Curățenia de primăvară este o sarcină importantă deoarece, odată cu încheierea sezonului rece, fiecare își dorește o reîmprospătare și o reorganizare.

Cu toate că rezultatul final aduce extrem de multă satisfacție, întregul proces de curățenie de primăvară poate  fi o sarcină descurajantă și obositoare. Însă, urmând sfaturile din acest articol, poți transforma curățenia de primăvară într-o activitate plăcută și eficientă. Iată cum:

 1. Planifică și organizează

Planificarea și organizarea sunt cheia principală prin care poți transforma această sarcină într-una plăcută și eficientă. Cum poți să te organizezi mai bine?

 • Planifică-ți un program și stabilește în ce zile ce camere vei curăța. Împarte sarcina în mai multe etape mai mici pentru a evita epuizarea.
 • Organizează-ți echipamentele necesare și toate materialele de curățenie de care ai nevoie, cum ar fi detergenți, lavete, mopuri, dispozitiv spălat geamuri, aspirator etc.
 • Implică familia și distribuie sarcinile și membrilor familiei, pentru a finaliza curățenia mai rapid și a o face mai distractivă.
 1. Începe de sus și fă toată munca conform planificării

Odată ce planificarea și organizarea au fost făcute, ia prima încăpere de pe listă și începe curățarea de sus. Curăță tavanul, pereții, candelabrele și alte obiecte decorative, apoi coboară spre geamuri și spre podea. În acest fel, vei evita ca orice depuneri ulterioare să se așeze pe suprafețele deja curățate. Nu uita: concentrează-te pe o singură cameră, pentru a nu te pierde în detalii.

 1. Folosește soluții de curățare potrivite

Poți opta pentru soluții de curățenie naturale, cum ar fi oțetul, bicarbonatul de sodiu sau sucul de lămâie, pentru a evita substanțele chimice agresive sau poți opta pentru soluții de curățare profesionale. Desigur, pentru anumite tipuri de murdării, se pot utiliza detergenți dedicați, special concepuți pentru a proteja suprafețele. 

 1. Creează o atmosferă plăcută

Curățenia de primăvară poate fi o activitate plăcută și distractivă dacă creezi o atmosferă plăcută. Așadar, pune muzica ta preferată pentru a crea o atmosferă mai energică și mai distractivă, aprinde lumânări parfumate cu arome relaxante care te vor ajuta să te simți mai bine și oprește-te din când în când pentru a te odihni și a te hidrata.

 1. Sortează și donează

Profită de această curățenie de primăvară pentru a scăpa de obiectele inutile din casă. Sortează ceea ce nu ai mai folosit și în funcție de starea în care se află, aruncă sau donează. Deși poate fii dificilă selecția, odată ce ai eliberat din spațiu, vei simți o ușurare și o stare de bine.

 1. Fii atent la elementele cheie din fiecare încăpere

Pentru a face curățenia mai eficientă, este important să știi cum să cureți diferitele încăperi din locuință.

 • Începe prin a curăța covoarele. Odată ce sunt bine aspirate, poți utiliza un detergent covoare care va ajuta la eliminarea bacteriilor, la reîmprospătarea culorii și a țesăturii dar și a mirosului și a întregului aspect. 
 • În bucătărie, nu uită să cureți cuptorul, aragazul, întrerupătoarele, frigiderul și chiuveta, inclusiv scurgerea.
 • În baie, acordă o mare atenție chiuvetei, căzii sau cabinei de dus, a elementelor de decor, a instalațiilor sanitare și în special oglinzii. 
 • În dormitor poți să faci o curățare amănunțită a dulapurilor, a podelei și a patului. Dacă tot este curățenie de reîmprospătare, poți să iei în calcul igienizarea saltelei. Folosind un aspirator generator de aburi sau un aspirator cu injecție-extracție, vei putea curăța și igieniza salteaua chiar și în adâncul țesăturii.
 • În living curăță canapeaua, fotoliile, mesele și podeaua, spală draperiile, șterge ușile și acordă o mare atenție tuturor elementelor de decor, inclusiv televizorului și șemineului.

Nu uita, ca în orice încăpere faci curățenie, să deschizi ferestrele pentru a permite circulația aerului proaspăt și pentru a elimina mirosurile neplăcute.

Author

Write A Comment