Ethereum este o platforma software bazata pe blockchain, care poate fi utilizata pentru a trimite si a primi valori la nivel global cu criptomoneda sa nativa, ether, fara interventia unor terte parti. Dar poate face si mult mai mult decat atat.
Propus pentru prima data in 2013 de catre programatorul informatic ruso-canadian Vitalik Buterin, Ethereum a fost conceput pentru a extinde utilitatea criptomonedelor, permitand dezvoltatorilor sa creeze propriile aplicatii speciale. Spre deosebire de aplicatiile traditionale, aceste aplicatii bazate pe Ethereum, numite “aplicatii descentralizate” sau dapps, se executa singure datorita utilizarii contractelor inteligente.
Contractele inteligente sunt programe bazate pe coduri care sunt stocate in blockchain-ul Ethereum si care executa automat anumite functii atunci cand sunt indeplinite conditii prestabilite. Acestea pot fi orice, de la trimiterea unei tranzactii atunci cand are loc un anumit eveniment sau imprumutul de fonduri odata ce garantia este depusa intr-un portofel desemnat. Contractele inteligente stau la baza tuturor dapps construite pe Ethereum, precum si a tuturor celorlalte dapps create pe alte platforme blockchain.
Pretul unui Ethereum?
In august 2014, Ethereum si-a lansat tokenul nativ, ether, prin intermediul unei oferte initiale de monede (ICO). Aproximativ 50 de milioane de ETH au fost vandute la un pret de 0,31 dolari pe moneda, adunand peste 16 milioane de dolari pentru proiect.
Spre deosebire de multe alte criptomonede, criptomoneda Ethereum are o oferta nelimitata, ceea ce inseamna ca nu exista o limita a numarului de ether care pot intra in circulatie.
Potrivit site-ului oficial al proiectului, rata anuala de inflatie a etherului este de aproximativ 4,5%. Recompensele pe blocuri au fost reduse de doua ori de cand a fost minat primul bloc Ethereum din istorie.
Acel bloc este cunoscut sub numele de blocul Genesis. Reducerile recompenselor de bloc nu sunt programate in codul Ethereum, asa cum sunt evenimentele de injumatatire ale Bitcoin. In schimb, membrii comunitatii propun schimbari, numite “Ethereum Improvement Proposals” sau EIP, iar restul comunitatii voteaza daca propunerile trebuie incluse in actualizarile codului software al Ethereum. Iata o defalcare a programului de emitere a etherului pana in prezent.
- De la blocul 0 la blocul 4.369.999: 5 ether
- De la blocul 4.370.000 la 7.280.000: 3 ether (modificat prin EIP-649)
- De la blocul 7.280.000 pana in prezent: 2 eter (modificat prin EIP-1234)
Rata de emitere este, de asemenea, afectata de o caracteristica cunoscuta sub numele de “bomba de dificultate”. Aceasta se refera la un mecanism care creste dificultatea mineritului pe blockchain-ul Ethereum original (inainte de trecerea la blockchain-ul Ethereum 2.0 proof-of-stake. A se vedea mai jos).
Cresterea dificultatii de minerit prelungeste timpul de care au nevoie minerii pentru a descoperi noi blocuri. Acest lucru inseamna ca mai putin ether intra in circulatie sub forma de recompense de bloc, ceea ce, la randul sau, diminueaza emisiunea globala. Acest mecanism a fost activat, resetat si amanat de mai multe ori intre 2017 si 2020, in principal pentru ca dezvoltatorii Ethereum aveau nevoie de mai mult timp pentru a lucra la actualizari cheie inainte de actualizarea 2.0.
De la data lansarii oficiale a etherului, in 2014, pana in martie 2017, pretul jetonului a ramas cuprins intre 0,70 si 21 de dolari. Abia in luna mai a aceluiasi an, cand piata criptografica bull din 2017 a inceput sa se redreseze, pretul ETH a depasit pentru prima data 100 de dolari. De acolo, ether a urcat vertiginos pana la un varf de 414 dolari in iunie 2017, inainte de a se corecta. A fost nevoie de inca cinci luni pentru ca impulsul bullish sa isi recapete puterea. In acel moment, intreaga piata criptografica a inceput sa se confrunte cu o presiune de cumparare uriasa, care a ridicat aproape fiecare token criptografic la noi maxime. Pana in ianuarie 2018, pretul ETH a atins un varf de 1.418 dolari, inainte de a scadea brusc.
