Grădina face parte din estetica casei tale și ar fi de preferat să nu o neglijezi. În anotimpul rece, aceasta poate căpăta un aspect mai puțin plăcut, mai ales având în vedere faptul că natura nu te va ajuta prea mult în această perioadă. În timp ce aștepți ca elementele florale decorative să reintre în peisaj, poți opta pentru o soluție atât estetică, cât și practică.
Cea mai bună opțiuni pentru spațiul exterior al locuinței tale este fără dar și poate un sistem pergole retractabile. De când lemnul, materialul principal anterior, a fost înlocuit cu aluminiul, proiectele cu pergole au căpătat mai multe funcții, datorită automatizării acestora.
Acum totul poate fi controlat printr-o telecomandă, iar pergolei îi sunt atașate și alte sisteme, totul pentru a-ți proteja grădina de efectele nefaste ale temperaturilor scăzute.
Trebuie să iei în calcul anumite criterii când alegi un proiect pergola, așa că echipa Tende.ro ți-a pregătit un mic ghid prin care tu să fii inspirat în a face alegerea cea mai bună pentru tine și gradina ta.
Proiect pergola – solutie pentru gradina ta
Foarte multe persoane nu sunt familiarizate cu termenul de ,,pergola” și unii nu știu la ce servește aceasta. Pergolele sunt un sistem de copertine, menite să creeze prin structura lor un spațiu sigur pentru activitățile în aer liber, cum ar fi evenimente de familie și alte activități de grup.
Aceste proiecte sunt similar cu foișoarele sau cu terasele ce permit folosirea unu spatiu extra în exteriorul unei clădiri. Diferența dintre acestea poate consta în forma, materialele folosite pentru proiectarea acestora și mărimea. În anotimpul călduros, un proiect pergola reprezintă soluția pentru umbrirea grădinii, iar în anotimpul rece, poate reprezenta scutul împotriva precipitațiilor.
Există două tipuri de pergole: retractabile clasice și bioclimatice. Cele retractabile clasice au în componență o membrană din PVC care blochează razele ultraviolete și creste eficiența în spatiul exterior pe timp de vară. Acestea vin în diverse forme și pot fi închise cu sticlă securizată.
Pergolele bioclimatice diferă de cele clasice datorită tehnologiei dezvoltate pe care o însumează. Fiecare funcție (rotire, retractare, rabatare) se realizează de la un click distanță. Ambele tipuri au un sistem de filtrare a apei, care protejează o suprafata mare a grădinii.
Trecerea de la lemn la aluminiu – avantaj economic, ecologic și tehnologic
În trecut, pergolele erau realizate dintr-un material lemnos. Deși lemnul este un material natural, acesta nu oferă rezistenta prea mare în ceea ce privește aversele. Aluminiul este un material putin mai bun decât lemnul și este potrivit pentru orice anotimp, nu se deteriorează ușor, este ecologic și totodată poate fi ajustat din punct de vedere tehnologic.
De asemenea, un proiect pergola din aluminiu este foarte ușor de manevrat. Montajul se poate face rapid, fără prea multe dificultăți, mai ales în cazul pregolelor dependente de structura unei locuințe.
Estetica unui proiect pergola – modele pergole prin care îți poti înfrumuseța grădina
Forma unei pergole este o altă caracteristică prin care diferă cele două tipuri și este factorul esențial ce formează estetica în gradini. Pergolele clasice pot avea diverse forme: plană, circulară, triunghiulară. În cazul în care optezi pentru o astfel de constructie, îți poți transforma grădina în stil cottage, un stil caracterizat de diversitatea plantelor sau în stil deșert, unde pietrele și plantele fără flori primează.
Ambele stiluri de grădină necesită o pergolă dublă, fie ea triunghiulară sau circulară, pentru a crea senzația de cort, foisor sau cupolă.
Dacă totuși dorești o pergolă bioclimatică, ține minte că acestea au o estetica destul de simplă. Există patru stiluri de pergole bioclimatice:
- cele atașate de construcție prin doi stâlpi de susținere
- cele independente, care nu necesită structuri auxiliare
- cele fără structură, potrivite pentru schimbarea unui acoperis deja existent
- cele în consolă, care acoperă suprafețe mari
Pergolele bioclimatice sunt potrivite pentru grădinile de tip mediteranean, cu diverse decoruri cum ar fi statui, pe lângă plante, dar și pentru grădinile proiectate pentru animale sau copii, unde este nevoie de spațiu liber pentru supraveghere.
Spațiul exterior – important pentru un proiect pergola
Acum că ai înțeles ce sunt pergolele în esența lor, e timpul să îți pregătești spațiul exterior dacă te-ai decis să construiesti o pergola în curtea ta. Verifică în primul rând mărimea grădinii, pentru a te asigura că vei avea loc să îți instalezi un sistem de copertina.
Pergolele bioclimatice ocupă mai mult spațiu, deci dacă grădina ta nu este spațioasă, atunci va trebui să te îndrepți către cele clasice. În cazul în care curtea ta este compactă, îți sugerăm, pentru inceput, o pergolă atașată de locuință. Acestea sunt foarte utile pentru că pot crea fie o tindă, fie un fel de graja care să îți protejeze mașina.
Mentenanța unui proiect pergola
Un proiect pergola nu necesita îngrijire meticuloasă. Acestea sunt vopsite electrostatic sub formă de pulbere, ceea ce înseamnă că poate fi curățată o dată la câteva luni, în funcție de cantitatea de precipitații din zona ta. Nu uita că aluminiul este un material rezistent și nu cere atenție sporită.
Nu în ultimul rand, toate sistemele de pergola vin accesorizate și cu un sistem de iluminat din LED-uri, care are nevoie de o mică atenție cel puțin o dată pe lună, dar și această gamă de becuri garantează rezistență deoarece transformă majoritatea energiei în lumină, nu în căldură și nu se strică atât de ușor.
Cea mai buna oferta de pergole retractabile
Când vine vorba de raportul calitate – preț, pergolele furnizate de Tende.ro sunt de departe cele mai bune de pe piață. Prețurile pronesc de la 250 de euro pe metru pătrat și se oferă o garanție de 5 ani, indiferent de tipul de pergolă ales. Montajul se face în toata tara, iar aceste sisteme de acoperire sunt excelente pentru spatii verzi exterioare locuinței.
Afla mai multe detalii, consultând site-ul nostru, unde oferim informații suplimentare și fotografii pentru fiecare model de pergolă discutat în acest articol. Echipa Tende îți stă la dispoziție dacă dorești să soliciți o ofertă personalizată.
1 Comment
Acesta poate fi cel mai simplu si cel mai bun sfat pe care l-am intalnit vreodata despre acest subiect. Va multumim pentru aceasta postare foarte utila de pe blog. In plus, imi place sa scriu articole care au incorporat un ton personal. Simt ca il face pe cititorul tau sa se simta mai important si inclinat sa ma creada mai mult. In plus, suna mai real si nu vine niciodata de la un robot. Imi place sa-mi fac vizitatorii sa se simta importanti si speciali. Vreau sa le las sa aiba cele mai bune sfaturi despre cum sa faca fata unor probleme importante precum aceasta.