Ce am de câștigat? Învățați cum să adoptați adaptabilitatea la locul de muncă.

Ascultați.

Acesta a fost sunetul unei secunde. Și ce s-a întâmplat în timp ce ascultai?

Ei bine, printre altele, Visa a procesat 1.700 de tranzacții; roboții Amazon au împachetat 17 pachete; utilizatorii Twitter au postat 9.000 de tweet-uri; iar oamenii au căutat 76.000 de lucruri pe Google. Oh, și au fost trimise și 2,8 milioane de e-mailuri.

Este greu de imaginat amploarea uriașă a acestui lucru.

Lucrurile se schimbă rapid în aceste zile. Și dacă toate acestea se întâmplă într-o singură secundă, imaginați-vă ce se întâmplă într-o zi, o săptămână, un an.

Una dintre numeroasele consecințe ale “lucrurilor care se întâmplă” este că lumea muncii evoluează într-un ritm care te va face să te învârți în jurul capului. Știți deja acest lucru – mass-media declară în mod constant că roboții ne acaparează spațiile de lucru și vin după locurile noastre de muncă.

Și se pare că avem un motiv destul de bun să ne temem – în scurt timp, vom rămâne fără loc de muncă, vom sta acasă fără nimic de făcut… .

Dar, potrivit lui Heather McGowan și Chris Shipley, autorii cărții “The Adaptation Advantage”, poate că opusul este adevărat. În loc să credem că suntem în competiție cu tehnologia, putem folosi tehnologia în avantajul nostru, beneficiind de timpul suplimentar pe care tehnologia ni-l economisește pentru a continua să evoluăm. Iar acesta este marele nostru avantaj: capacitatea noastră de adaptare.

Lucrurile se schimbă rapid în acest moment – iar voi vă adaptați deja.

Lucrurile se schimbă rapid în acest moment - iar voi vă adaptați deja.

Nu vreau să te sperii sau ceva de genul ăsta, dar dacă tu crezi că lucrurile se schimbă rapid acum … . așteaptă!

Rata de schimbare crește exponențial. Ceea ce înseamnă că acum este de fapt cea mai lentă rată de schimbare pe care o vei experimenta vreodată.

Iată doar un exemplu al schimbărilor la scară uriașă care sunt în curs de desfășurare.

Când vă gândiți la cele mai mari populații de pe Pământ, vă gândiți probabil la China și India. Dar cum rămâne cu populațiile din social media?

Există 2,2 miliarde de utilizatori de Facebook, în comparație cu 1,34 miliarde de oameni din China. Și 1,9 miliarde de YouTuberi, față de 1,23 miliarde de indieni.

WhatsApp și Facebook Messenger bat și ele India când vine vorba de mărimea populației. Și acestea sunt comunități care au apărut în doar câteva decenii.

Și mai sunt și alte schimbări. Din punct de vedere demografic, în lumea occidentală au loc schimbări uriașe în ceea ce privește rasa, religia, identitatea de gen, îmbătrânirea populației. În timp ce atitudinile față de probleme precum rasismul și hărțuirea sexuală s-au schimbat aproape peste noapte. Așa că este greu să ne imaginăm unde anume vom fi peste un deceniu.

Iar când vine vorba de schimbările de la locul de muncă, există, desigur, impactul tehnologiei, dar acest lucru se întâmplă de ceva vreme deja. Calculatoarele schimbă locul de muncă de zeci de ani. La fel și asistenții digitali inteligenți – cum ar fi PalmPilot, care a fost lansat încă din 1996.

Și există un motiv întemeiat pentru această schimbare: mașinile sunt cu adevărat mai bune decât oamenii la sarcini de rutină și bine definite. Acesta este doar un fapt.

Dar acest lucru nu înseamnă că suntem pe cale să ne pierdem locurile de muncă în favoarea roboților, de fapt, am putea spune că este adevărat contrariul. Gândiți-vă la toate modurile în care tehnologia vă ajută deja în munca voastră. Cei mai mulți dintre noi folosim zilnic telefoane sau laptopuri, rămânem conectați cu oameni din întreaga lume. S-ar putea să folosiți platforme precum Upwork sau Fiverr pentru a externaliza munca, platforme care vă ajută să împărțiți sarcinile mari în unități mai mici, mai ușor de gestionat – cunoscută și sub numele de atomizarea muncii.

