mai complexe cu ele. Se pot stabili termeni in cadrul acestuia, cum ar fi: “Creatorul original va primi o suma x la fiecare revanzare a acestui bun”.

Sau poti sa iei acest lucru si sa ai o NFT care, la randul ei, bate alte NFT. Si astfel se ajunge la toate aceste aplicatii care nu au fost testate.

Potentialul sau nu a fost decat zgariat la suprafata. Pe langa toata agitatia din jurul NFT-urilor, expertii au exprimat unele ingrijorari. Una dintre probleme este ca nu toate NFT-urile verifica daca persoana care vinde o opera de arta digitala este de fapt creatorul original. Acest lucru este dificil, in special pe pietele online.

Unul dintre motive de ingrijorare este faptul ca oricine poate intra pe multe dintre aceste piete si poate spune: “Eu sunt persoana care a creat acest simbol” si poate fi foarte greu de verificat, mai ales daca nu stii cine este de fapt sau daca spune ca este o persoana care nu este. Iar unii sunt sceptici cu privire la faptul ca doar proprietatea face ca activele digitale sa fie valoroase.

In cazul artei digitale, un cumparator detine pictura digitala originala, dar nu poate impiedica alte persoane sa copieze imaginea si sa o partajeze sau sa o modifice online. – Ati avut o multime de inselaciuni in domeniul criptomonedelor si, prin urmare, ingrijorarea este ca, stiti, oamenii le dau prea multa importanta. Ei spun, de exemplu, “Cumparati aceste NFT. Este grozav”.

Dar, in realitate, trebuie sa existe intotdeauna un cumparator pentru ca sa existe un vanzator, iar oamenii ar putea decide dintr-o data: “Lasati-ma sa imi incasez profiturile”, iar cineva va ramane cu banii in mana. Sustinatorii sunt increzatori in potentialul NFT, dar criticii sunt precauti, considerand ca ar putea fi vorba de o bula digitala in curs de formare.

Author

Write A Comment