A fost nevoie de aproximativ trei ani pentru ca cea de-a doua criptomoneda ca marime in functie de capitalizarea de piata (dupa bitcoin) sa revina la pretul sau maxim istoric anterior. Intre februarie si mai 2021, pretul ETH s-a mai mult decat triplat pentru a stabili un nou maxim istoric de 4.379 de dolari.
Cum functioneaza Ethereum?
La fel ca Bitcoin, Ethereum are propriul blockchain in care o retea globala de peste 2,4 milioane de computere cunoscute sub numele de “noduri” pastreaza o evidenta a tranzactiilor. Oricine poate rula un nod Ethereum si poate participa la validarea retelei, cu conditia sa aiba hardware-ul, cunostintele si timpul necesar pentru a se angaja in acest sens.
Exista trei tipuri principale de noduri care functioneaza in reteaua Ethereum:
Noduri complete Ether
Acestea copiaza si verifica toate tranzactiile de pe blockchain-ul Ethereum, precum si executa instructiunile contractelor inteligente cunoscute sub numele de opcodes. Nodurile complete nu trebuie confundate cu minerii (a se vedea exemplul de mai jos).
Noduri usoare Ether
Acestea mentin doar o inregistrare partiala a blockchain-ului si solicita restul datelor de la nodurile complete. Dupa cum sugereaza si numele, aceste noduri pot functiona pe dispozitive mai usoare, cum ar fi telefoanele mobile, si nu trebuie sa functioneze 24/7.
Noduri de arhiva completa Ether
Acestea stocheaza intreaga istorie a blockchain-ului Ethereum, inclusiv “starile” anterioare – sau informatiile de pe blockchain – si sunt utilizate pentru instrumente precum block explorers.
O modalitate usoara de a intelege diferenta dintre mineri si nodurile complete este sa ne gandim la mineri ca la arheologi care descopera pe teren artefacte istorice, iar la nodurile complete ca la administratorii unui muzeu national care pastreaza o evidenta a tuturor descoperirilor arheologilor.
Principala diferenta intre un nod complet si un nod de arhiva completa este ca un nod de arhiva completa face tot ceea ce face un nod complet, dar compileaza si o arhiva a tuturor starilor anterioare.
Blockchain-ul Ethereum se bazeaza pe mineri pentru a descoperi noi blocuri.
Acestea sunt ca niste cutii digitale care stocheaza informatii despre tranzactii si alte date. Minerii concureaza folosind echipamente de calcul specializate pentru a castiga sansa de a fi urmatoarea persoana care adauga un bloc la lant si sunt recompensati cu taxe de tranzactie (din tranzactiile pe care le adauga la bloc) si “recompense de bloc“.
Recompensele de bloc sunt monede noi de ether care sunt create la descoperirea fiecarui bloc nou si care sunt oferite minerului castigator pentru eforturile sale. Odata ce un bloc este adaugat, restul retelei miniere il verifica pentru a se asigura ca soldurile sunt corecte si ca tranzactia nu este o “dubla cheltuiala”, adica nu incearca cineva sa cheltuiasca bani pe care nu ii are.
Nodurile complete fac apoi o inregistrare a datelor finale.
Cu toate acestea, spre deosebire de Bitcoin, nodurile complete din Ethereum trebuie, de asemenea, sa tina evidenta starii (informatiile curente) tuturor acestor aplicatii, inclusiv soldul fiecarui utilizator, tot codul contractului inteligent, unde sunt stocate toate acestea si orice modificari care se fac. Acest lucru inseamna ca functionarea unui nod Ethereum necesita mult mai multa stocare si este costisitoare in comparatie cu un nod bitcoin.
