Sănătatea dentară este esențială pentru buna funcționare a organismului și implicit pentru menținerea unei bune calități a vieții. Anumite obiceiuri cotidiene, precum fumatul, mestecatul obiectelor dure sau consumul excesiv de zaharuri, pot avea un impact major asupra sănătății dinților și a gingiilor. Pe termen lung, astfel de obiceiuri predispun la apariția afecțiunilor orale și chiar la pierderea dinților.

Igiena orală deficitară

Periajul dentar neregulat și necorespunzător este principala cauză a cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale. Neglijarea pe termen lung a igienei orale duce în majoritatea cazurilor la afecțiuni orale de diferite gravități, de la carii simple până la boli gingivale grave. Pierderea dinților apare în general la majoritatea pacienților care nu acordă suficientă atenție îngrijirii orale. Deși în cazul pierderii dinților implantul dentar poate reprezenta o soluție, în cazul afecțiunilor gingivale grave, care implică pierderea țesutului de suport al dinților, intervențiile chirurgicale pot deveni necesare pentru a restabili sănătatea gingiilor și a structurilor adiacente.

Consumul în exces de zahăr

Zahărul reprezintă un aliment dăunător danturii, deoarece susține multiplicarea bacteriilor orale și implicit producția de acizi dăunători smalțului dentar. Consumul de zahăr în mod repetat accelerează procesul de demineralizare a smalțului dentar, fenomen care poate conduce la formarea cariilor și la deteriorarea generală a sănătății dentare. Limitarea aportului de zahăr reprezintă un element fundamental în profilaxia afecțiunilor orale.

Fumatul

Fumatul este un obicei dăunător nu doar pentru sănătatea generală, ci și pentru sănătatea orală. Nicotina și gudronul din fumul de tutun, cât și alte substanțe regăsite în țigări, indiferent dacă e vorba de țigări tradiționale sau de un alt tip, pot provoca decolorarea dinților, inflamarea gingiilor și pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni grave ale cavității orale, cum ar fi cancerul oral. În cazul în care dinții își modifică semnificativ culoarea, o albire dinti in cabinetul stomatologic poate ajuta la restabilirea aspectului zâmbetului. Renunțarea la tutun reprezintă principala modalitate prin care poate fi redus atât riscul de boli grave, cât și riscul de decolorare a dinților.

Mestecarea obiectelor dure

Procesele mecanice anormale, precum mestecarea obiectelor dure sau rosul unghiilor, pot duce la fracturi și fisuri în smalțul dinților sau chiar la uzura prematură a dinților. Gestionarea unor astfel de obiceiuri presupune, în primul rând, identificarea cauzei specifice. În situația în care stresul determină mestecarea obiectelor dure, tratamentul se va axa pe dezvoltarea și adoptarea unor tehnici eficiente de gestionare a stresului.

Ignorarea controalelor stomatologice

Amânarea vizitelor la stomatolog sau chiar evitarea lor poate avea consecințe negative grave asupra sănătății orale, chiar și în condițiile efectuării într-un mod corect a periajului dentar. Amânarea controalelor stomatologice duce uneori la descoperirea problemelor orale inițial minore, precum a unor carii simple, într-un stadiu deja avansat. În general, se recomandă consultarea medicului stomatolog la intervale de 6 luni.

Author

Write A Comment