Cu toții am fost vinovați de a fi puțin egocentrici și egoiști uneori, dar ce se întâmplă cu persoanele care se angajează constant în acest tip de comportament?

Cunoscuți și sub numele de “oameni superficiali“, acești indivizi se preocupă doar de aspectul lor și de statutul social. În acest articol, te vom învăța tot ce trebuie să știi despre oamenii superficiali, inclusiv semnele comune la care trebuie să fii atent și modalitățile eficiente de a le face față.

Lucruri pe care ar trebui să le știți

O persoană superficială este o persoană căreia îi pasă doar de aspectul său și de statutul social.
Persoanele superficiale sunt materialiste, așa că le vei vedea adesea purtând haine de designer sau cumpărând bunuri de lux.
De asemenea, le place să-i bârfească pe ceilalți, deoarece nu știu cum să se angajeze în conversații profunde.

1. Sunt materialiste

persoanele superficiale sunt materialiste

Oamenii superficiali cumpără adesea lucruri de care nu au nevoie pentru a-i impresiona pe ceilalți. Deoarece aspectul înseamnă totul pentru ei, oamenii superficiali adoră să cumpere lucruri care îi fac să pară mai atrăgători și mai de succes. S-ar putea să poarte doar mărci de designer sau să cumpere bunuri de lux – chiar dacă nu își pot permite acest stil de viață pe termen lung!

Dacă te afli în preajma unei persoane superficiale, nu înseamnă că trebuie să “ții pasul” cu ea. În schimb, implică-te în hobby-uri care nu implică cheltuirea de bani, cum ar fi drumețiile, pictura sau ascultarea albumului tău preferat. Găsind bucuria în afara posesiunilor, puteți scăpa de materialism și puteți găsi fericirea.

2. Îi judecă pe ceilalți

persoanele superficiale judeca pe altii

O persoană superficială se grăbește să îi ia pe ceilalți în parte, fără rimă sau motiv. În timp ce poate că nu au o opinie asupra problemelor importante, persoanele superficiale au păreri despre ceilalți, mai ales când vine vorba de aspectul lor. Ei ar putea face un comentariu sarcastic despre slujba cuiva sau îi pot face un compliment pe dos în legătură cu ținuta sau coafura.

Oamenii superficiali îi critică în mod constant pe ceilalți și niciun subiect nu le este interzis. Dacă vă simțiți inconfortabil cu ceea ce spun, părăsiți conversația sau întrebați-i de ce se simt astfel.
Dacă sunt dispuși să te asculte, îi poți, de asemenea, încuraja să își schimbe perspectiva despre cineva. De exemplu, ați putea întreba: “Poate te poți pune în locul lor?”. Sau, spuneți: “Cred că voi doi aveți mai multe în comun decât ați putea crede”.

3. Le place să bârfească

persoanelor superficiale le place sa barfeasca

Mulți oameni superficiali prosperă în dramă. În timp ce o persoană profundă este interesată să discute despre evenimente și idei, o persoană superficială este interesată doar să vorbească despre alții. Persoanele superficiale nu sunt capabile să se angajeze în conversații semnificative, așa că adoră să se bage în treburile altora. Ei ar putea aduce frecvent în discuție scandalurile celebrităților sau ar putea încerca să afle informații despre foști colegi de clasă sau prieteni.

Dacă ieșiți cu o persoană superficială care bârfește frecvent despre alții, luați în considerare posibilitatea de a o confrunta. Ați putea spune: “Cum poate vorbi despre ei să adauge vreo valoare vieții noastre? Nu am de gând să particip la această conversație”.

4. Pun accent pe aspectul fizic

persoanele superficiale pun accentul pe aspectul fizic

Aspectul este mult mai important decât personalitatea pentru o persoană superficială. Mai degrabă decât bunătatea și loialitatea, persoanele superficiale dau prioritate aspectului atunci când vine vorba de prietenii și partenerii lor romantici.

S-ar putea să se întâlnească cu cineva doar pentru că este “sexy”, chiar dacă nu împărtășesc o conexiune reală cu acea persoană. În mintea lor, faptul de a fi văzuți alături de persoane atrăgătoare le sporește propria atractivitate, care este scopul final la sfârșitul zilei.

Dacă stai în mod constant în preajma persoanelor care se concentrează pe aparențele exterioare, acest lucru poate avea un impact negativ asupra stimei tale de sine. Luați în considerare posibilitatea de a vă limita interacțiunile cu aceștia, astfel încât să puteți avea grijă de dvs. în mod corespunzător. Nu uitați să dormiți suficient, să faceți exerciții fizice în mod regulat și să vă recunoașteți calitățile bune pentru a vă simți cel mai bine.

5. Sunt egocentrice

Sunt egocentrice.

