Bitcoin este prima criptomoneda descentralizata din lume – un tip de activ digital care utilizeaza criptografia cu cheie publica pentru a inregistra, semna si trimite tranzactii prin intermediul lantului de blocuri Bitcoin – toate acestea fiind realizate fara supravegherea unei autoritati centrale.

Reteaua Bitcoin (cu “B” majuscul) a fost lansata in ianuarie 2009 de un programator sau un grup de programatori anonimi sub pseudonimul “Satoshi Nakamoto”. Reteaua este un sistem de plati electronice peer-to-peer care utilizeaza o criptomoneda numita bitcoin (cu “b” minuscul) pentru a transfera valoare pe internet sau pentru a actiona ca un depozit de valoare precum aurul si argintul.

Fiecare bitcoin este alcatuit din 100 de milioane de satoshis

Cele mai mici unitati de bitcoin, ceea ce face ca fiecare bitcoin sa fie divizibil pana la opt zecimale. Aceasta inseamna ca oricine poate cumpara o fractiune de bitcoin cu doar un dolar american.

Pretul Bitcoin

bitcoin pret 15 decembrie 2021
Pretul unui Bitcoin pe 15 decembrie 2021

Pretul Bitcoin este renumit pentru ca este foarte volatil, dar, in ciuda acestui fapt, a devenit cel mai performant activ din orice clasa (inclusiv actiuni, marfuri si obligatiuni) in ultimul deceniu – urcand cu 9.000.000% intre 2010 si 2020.

Cand a fost lansata criptomoneda, la inceputul anului 2009, cand Satoshi Nakamoto a minat blocul Bitcoin Genesis (primul bloc de pe blockchain-ul Bitcoin), 50 de BTC au intrat in circulatie la pretul de 0,00 dolari.

Cincizeci de bitcoin pret au continuat sa intre in circulatie in fiecare bloc (creat o data la 10 minute) pana cand a avut loc primul eveniment de injumatatire in noiembrie 2012 (a se vedea mai jos). Injumatatirea se refera la sistemul de emitere a bitcoin, care a fost programat in codul Bitcoin de catre Satoshi Nakamoto. In esenta, acesta presupune injumatatirea automata a numarului de noi BTC care intra in circulatie la fiecare 210.000 de blocuri.

In februarie 2011, pretul BTC a ajuns pentru prima data la paritate cu dolarul american. Aceasta piatra de hotar a incurajat intrarea pe piata a unor noi investitori, iar in urmatoarele patru luni, pretul Bitcoin a continuat sa creasca, atingand un maxim de peste 30 de dolari.

La inceputul anului 2013, principala criptomoneda si-a revenit dupa un episod de scadere prelungita si a depasit 1.000 de dolari, chiar daca doar pentru scurt timp. Dar, din cauza infamului hack de la Mt Gox, a faptului ca China a anuntat prima sa interdictie privind criptomonedele si a altor situatii, a fost nevoie de inca patru ani pentru ca pretul BTC sa revina din nou la peste 1.000 de dolari. Odata depasit acest nivel, insa, pretul bitcoin a continuat sa creasca spectaculos pe tot parcursul anului 2017, pana cand BTC a ajuns la maximul istoric anterior, care a fost atins de mult timp, de 19.850 de dolari.

De-a lungul anului 2018, intreaga piata criptografica a plonjat in ceea ce este acum cunoscut sub numele de “iarna criptografica” – o piata bear de un an. Abia in decembrie 2020, cand bitcoin a revenit pentru a testa maximul istoric anterior, a depasit in cele din urma acel nivel istoric si a crescut cu 239% in urmatoarele 119 zile, pana la un nou maxim istoric de 64.799 dolari.

Cum functioneaza Bitcoin?

Bitcoin si alte criptomonede sunt ca emailul lumii financiare. Moneda nu exista intr-o forma fizica, iar moneda este tranzactionata direct intre expeditor si destinatar, fara intermediari bancari care sa faciliteze tranzactia. Totul se face in mod public prin intermediul unei tehnologii transparente, imuabile si distribuite de registru numite blockchain.

Iata care sunt principalele caracteristici ale tehnologiei blockchain:

  • Tranzactiile Bitcoin sunt inregistrate intr-un registru public, distribuit, cunoscut sub numele de “blockchain”, pe care oricine il poate descarca si poate contribui la mentinerea acestuia.
  • Tranzactiile sunt trimise direct de la expeditor la destinatar, fara niciun intermediar.
  • Detinatorii care isi stocheaza propriul bitcoin au control total asupra acestuia. Acesta nu poate fi accesat fara cheia criptografica a detinatorului.
  • Bitcoin nu exista intr-o forma fizica.
  • Bitcoin are o oferta fixa de 21 de milioane. Nu se mai pot crea bitcoin si nu pot fi distruse unitati de bitcoin.

Utilizatorii de Bitcoin trimit si primesc monede in retea prin introducerea informatiilor privind cheia publica atasata la portofelul digital al fiecarei persoane.
Pentru a stimula reteaua distribuita de persoane care verifica tranzactiile bitcoin (minerii), fiecare tranzactie este insotita de o taxa. Taxa este acordata fiecarui miner care adauga tranzactia la un nou bloc.

Comisioanele functioneaza pe baza unui sistem de licitatie la primul pret, in care, cu cat este mai mare comisionul atasat tranzactiei, cu atat este mai probabil ca un miner sa proceseze mai intai tranzactia respectiva.

Fiecare tranzactie bitcoin care are loc trebuie sa fie inregistrata permanent in registrul blockchain Bitcoin printr-un proces numit “minare”. Mineritul Bitcoin se refera la procesul in care minerii concureaza folosind echipamente informatice specializate, cunoscute sub numele de cipuri de circuite integrate specifice aplicatiilor (ASIC), pentru a debloca urmatorul bloc din lant.

