O sărbătoare importantă a începutului de an, Boboteaza mai este cunoscută și ca Botezul Domnului sau ziua în care sunt sfințite apele. Celebrată în data de 7 ianuarie, include o serie de obiceiuri și tradiții precum scoaterea crucii din apă de către bărbați, băutul de agheasmă și Iordănitul Femeilor.

Atunci când vine vorba despre noroc oamenii au tendința să urmeze tot felul de obiceiuri în speranța că poate viața li se va schimba peste noapte. De la pasionații de slot online, sportivi, credincioși, toți speră la lucrul acesta. Se spune că sărbătoarea din 7 ianuarie cunoscută de către creștini drept Bobotează există câteva tradiții care dacă sunt respectate aduc noroc tot anul, iar dacă nu se ține cont de ele, ghinionul va domni în aceeași perioadă de timp. Considerată una dintre cele mai importante sărbători ale iernii în rândul creștinilor ortodocși, are loc în fiecare an în data de 7 ianuarie și beneficiază de un anumit ritual respectat de către Biserica Ortodoxă Română.

Oamenii obișnuiesc ca înainte cu o zi înainte de Bobotează, fie în aceeași zi sau după să respecte o serie de tradiții și obiceiuri care sunt menite să aducă noroc. O parte dintre aceste obiceiuri se respectă de către toți creștinii ortodocși, dar mai sunt și anumite zone cum ar fi Maramureșul care au propriile lor tradiții. Fie că vorbim despre scufundarea crucii, băutul de agheasmă sau Iordănitul Femeilor, toate sunt respectate din dorința de a avea noroc și sănătate. Iată mai exact ce înseamnă fiecare dintre aceste tradiții și unde este zona în care oamenii le respectă:

Scufundarea crucii

Aruncarea crucii în apă de către persoane importante din rândul Bisericii Ortodoxe Române este un obicei atât de cunoscut la sate și la orașe. Se ține după încheierea slujbei din ziua Botezului Domnului, când oamenii pleacă în procesiune alături de preot și merg către o apă curgătoare. Tot preotul este acela care aruncă o cruce de lemn în apă, în timp ce mai mulți bărbați se avântă în apele înghețate pentru a recupera crucea despre care se spune că aduce foarte mare noroc celui care reușește să găsească și să o readucă la mal.

Crucea aruncată în apele unui râu nu este una oarecare, ci este sfințită în timpul slujbei. Conform documentelor existente se spune că această tradiție veche începea de la Biserica Zlatari aflată pe Calea Victoriei din București și se încheia la podul din piața Națiunile United, unde o cruce sfințită era aruncată în apa rece a Dâmboviței, râul care străbate capitala, însă din 1948 acest ritual a fost interzis în capitală, dar se respectă în continuare în diferite orașe din țară și chiar există persoane care anual câștigă această întrecere între bărbați.

Oamenii beau agheasmă 

Sfințirea apelor este o procesiune care se face de două ori pe an, respectiv în ajunul Bobotezei, respectiv în data de 5 ianuarie și cu ocazia sărbătoririi Botezului Mântuitorului din data de 6 ianuarie. De altfel, termenul de agheasmă înseamnă apă sfințită și este obținută de oameni în urma procesiunii unui ritual cunoscut sub denumirea de slujba Agheasmă Mare și Agheasmă Mică.

După terminarea procesului de sfințire a apei printr-o rugăciune specifică, oamenii stai la coadă pentru a obține o parte din această apă sfințită cu scopul de a bea timp de opt zile la rând, iar motivul este cifra opt care simbolizează veșnicia. Se spune că pe lângă sănătate, dacă procesul este respectat și în fiecare dimineață înainte de a manca se va bea puțină apă sfințită, atunci întreg anul avem parte de noroc.

Iordănitul Femeilor

Pentru a intra în rândul iordănitorilor trebuie ca băieții să aibă peste 15 ani, însă o altă condiția să te fi bucurat de sănătate pe toată durata anului. Liderul cetei de iordănitori  primea un recipient cu agheasmă din partea preotului ți îi stropea pe toți cei care îi ieșeau în cale și le ura la mulți ani și sănătate pe toată durata anului. Iordănitul Femeilor reprezintă ziua când avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă dintr-o apă curgătoare sau chiar din fântână. 

Tradiția aceasta s-a pierdut în multe zone din România, nu și în comuna Pantelimon (Ilfov), acolo unde femeile continuă să fie în centrul atenției, chiar se considerau mai tari și cu mai multe drepturi decât bărbați, lăsându-le pe soacre sau pe soții lor să le preia atribuțiile în sânul familiei doar pentru ziua respectivă.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, iar în anumite zone ale României se respectă în continuare diferite tradiții menite să aducă noroc și sănătate. Unele sunt recunoscute la nivel național, iar altele mai sunt sărbătorile doar la nivel local.

Author

Write A Comment