Web 3.0 se apropie – dar ce este si unde au disparut Web 1.0 si 2.0?

Web 3.0 este ceva nou

Imaginati-va un nou tip de internet care nu numai ca interpreteaza cu acuratete ceea ce introduceti, dar intelege de fapt tot ceea ce transmiteti, fie ca este vorba de text, de voce sau de alte mijloace, un internet in care tot continutul pe care il consumati este mai adaptat la dumneavoastra ca niciodata. Ne aflam in punctul de rascruce al unei noi etape in evolutia internetului. Unii dintre primii pionieri o numesc Web 3.0.

Se poate spune ca exista deja cateva aplicatii Web 3.0 in faza incipienta care exista deja in prezent, dar pana cand noul internet nu va fi complet integrat in infrastructura web, adevaratul lor potential nu va putea fi observat.

Dar ce este mai exact Web 3.0, cum va arata si cum ne va schimba viata?

Web 3.0 a fost numit initial Web Semantic de catre inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee, si avea ca scop un internet mai autonom, mai inteligent si mai deschis.

Definitia Web 3.0 poate fi extinsa dupa cum urmeaza: datele vor fi interconectate in mod descentralizat, ceea ce ar reprezenta un salt urias fata de generatia actuala de internet (Web 2.0), in care datele sunt stocate in mare parte in depozite centralizate.

In plus, utilizatorii si masinile vor putea interactiona cu datele. Dar, pentru ca acest lucru sa se intample, programele trebuie sa inteleaga informatiile atat din punct de vedere conceptual, cat si contextual. Avand in vedere acest lucru, cele doua pietre de temelie ale Web 3.0 sunt web-ul semantic si inteligenta artificiala (AI).

In timp ce Web 2.0 a fost impulsionat de aparitia comunicatiilor mobile, a retelelor sociale si a cloud-ului, Web 3.0 se bazeaza in mare parte pe trei noi straturi de inovare tehnologica:

  • Edge computing;
  • Retele de date descentralizate;
  • Inteligenta artificiala.

In timp ce, in Web 2.0, hardware-ul de calculatoare personale, recent transformat in comoditati, a fost reutilizat in centrele de date, trecerea la Web 3.0 extinde centrul de date pana la periferie si, adesea, chiar in mainile noastre. Marile centre de date traditionale sunt completate de o multitudine de resurse de calcul puternice raspandite in telefoane, computere, aparate, senzori si vehicule care, conform previziunilor, vor produce si consuma de 160 (!) de ori mai multe date in 2025 fata de 2010.

Web 3.0, criptomonede si Blockchain

Deoarece retelele Web 3.0 vor functiona prin protocoale descentralizate – blocurile de baza ale tehnologiei blockchain si criptomoneda – ne putem astepta sa vedem o convergenta puternica si o relatie simbiotica intre aceste trei tehnologii si alte domenii. Acestea vor fi interoperabile, integrate fara probleme, automatizate prin contracte inteligente si utilizate pentru a alimenta orice, de la micro tranzactii in Africa, la stocarea si partajarea de fisiere de date P2P rezistente la cenzura cu aplicatii precum Filecoin, pana la schimbarea completa a modului in care fiecare companie isi conduce si isi desfasoara activitatea. Actuala serie de protocoale DeFi reprezinta doar varful aisbergului.

Algoritmii de inteligenta artificiala si de invatare automata au devenit suficient de puternici pentru a crea previziuni si actiuni utile, uneori chiar salvatoare de vieti. Atunci cand sunt suprapuse peste noile structuri de date descentralizate care ofera acces la o bogatie de date care ar fi invidiata de gigantii tehnologici de astazi, aplicatiile potentiale depasesc cu mult publicitatea directionata si ajung in domenii precum materialele de precizie, proiectarea medicamentelor si modelarea climei.
Web 3.0 permite un viitor in care utilizatorii si masinile distribuite pot interactiona cu date, valori si alte contrapartide prin intermediul unui substrat de retele peer-to-peer, fara a fi nevoie de terti. Rezultatul: o tesatura de calcul care poate fi compusa, centrata pe om si care pastreaza confidentialitatea, pentru urmatorul val al web-ului.

Web 1.0 (1989-2005)

Web 1.0, numit și Web static, a fost primul și cel mai fiabil internet din anii 1990, deși oferea doar acces la informații limitate, cu o interacțiune redusă sau chiar inexistentă cu utilizatorul. În acea vreme, crearea de pagini de utilizator sau chiar comentarea articolelor nu existau.

Web 1.0 nu dispunea de algoritmi pentru a cerne paginile de internet, ceea ce făcea extrem de dificil pentru utilizatori să găsească informații relevante. Pur și simplu, era ca o autostradă cu sens unic, cu o potecă îngustă, unde crearea de conținut era făcută de câțiva aleși, iar informațiile proveneau în mare parte din directoare.

Web 2.0 (2005-prezent)

Web-ul social sau Web 2.0 a făcut ca internetul să devină mult mai interactiv in 2005 datorită progreselor înregistrate în tehnologiile web, cum ar fi Javascript, HTML5, CSS3 etc., care au permis startup-urilor să construiască platforme web interactive precum YouTube, Facebook, Wikipedia și multe altele.

Acest lucru a deschis calea atât pentru rețelele sociale, cât și pentru producția de conținut generat de utilizatori, deoarece datele pot fi acum distribuite și partajate între diverse platforme și aplicații.

Setul de instrumente din această eră a internetului a fost inițiat de o serie de inovatori web, cum ar fi Jeffrey Zeldman, menționat mai sus.

Web 3.0 (care urmeaza sa apara)

Web 3.0 este urmatoarea etapa a evolutiei web, care va face internetul mai inteligent sau va procesa informatiile cu o inteligenta aproape umana prin puterea sistemelor de inteligenta artificiala care ar putea rula programe inteligente pentru a ajuta utilizatorii.

Tim Berners-Lee a declarat ca Web-ul semantic este menit sa se interfateze “automat” cu sistemele, oamenii si dispozitivele casnice. Ca atare, procesele de creare de continut si de luare a deciziilor vor implica atat oamenii, cat si masinile. Acest lucru ar permite crearea si distribuirea inteligenta a unui continut foarte bine adaptat direct catre fiecare consumator de internet.

 

 

Author

Write A Comment