O persoană superficială își prioritizează propriile dorințe și nevoi. Fie că este vorba de a decide la ce oră te întâlnești cu ei la cină sau unde veți ieși după aceea, o persoană superficială vrea totul în felul ei. Nu iau în considerare nevoile celorlalți și tind să ignore opiniile, ideile și preocupările celorlalți.

Pentru a face față unui prieten egocentric, gândește-te la modul în care te deranjează comportamentul său și comunică-i preocupările tale. De exemplu, dacă nu te întreabă niciodată ce mai faci, ai putea să le spui: “Mă simt supărat când vorbești doar despre tine. Ar fi foarte drăguț dacă m-ai întreba și pe mine ce mai fac”.

Alternativ, stabiliți limite cu ei, astfel încât să nu vă calce în picioare. Dacă prietenul tău îți ia timpul ca pe ceva de la sine înțeles, ai putea spune: “Nu pot să stau în oraș decât până la ora 21:00, pentru că mâine am de lucru. Dacă vrei să stăm mai târziu, va trebui să ne întâlnim altă dată”.

6. Ei nu ascultă

Ei nu ascultă

Gândurile și opiniile tale nu sunt importante pentru o persoană superficială. Majoritatea persoanelor superficiale cred că sunt mai bune decât ceilalți, așa că, de obicei, nu acordă nimănui întreaga lor atenție. Dacă vorbești cu o persoană superficială, s-ar putea ca aceasta să se uite la telefon sau să se deconecteze complet; cu alte cuvinte, sunt lipsiți de respect și nepoliticoși în conversații

Luați în considerare evidențierea importanței discuției dvs. înainte de a vorbi cu o persoană superficială. Ai putea spune: “Am ceva foarte important de discutat și am nevoie de ajutorul tău”. Acest lucru i-ar putea încuraja să vă acorde atenție, cel puțin la începutul conversației.

Dacă continuați să vă frustrați cu cineva pentru lipsa sa de abilități de ascultare, interpretați-o ca pe un semn de a vă îndepărta de conversație. O persoană superficială poate fi dificil de gestionat și nu are rost să vă supărați din cauza unui comportament asupra căruia nu aveți niciun control.

7. Întrerup oamenii.

Întrerup oamenii

Persoanele superficiale vorbesc adesea peste ceilalți pentru că se cred mai importante. În loc să îi lase pe ceilalți să vorbească, o persoană superficială se va băga în mijlocul unei conversații, chiar dacă nu știe prea multe despre subiect. Nu se tem să își împărtășească opiniile nesolicitate despre ceva, deoarece au un sentiment de importanță exagerat

Dacă o persoană superficială continuă să vorbească peste tine, abordează problema direct cu ea, apoi urmează cu o delimitare clară. De exemplu, ați putea spune: “Vă rog să nu mă mai întrerupeți când vorbesc. Vei avea ocazia să vorbești când voi termina. Dacă acest lucru continuă să se întâmple, voi părăsi încăperea”.

8. Sunt în căutare de atenție

Sunt în căutare de atenție

Oamenii superficiali vor să fie în centrul atenției. Pentru oamenii superficiali, nu există o atenție “bună” sau “rea” – ei sunt mulțumiți cu orice tip de recunoaștere pe care o pot obține. Le place să se laude cu toate realizările lor și s-ar putea chiar să le exagereze pentru a părea mai cool

Dacă ieși cu cineva care se laudă frecvent cu sine, stai liniștit și lasă-l să se bucure de lumina reflectoarelor. Dacă este cu adevărat prietenul tău, încearcă să te bucuri pentru el și sărbătorește-i victoriile.

Cu toate acestea, dacă comportamentul lor scapă de sub control, ar putea fi timpul să stabilești limite cu ei. Ați putea spune: “Te susțin întotdeauna, așa că aș aprecia dacă m-ai lăsa să am și eu propriul meu moment de strălucire. Dacă nu, voi face un pas înapoi din relația noastră până când îți vei schimba comportamentul”.

9. Sunt în mod constant pe rețelele de socializare

Sunt în mod constant pe rețelele de socializare

Cei mai mulți oameni superficiali folosesc social media pentru a-și valida atractivitatea. Fie că este vorba de Instagram, Twitter sau TikTok, persoanele superficiale postează în mod constant fotografii și videoclipuri cu ele însele pentru a obține validare din partea celorlalți. Aceștia ar putea face o mie de selfie-uri până când o găsesc pe cea perfectă pentru a o posta sau își editează toate fotografiile pentru a arăta impecabil

Dacă ești îngrijorat de cineva care postează constant online, ai putea să îl provoci să își șteargă contul timp de o săptămână sau să îi spui că este frumos fără să își editeze fotografiile.

Author

Write A Comment