Un submarin care transporta turiști la epava Titanicului a suferit o implozie și cei 5 pasageri au fost declarați morți. Resturile submarinului au fost găsite în zona în care a dispărut, sugerând că s-a produs o implozie catastrofală. James Cameron, regizorul filmului “Titanic”, a declarat pentru BBC că a avut un sentiment de pierdere în legătură cu submersibilul Titan. El a coborât de 33 de ori pentru a vedea personal epava scufundată și a mărturisit că atunci când nu a mai putut lua legătura cu submersibilul, i-a fost clar că s-a produs o catastrofă.

Regizorul a participat la 33 de scufundări la epava Titanicului.

El a afirmat că se afla pe o navă duminică, când submarinul a dispărut, și nu a fost informat despre asta până luni. Când a aflat că submarinul și-a pierdut atât navigația, cât și comunicarea simultan, el a presupus imediat un dezastru.

El a explicat:

“Am simțit în adâncul sufletului ce s-a întâmplat. Distrugerea electronicii submarinului, inclusiv sistemul său de urmărire și transponderul, însemna că submarinul dispăruse.”

Regizorul a luat legătura imediat cu un contact din comunitatea sa prin telefon. După aproximativ o oră, au obținut următoarele informații.

Submarinul se afla în coborâre la o adâncime de 3500 de metri și se îndrepta spre 3800 de metri. Comunicațiile și navigația s-au pierdut complet, iar eu am realizat instantaneu că aceasta nu putea fi decât consecința unui eveniment catastrofal puternic sau al unei implodări.”

Marina SUA detectase semnale acustice similare unei implodări încă de duminică. Joi, un oficial al Marinei SUA a declarat că marina identificase “o anomalie acustică compatibilă cu o implodare” în scurt timp după ce submarinul Titanic a pierdut contactul cu suprafața. Informațiile au fost transmise echipei Gărzii de Coastă din SUA, care le-a utilizat pentru a restrânge zona de căutare.

În ultima săptămână, Cameron a declarat că totul a fost o “șaradă prelungită și de coșmar”, în care oamenii aleargă vorbind despre diferite aspecte. El știa că submarinul se afla sub ultima adâncime și poziție cunoscută, iar acesta este locul unde l-au găsit. Cameron a sugerat că există o “ironie teribilă” în pierderea lui Titan și a echipajului său, comparând-o cu pierderea Titanicului în 1912.

El susține că OceanGate a fost avertizată, dar nu s-a luat în considerare aceste avertismente.

Problemele legate de siguranța submersibilului au fost aduse în discuție de mai multe ori.

Cameron menționează că unii oameni au renunțat să mai lucreze la companie, dar nu dă detalii despre motivele lor. De asemenea, el spune că un grup din comunitatea de scufundare i-a scris lui OceanGate o scrisoare cu privire la riscurile implicate.

Cameron nu este singurul care își exprimă îngrijorarea referitor la operațiunile companiei de turism. O scrisoare trimisă de Marine Technology Society în martie 2018 afirmă că abordarea “experimentală” adoptată de OceanGate poate avea consecințe negative.

Documentele instanței arată că un fost angajat al OceanGate a avertizat despre problemele de siguranță cu nava încă din 2018. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al OceanGate a refuzat să comenteze aceste probleme.

Cauza imploziei Titanului nu a fost determinată clar, dar Cameron presupune că criticii proiectului au avut dreptate atunci când au avertizat că materialele folosite ar putea permite infiltrația apei și defectarea treptată în timp.

 

Author

Write A Comment