Între timp, tehnologia se află, de asemenea, în spatele automatizării multor procese de lucru, de la trimiterea pe loturi a e-mailurilor la actualizarea automată a calendarelor. În unele cazuri, folosim tehnologia pentru a îmbunătăți capacitățile umane, un concept numit augmentare. Gândiți-vă doar la roboții chirurgicali care îi ajută pe medici la Urgențe – sau la sistemele GPS care le permit șoferilor să navigheze rapid prin oraș.

Deci, da – tehnologia schimbă rapid locul de muncă. Dar noi o adaptăm. Și ne ajută. Datorită acestor trei A – atomizare, automatizare și augmentare – tehnologia este departe de a ne fura locurile de muncă, ci ne redă momente prețioase pe care le putem reinvesti în noi înșine; de la învățarea de noi abilități la redarea priorităților în relațiile romantice.

Trebuie să încetăm să ne mai definim prin “ceea ce” facem.

Trebuie să încetăm să ne mai definim prin "ceea ce" facem.

Așadar, cum valorificați acest timp suplimentar? Cum vă dați seama ce să faceți cu el? Ce să realizați în viața personală și în carieră?

Un truc bun este să începi prin a schimba această întrebare de la “ce anume vrei să faci?”, la “de ce anume vrei să faci asta?”.

Cât de des ați fost întrebat: “Cu ce te ocupi?”. Și, fii sincer, cât de des ți-ai pus tu însuți această întrebare?

Schimbul este omniprezent. Sunt șanse ca, atunci când întâlniți pe cineva, acesta să fie unul dintre primele lucruri despre care vorbiți. De fapt, ne definim prin munca noastră – și ne așteptăm ca oamenii să aibă cariere clar definite, cum ar fi “avocat” sau “doctor”.

Chiar încurajăm această atitudine la tineri. Îi întrebăm pe copii ce vor să fie când vor crește mari – și îi împingem subtil în direcții sensibile atunci când ne spun că le-ar plăcea să crească și să fie “un unicorn”. De asemenea, îi întrebăm pe elevi în ce vor să se specializeze; chiar și în acei ani incredibil de formativi, ne așteptăm ca ei să se specializeze.

Narațiunile pe care ni le spunem despre carierele noastre sunt limitative. Ele îi conduc pe oameni pe anumite căi care s-ar putea să nu li se potrivească și întăresc stereotipurile – gândiți-vă, de exemplu, cât de puține femei s-au îndreptat în mod tradițional către domeniile științifice.

Și aceste narațiuni mai fac și altceva. Ele ne protejează de cel mai important adevăr despre lumea muncii din ziua de azi: nu mai putem face doar un singur lucru! Lumea muncii se schimbă incredibil de repede și nu avem altă opțiune decât să ne adaptăm.

Așadar, în loc să vă gândiți la o carieră în termenii unei întrebări de tipul “Ce”, gândiți-vă la ea în termenii unei întrebări de tipul “De ce”, care evoluează.

De-a lungul carierei tale, vei avea parte de eșecuri – toată lumea are parte de ele. Chiar și puternicul Steve Jobs a fost concediat din propria companie, Apple. Dar, după cum a reflectat după aceea, concedierea s-a dovedit a fi un mare avantaj. Jobs s-a trezit că a luat-o de la capăt. A exploatat un nou și bogat flux de creativitate, fondând Pixar și obținând un succes uriaș într-o nouă industrie – înainte de a se întoarce triumfător la Apple și de a conduce compania către un succes global enorm.

Cu toții trebuie să ne dezvoltăm o mentalitate agilă și să profităm de ceea ce ne face unici ca oameni.

Cu toții trebuie să ne dezvoltăm o mentalitate agilă și să profităm de ceea ce ne face unici ca oameni.

Așadar, cum vă puneți în practică avantajul adaptării?