Iata un rezumat a ceea ce este stocat in fiecare nod:
- Conturi: Aici se arata cat de mult ether are utilizatorul.
- Codul contractului inteligent: Ethereum stocheaza contractele inteligente, care descriu regulile care trebuie respectate pentru ca banii sa fie deblocati si transferati.
- Starea contractului inteligent: Starea contractelor inteligente.
Ether si gaz
Ether (ETH) este principalul token al blockchain-ului Ethereum si actioneaza ca “combustibil” principal care alimenteaza toate activitatile de pe acesta. “Gaz” se refera la o cantitate de ether necesara pentru a indeplini o anumita functie in retea, cum ar fi:
- Trimiterea de tranzactii (schimbul, tranzactionarea sau deplasarea de jetoane bazate pe Ethereum).
- Interactiunea cu aplicatii descentralizate
- Crearea de contracte inteligente
- Baterea de jetoane nefungibile, sau NFT (non-fungible token)
Cat de mult gaz se plateste pentru fiecare actiune pe blockchain Ethereum se calculeaza pe baza a doua lucruri:
- Costul gazului: Energia de calcul de care are nevoie o operatiune pe Ethereum pentru a fi procesata si executata in retea. Aceasta este exprimata in unitati de gaz.
- Pretul gazului: Rata stabilita de utilizator pentru convertirea gazului in unitati de ether. Aceste unitati sunt de obicei exprimate in “gwei”, care este o unitate de Ethereum echivalenta cu 0,000000001 ether.
Costul unei operatiuni pe Ethereum = costul gazului x pretul gazului.
Contracte inteligente in reteaua Ethereum
Contractele inteligente pot fi scrise cu ajutorul mai multor limbaje de programare de nivel inalt, cum ar fi C++ si JavaScript, dar cel mai popular se numeste “Solidity”, care a fost creat de Gavin Wood, unul dintre co-fondatorii Ethereum si primul director de tehnologie al proiectului.
Aceste contracte trebuie apoi convertite din limbaje de nivel inalt (pe care oamenii le pot intelege) in limbaje de nivel scazut (pe care o masina le poate intelege). Acest lucru se datoreaza faptului ca toate contractele inteligente sunt implementate si executate intr-un mediu informatic numit “Ethereum Virtual Machine”, sau EVM.
Aceasta EVM este incorporata in fiecare nod Ethereum complet si poate efectua peste 140 de coduri de operatii diferite (opcodes). Acestea sunt, in esenta, instructiuni de masina care pot fi insirate impreuna pentru a efectua practic orice sarcina, la care se refera termenul “Turing-complet”.
Aparitia contractelor inteligente a dus la crearea de organizatii autonome descentralizate (DAO) si a unui intreg ecosistem financiar descentralizat, sau “DeFi”, in care serviciile financiare traditionale, cum ar fi imprumutul si furnizarea de asigurari, pot fi acum accesate prin intermediul dapps alimentate de la egal la egal.
Standardele privind jetoanele Ethereum
Standardele pentru jetoane Ethereum sunt planurile pentru crearea de jetoane care sunt compatibile cu reteaua Ethereum in sens larg. Acestea includ token-uri care pot fi schimbate intre ele (fungibile), precum si token-uri care sunt inerent unice si nu pot fi schimbate intre ele (NFT).
Standardele pentru jetoane Ethereum au fost inventate de dezvoltatorii Ethereum pentru a-i ajuta pe utilizatori sa creeze noi monede digitale mai usor, mai rapid si mai ieftin decat sa porneasca de la zero.
Desi exista mai multe standarde diferite de token-uri, cunoscute sub numele de “ERC”, implementate in reteaua Ethereum, trei sunt utilizate in mod obisnuit:
- ERC-20: Pentru crearea de jetoane fungibile care au proprietati similare cu cele ale bitcoin si ale altor criptomonede principale.
- ERC-721: pentru crearea de jetoane unice, nefungibile, cum ar fi NFT.
- ERC-1155: Un standard multi-token utilizat pentru crearea de jetoane fungibile, non-fungibile si semi-fungibile.