Blocurile de deblocare functioneaza dupa cum urmeaza:

  • Crypto mining foloseste un sistem numit hashing criptografic. Aceasta functie ia pur si simplu orice intrare (mesaje, cuvinte sau date de orice fel) si o transforma intr-un cod alfanumeric de lungime fixa cunoscut sub numele de “hash”.
  • Fiecare intrare creeaza un hash complet unic si este aproape imposibil de prezis ce intrari vor crea anumite hash-uri. Chiar si schimbarea unui singur caracter din datele introduse va avea ca rezultat un cod de lungime fixa complet diferit.
  • Fiecare bloc nou are o valoare numita “hash tinta“. Pentru a castiga dreptul de a umple urmatorul bloc, minerii trebuie sa produca un hash care este mai mic sau egal cu valoarea numerica a hash-ului “tinta”. Deoarece hash-urile sunt complet aleatorii, este doar o chestiune de incercare si eroare pana cand un miner are succes.

Aceasta metoda de a cere minerilor sa foloseasca masini si sa cheltuiasca timp si energie pentru a obtine ceva este cunoscuta sub numele de sistem proof-of-work si este conceputa pentru a descuraja agentii rau intentionati sa trimita spam sau sa perturbe reteaua.

Cel care reuseste sa deblocheze cu succes urmatorul bloc este recompensat cu un anumit numar de bitcoin, cunoscut sub numele de “recompense de bloc”, si are dreptul de a adauga un numar de tranzactii la noul bloc. De asemenea, acesta castiga orice comisioane de tranzactie aferente tranzactiilor pe care le adauga la noul bloc. Un nou bloc este descoperit aproximativ o data la 10 minute.

Recompensele de bloc Bitcoin scad in timp. La fiecare 210.000 de blocuri, sau aproximativ o data la patru ani, numarul de bitcoin primit din fiecare recompensa de bloc este injumatatit pentru a reduce treptat numarul de bitcoin care intra in spatiu in timp. Incepand din 2021, minerii primesc 6,25 bitcoini de fiecare data cand extrag un bloc nou.

Urmatoarea injumatatire a numarului de bitcoini este asteptata sa aiba loc in 2024 si va duce la scaderea recompensei pe bloc la 3,125 bitcoini pe bloc. Pe masura ce oferta de noi bitcoin care intra pe piata devine mai mica, va face ca achizitionarea de bitcoin sa fie mai competitiva – presupunand ca cererea de bitcoin ramane ridicata.

Consumul de energie al Bitcoin

Procesul prin care li se cere contribuitorilor retelei sa dedice timp si resurse pentru a crea noi blocuri garanteaza ca reteaua ramane sigura. Dar aceasta securitate are un pret. Incepand din 2021, reteaua Bitcoin consuma aproximativ 93 de terawati-ora (TWh) de energie electrica pe an – aproximativ aceeasi energie consumata de cea de-a 34-a tara din lume ca marime.

Acest apetit pentru electricitate a atras critici pe scara larga, de la celebritati precum Elon Musk, directorul general al Tesla, pana la organisme guvernamentale precum Consiliul de Stat din China si Senatul SUA, cu privire la impactul Bitcoin asupra schimbarilor climatice. Dar, desi cifrele privind energia electrica sunt alarmant de mari, este important de retinut ca mineritul Bitcoin reprezinta cel mult 1,29% din consumul de energie al unei singure tari.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Bitcoin este un sistem financiar complet, al carui consum de energie poate fi masurat si urmarit, spre deosebire de sistemul fiat, care nu poate fi masurat cu precizie si care necesita o serie de straturi suplimentare pentru a functiona, inclusiv bancomate, aparate de carduri, sucursale bancare, vehicule de securitate, facilitati de depozitare si centre de date uriase.

Exista, de asemenea, o serie de initiative, inclusiv Crypto Climate Accord si Bitcoin Mining Council, care au ca scop imbunatatirea amprentei de carbon a Bitcoin prin incurajarea minerilor sa utilizeze surse de energie regenerabile.

Managementul din reteaua Bitcoin

Dupa cum s-a mentionat deja, reteaua Bitcoin a fost creata de un programator pseudonim, sau de un grup de programatori, cunoscut doar sub numele de “Satoshi Nakamoto“. In timpul dezvoltarii sale timpurii, si alti programatori s-au alaturat pentru a lucra la protocol, printre care cifrul Hal Finney, criptografii Wei Dai si Nick Szabo si dezvoltatorul de software Gavin Andresen.

Au existat, de asemenea, o serie de alti dezvoltatori, inclusiv Pieter Wuille si Peter Todd, care au contribuit la dezvoltarea Bitcoin Core – primul client al retelei Bitcoin. Un client este o bucata de software care permite unui participant la retea sa ruleze un nod si sa se conecteze la blockchain.

O organizatie americana non-profit numita Bitcoin Foundation a fost infiintata in 2012 pentru a sprijini dezvoltarea si adoptarea protocolului Bitcoin. Cu toate acestea, dupa trei ani, fundatia a ramas in cele din urma fara bani si a fost dizolvata.

In 2014, Adam Back, un alt cypherpunk si inventatorul lui Hashcash – un algoritm de hashing criptografic creat in 1997, care folosea acelasi mecanism proof-of-work pe care Bitcoin il va adopta ulterior – a cofondat Blockstream.

Blockstream este o companie tehnologica cu scop lucrativ care dezvolta noi infrastructuri in reteaua Bitcoin, inclusiv Lightning Network si sidechains.

Author

Write A Comment