Pe scurt, totul se reduce la a fi agil – și pentru a face acest lucru, trebuie să învățați în mod constant.

Va trebui să învățați la nivel individual, dar și la nivelul afacerii voastre. Există patru etape în procesul de învățare care formează un fel de curbă în formă de S pe un grafic: explorare, experimentare, execuție și extindere.

În prima etapă, explorați ceea ce voi sau compania voastră trebuie să îmbunătățiți. Poate că vânzările sunt slabe; poate că produsul este depășit. Apoi, începeți să experimentați cu idei noi – atunci curba S-ului începe să se tragă în sus la mijloc. Faza de execuție pune în practică cele mai bune dintre noile idei, iar faza de extindere le optimizează pe măsură ce continuați să învățați despre performanță.

Acesta nu este doar un proces unic; este ceva ce trebuie să repetați mereu și mereu, atunci când afacerea o cere. Explorați, experimentați, executați, extindeți. Și aici intervine agilitatea în ecuație. Pe măsură ce alte variabile se schimbă, trebuie să puteți continua să vă mișcați – să continuați să îmbrățișați noi proiecte sau noi abordări ale unor proiecte vechi.

Acum, s-ar putea să vă treziți panicat în această etapă. Poate că vă întrebați dacă toată această învățare continuă și agilă va implica, de asemenea, dedicarea de timp pentru a dobândi o grămadă de abilități complet noi, cum ar fi ingineria sau codificarea. Dar, din fericire, acestea nu sunt genul de abilități care vă vor fi cele mai utile pe parcursul călătoriei voastre.

Potrivit Institutului pentru viitor, competențele de care avem nevoie cel mai mult se referă, de fapt, la inteligența socială și la gândirea în moduri noi și adaptative. În mod similar, Forumul Economic Mondial apreciază creativitatea și inteligența emoțională mai presus de multe alte competențe. Pe scurt, abilitățile sociale sunt esențiale. Ele sunt esențiale – poate chiar mai importante decât competențele tehnice pe care avem tendința de a dori să le prioritizăm, cum ar fi materiile STEM în educație: știință, tehnologie, inginerie și matematică. Peste tot în lume, se presupune că aceste abilități dure, științifice, sunt cele de care avem nevoie în noua noastră eră digitală. Dar, potrivit sondajului PricewaterhouseCoopers din 2019, 77% dintre directorii executivi au declarat că nu au putut găsi lucrători cu abilitățile exclusiv umane de care au nevoie: abilități precum creativitatea, rezolvarea problemelor, leadership și – este în titlu – adaptabilitate.

Dacă vă gândiți la asta, are sens. Tehnologia devine din ce în ce mai eficientă în îndeplinirea unor sarcini bine definite, matematice. Dar este încă în mare parte inutilă atunci când vine vorba de lucruri precum creativitatea. Acestea sunt abilitățile noastre, sunt oportunitatea noastră, cu creierele noastre nemachinare, de a excela.

Noua lume a muncii va cere lucruri diferite din partea liderilor săi.

Noua lume a muncii va cere lucruri diferite din partea liderilor săi.

Așadar, cine va prelua conducerea în această nouă și îndrăzneață lume a muncii?

Nu roboții, asta e sigur! După cum am învățat, conducerea necesită un set de aptitudini exclusiv umane.

Dar nu toată lumea este un lider înnăscut. Și, de fapt, mulți oameni au tendințe alarmante atunci când primesc poziții de putere. Un experiment uimitor din 2015 a demonstrat bine acest lucru. Dr. Dacher Kelter, de la Universitatea din California, a pus laolaltă grupuri de trei persoane pentru a colabora la o sarcină de rutină. El a pus la întâmplare una dintre cele trei persoane la conducere și le-a lăsat împreună într-o cameră cu nimic altceva decât o tavă cu patru fursecuri cu ciocolată – patru fursecuri între trei persoane.

Dr. Kelter a observat ceva interesant: în fiecare grup de studiu, de fiecare dată, persoana care trebuia să ia fursecul în plus era – surpriză, surpriză – liderul. Și, potrivit Dr. Kelter, aceștia s-au bucurat – acoperindu-se cu bucurie de firimituri în timp ce subordonații lor priveau.

