Soarele a stralucit in aceasta perioada de autoizolare acasa, inspirand o multime de oameni sa iasa in gradina si sa inceapa sa cultive.

Daca sunteti suficient de norocosi sa aveti o gradina mare, atunci posibilitatile sunt nelimitate, dar exista o multime de modalitati de a face chiar si cea mai mica curte din spate distractiva pentru copii si plina de oportunitati de crestere si gradinarit. Copiii vor fi uimiti cand vor vedea cum semintele se transforma in fructe si legume delicioase pe care le pot manca – iar gradinaritul este o modalitate excelenta de a se reconecta cu natura, de a lua aerul proaspat de care au nevoie si de a consuma energie!

Gradinaritul in familie este o sansa de a-i invata pe copiii de toate varstele cum se face mancarea lor – si exista multe moduri de a te implica, de la cultivarea propriilor alimente la proiecte de artizanat cu tematica de gradina si activitati de joaca in aer liber.

1. Cultivati-va propriile rosii

Cultivarea rosiilor este una dintre cele mai bune idei de gradinarit pentru copii, deoarece acestea sunt usor de cultivat si produc o multime de fructe delicioase si nutritive care pot fi culese si savurate pe tot parcursul verii.

Copiii vor adora sa semene semintele, deoarece este o sansa de a-si murdari mainile, dar si de a invata cum au fost cultivate rosiile din farfuria lor. De ce nu incercati o serie de alte fructe si legume – frunzele de salata, ridichile, cartofii si mazarea sunt, de asemenea, usor de cultivat, profitand la maximum de spatiul exterior sau de gradina.

De ce veti avea nevoie:

  • Seminte de rosii
  • Pamant pentru ghiveci
  • Ghivece mici sau tavite pentru seminte

Metoda:

  1. Martie si aprilie sunt cele mai bune luni pentru a semana seminte de rosii, asa ca puneti-i pe copii sa umple ghivecele cu pamant, udandu-le cu ajutorul furtunului, al unui ulcior sau al unui vas de udat.
  2. Apoi, presarati cateva seminte in pamantul umed si acoperiti-le cu inca putin pamant. Aceste ghivece trebuie sa stea in interior, ferite de ger. Lasati copiii sa ude in continuare pamantul, urmarind sa vada cand semintele incep sa incolteasca si cand planta incepe sa creasca.
  3. Odata ce semintele s-au transformat in mici plante – numite rasaduri – este timpul sa le mutati afara, in gradina.
  4. Puneti-i pe copii sa tina fiecare planta in maini, strangand usor ghiveciul pana cand se desprinde de pamant.
  5. Inainte de a pune plantele in pamant, puneti-i pe copii sa se uite cu atentie la radacinile uimitoare care au crescut din semintele mici pe care le-au plantat cu doar cateva saptamani in urma.
  6. Odata ajunse in gradina, aceste plante vor trebui udate in mod regulat, lucru in care copiii adora sa se implice – dar partea cea mai buna vine putin mai tarziu, cand familia poate iesi in aer liber pentru a culege si manca rosii proaspete si suculente direct din planta.

2. Aduceti-l pe Jack si vrejul de fasole din poveste la viata

Povestea mult indragita de copii Jack si vrejul de fasole este sursa de inspiratie din spatele acestei idei rapide si usoare de gradina. Ideal pentru cei care nu dispun de prea mult spatiu in aer liber, acest proiect de gradinarit distractiv isi incepe viata in casa, inainte de a fi mutat in gradina imediat ce planta este suficient de mare. Copiilor le va placea sa faca recuzita si sa planteze fasolea, iar apoi sa priveasca cum vrejul de fasole creste din ce in ce mai inalt.

De ce veti avea nevoie:

  • Un pahar de plastic sau o sticla de plastic de la reciclare, cu partea de sus taiata
  • Amestec pentru ghiveci
  • Fasole boabe
  • Un bat lung (fie o crenguta din gradina, fie un bat de kebab sau doua bete de acadele de gheata lipite sau lipite impreuna)
  • Hartie si pixuri, plus banda adeziva sau lipici

Metoda:

  1. Creati un castel de basm folosind pixurile si hartia si, dupa ce ati terminat, fixati imaginea cu banda adeziva sau lipiti-o pe crenguta sau pe bat.
  2. Faceti cateva gauri in fundul paharului de plastic pentru un drenaj bun, apoi puneti copiii sa umple paharul aproape pana sus cu amestec pentru ghiveci.
  3. In continuare, impingeti una sau doua fasole in pamant, apoi adaugati castelul in ghiveci.
  4. Asigurati-va ca mentineti solul bine udat in urmatoarele cateva saptamani si urmariti cum tulpina de fasole creste mai aproape de castel.
  5. Odata ce a crescut complet (la aproximativ 20-30 cm), transferati planta intr-un ghiveci mai mare sau in gradina – cu un bat mai mare ca suport.

 

3. Construiti o protectie a recoltei facute in casa pentru fructe si legume

O modalitate simpla de a impiedica pasarile sa manance plantele din gradina, copiii se vor distra de minune adunand materiale pentru a crea protectori pentru recolta lor. Puneti-i pe copii sa isi foloseasca imaginatia pentru a construi fluturi si insecte din diferite resturi si materiale din casa – cum ar fi sticle de plastic pentru bauturi, vase de iaurt si bucati de folie cu bule. Folositi orice materiale impermeabile pe care le puteti gasi – si distrati-va venind cu o multime de idei in functie de stocul de materiale pe care il aveti.

De ce veti avea nevoie:

  • O serie de obiecte impermeabile, de exemplu, obiecte din plastic de la reciclare care au fost curatate si uscate.
  • Sarma de gradina sau curatatori de tevi
  • Adeziv PVA
  • Banda adeziva
  • Snur rosu sau plastic
  • Un bat rezistent sau un baston

Metoda:

  1. Foloseste-ti imaginatia pentru a crea un gandac sau un fluture din materialele de uz casnic pe care le-ai adunat – nu exista reguli de urmat, decat sa te distrezi in timp ce-l faci!
  2. De ce nu folositi curatatoarele de teava pentru a face forme de “aripi”, care pot fi acoperite cu folie cu bule sau material si decorate cu markere permanente
  3. Folositi o sticla de bautura din plastic ca “corp” al fluturelui.
  4. Confectionati antene din sarma sau din curatatori de teava – si nu uitati sa adaugati o bucata de sfoara rosie in locul unde ar trebui sa fie proboscisul sau “nasul” insectelor.
  5. Dupa ce ati terminat, atasati pur si simplu insecta de un bat inalt folosind sfoara sau sarma si plasati-o intr-un loc vizibil in gradina de legume in aer liber.

Acest articol face parte din Vacanta in Romania

Author

Write A Comment