Dacă ne uităm la istorie, precum și la știință, devine clar, există ceva inerent corupător în legătură cu puterea. Așadar, cum putem lua măsuri pentru a preveni o conducere proastă? Trebuie să ne dedicăm timp pentru a învăța bune abilități de conducere.

Potrivit autorului, există două componente cheie pentru o bună conducere: în primul rând, trebuie să modelezi calea, apoi, să le permiți celorlalți să acționeze.

A modela calea este leadership în adevăratul sens al cuvântului: înseamnă să nu-ți fie teamă să mergi primul, să-ți permiți să fii vulnerabil și să te asiguri că angajații tăi au încredere în tine. Având în vedere cât de multă schimbare este necesară la locul de muncă în zilele noastre, liderii trebuie să acționeze cu încredere atunci când fac salturi de încredere; acest lucru îi va ajuta pe angajații lor să aibă încredere în ei.

Permițându-le celorlalți să acționeze, între timp, înseamnă că liderii trebuie să aibă încredere în ceilalți oameni. Lucrurile nu sunt doar complicate în zilele noastre; sunt complexe – există un element de imprevizibilitate. Așadar, un singur lider nu va fi probabil capabil să înțeleagă în detaliu fiecare parte a activității companiei sale. Liderii trebuie să fie de acord cu faptul că angajații lor știu mai multe decât ei pe anumite subiecte. Liderii trebuie, de asemenea, să creeze un mediu de lucru care să le permită celorlalți să se dezvolte, punând accentul pe bunăstare, respect și siguranță psihologică. A conduce, pur și simplu, nu mai este vorba doar de profitul final – este vorba de a crea un loc de muncă excelent pentru alți oameni.

Un ultim aspect al unei bune conduceri într-o lume care se schimbă rapid: trebuie să știți când trebuie să vă schimbați. Pare o nebunie, dar, în zilele noastre, cele mai profitabile companii sunt adesea cele care se confruntă cu cele mai mari riscuri. Pentru că atunci când ne simțim prea confortabil, uităm avantajele adaptării și rămânem blocați în vechile obiceiuri.

O organizație adaptabilă este una care pune cultura și capacitatea pe primul loc.

O organizație adaptabilă este una care pune cultura și capacitatea pe primul loc.

Vom încheia prin a ne pune întrebarea: ce face o organizație de succes? Un punct de vedere tradițional este că organizațiile există doar pentru a-și servi acționarii – acesta este punctul de vedere prezentat în mod faimos de Milton Friedman în 1970. Convingerea lui Friedman a fost incredibil de influentă timp de mulți ani. Dar în zilele noastre? Nu atât de mult.

În loc să ne concentrăm atât de neobosit asupra datelor financiare, este posibil să privim organizațiile prin prisma a două domenii cheie: cultura și capacitatea.

Am abordat deja cultura. Este vorba despre atmosfera pe care liderii contribuie să o creeze în cadrul unei companii. O cultură de companie sănătoasă are toate șansele să ducă la o activitate prosperă și inovatoare. Gândiți-vă la cultură ca la inima companiei voastre.

Capacitatea, pe de altă parte, este creierul organizației voastre. Este capacitatea de a răspunde provocărilor și oportunităților – cât de bine faceți față atunci când lucrurile se schimbă. Există preocupări practice, cum ar fi cantitatea de produse pe care o puteți produce și piețele pe care le puteți atinge – dar este vorba și despre capacitatea mentală a companiei tale de a face față schimbărilor.

Aceasta este o sugestie mai radicală decât pare la prima vedere. Scopul organizației nu este crearea de valoare. Este creșterea capacității – abilitatea de a face mai mult din ceea ce faceți, chiar dacă lucrurile din jurul voastru se schimbă.

Produsele pe care le creați, devin o expresie a culturii voastre și o dovadă a capacității tale. Ele nu sunt scopul companiei voastre în sine – nu într-o lume în care ar putea fi nevoie să vă schimbați în orice moment și să începeți să faceți altceva.

Recrutarea pentru această organizație adaptabilă este, prin urmare, extrem de importantă. Să începem cu modul în care nu trebuie să recrutăm: folosind descrieri ale posturilor și CV-uri. Acest lucru este mult prea demodat. Pentru că ceea ce trebuie să facă un angajat astăzi s-ar putea să nu fie ceea ce va trebui să facă mâine.

Imaginați-vă că firma pivotează brusc pentru a produce un nou tip de produs din necesitate. Între timp, angajații continuă să facă exact ceea ce specifică fișa postului lor. Acest lucru nu funcționează.

În loc de o descriere a postului, oferiți potențialilor angajați o descriere a companiei plus o descriere a candidatului voastru ideal. Nici recrutarea exclusiv pentru talente specifice nu este tocmai corectă – în schimb, ar trebui să urmăriți oameni care se potrivesc bine din punct de vedere cultural, cu un simț similar – dar nu prea similar – al scopului.

Cu alte cuvinte, diversitatea este, de asemenea, o componentă cheie – în toate sensurile. Neurodiversitatea este extrem de importantă, la fel ca și angajarea de persoane de vârste diferite și din medii diferite. Toată lumea poate și ar trebui să învețe de la toți ceilalți.

La urma urmei, acesta este avantajul de a fi unic – luați asta, roboților!

Rezumat final

Mesajul cheie al acestui articol este că:

Da, vin roboții – dar nu sunt aici pentru a ne lua toate locurile de muncă. De fapt, cei trei “a”: atomizarea (capacitatea de a împărți sarcinile mari în sarcini mai mici), automatizarea (capacitatea de a face lucruri în mod automat, cum ar fi trimiterea de e-mailuri în masă și actualizarea calendarelor echipei) și augmentarea (utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți capacitățile umane), toate aceste lucruri ne eliberează de fapt timp și ne oferă mai multe oportunități de a ne folosi de abilitățile care ne fac unici oameni – pentru a lucra în moduri care sunt cu adevărat potrivite pentru noi.

Liderii, de exemplu, pot lucra la inteligența lor emoțională și la abilitățile sociale, în timp ce angajații pot dedica timp creativității și inovării. Pe măsură ce lumea muncii se schimbă din ce în ce mai rapid, adaptarea, capacitatea de a pivota și de a schimba direcția, este esențială. Dacă reușiți să valorificați această mentalitate de agilitate, veți putea să creați produse care să reflecte cultura companiei voastre și să dovedească capacitatea voastră, mai degrabă decât să fie neapărat principalul-eveniment.

În cele din urmă, capacitatea și cultura sunt cele două domenii principale asupra cărora organizațiile trebuie să se concentreze – Nu mai este vorba doar de rezultate.

Și pentru a vă oferi doar un ultim sfat practicabil. Dacă vă simțiți neliniștit de ritmul rapid al schimbării, acordați-vă puțin timp pentru a reflecta la una dintre cele mai grele lecții pe care le-ați învățat.

Steve Jobs nu este singura persoană al cărei cel mai prost moment din carieră s-a dovedit a fi cel mai bun. De fapt, lucrurile care inițial par a fi vești proaste au adesea un mod de a ne aduce beneficii pe termen lung. Acest lucru se datorează faptului că suntem forțați să ne adaptăm și să depășim ceea ce credeam inițial că este limita capacității noastre.

Așadar, gândiți-vă la cele mai grele experiențe cu care v-ați confruntat până acum în cariera voastră, luați un moment pentru a scrie răspunsurile la aceste întrebări: Ce ați învățat din această experiență? Cum v-ați adaptat? Probabil că vei descoperi că ești deja mult mai agil decât credeai, așa că, ține-te de asta și, înainte de a începe să te îngrijorezi că nu ești suficient de priceput în domeniul tehnic sau științific, respiră adânc și amintește-ți de setul tău de abilități exclusiv umane.

Aceasta este ceea ce vă va oferi cu adevărat un avantaj în viață.

Author

Write A Comment