În 2022, salariul minim din România crește cu aproape 11%. Norma brută stabilită la nivel național este de 2.550 de lei (sau 521,02 dolari la 1 ianuarie 2022, la cursul de schimb actual) pe lună. Aceasta reprezintă o creștere de 10,9% față de nivelul din 2021 și este în concordanță cu o inițiativă pe termen lung de creștere a remunerației oamenilor, pe măsură ce costul vieții crește și acolo.

În anul 2021, la un salariu brut de 2500 de lei, angajatul a primit în portofel suma de 1500 de lei pe net, iar pentru angajator a fost de 2520 de lei. În 2022, când salariul minim brut va fi de 2500 de lei, lucrătorii cu studii superioare vor primi doar 1048 de lei în reach față de 1180 în 2021. Acestea fiind spuse, costul total pentru companii rămâne la 2530 de lei în ambii ani.

Salariul minim pe economie in Romania? 2,550 lei – cu aproape 11% mai mare in 2022

salariul minim pe economie la un roman

În 2021, în România, 1,29 milioane de salariați au primiy salariul minim brut garantat în plată de 2300 de lei (iar pentru personalul angajat în funcții pentru care se cer studii superioare, cu o vechime de cel puțin un an în domeniul învățământului superior), aproximativ 2,35 mii de euro, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii.

Teoretic, din 2021, lucrul de acasă va fi posibil pentru peste 34% din forța de muncă din România sau chiar 22,9% în cifre absolute, ceea ce înseamnă aproximativ 5 milioane de persoane. Deși în 2016 doar 1,4 milioane de români au primit aprobarea companiilor de a lucra de acasă, tot mai mulți au acest drept și ne așteptăm ca această tendință să continue mai ales dacă PIB-ul României va atinge o rată de creștere cel puțin similară cu cea înregistrată în acest an – 6,8%.

Ministerul Muncii a precizat că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 de lei, s-a avut în vedere o formulă de calcul care a ținut cont de rata inflației de 5% prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, – creșterea reală a productivității muncii pe persoană de 2,1% pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT și creșterea câștigului salarial mediu brut. Guvernul a prognozat o creștere economică de 5% în acest an și de 4,5% anul viitor, astfel încât considerăm că este corect să creștem și salariile.

Sabilirea salalariului minim brut pe economie

cat are un roman salariul minim

În ultimii 20 de ani, în România a existat un număr impresionant de muncitori care au fost nevoiți să accepte un al doilea loc de muncă pentru a supraviețui. Deși se spune că orice loc de muncă este mai bun decât niciun loc de muncă, ce fel de viață se poate construi din acest tip de discriminare? Pentru a se menține pe linia de plutire, mulți români care lucrează deja cu normă întreagă au și un al doilea loc de muncă – și da, considerăm zilele de 10-12 ore ca fiind cu normă întreagă! Agenția Juridică precizează că angajatorii sunt obligați prin lege să ofere angajaților un salariu minim de 300 de euro pe lună. Totuși, acesta este minimul necesar pentru angajați și nu permite creșterea costului vieții care are loc în fiecare an!

Angajații sunt indivizi diferiți, cu nevoi și dorințe diferite. Ca atare, nu există o soluție unică pentru toți atunci când vine vorba de pachetul lor de angajare. De exemplu, angajații care au persoane în întreținere pot beneficia de o deducere personală mai mare, deoarece vor primi un salariu net mai mare. Acest lucru se datorează faptului că angajații care se califică pentru deducerea personală sunt impozitați cu 10% din venitul lor brut minus deducerea, în timp ce toți ceilalți angajați sunt taxați cu 15%.

  • La salariul minim actual, angajații pot deduce 330 de lei din salariul brut pentru cheltuielile personale pe care le au. Rezultă un salariu net de 1.524 de lei pentru toți angajații din întreaga țară.
  • Un salariat cu salariul minim pe economie cu o persoană în întreținere beneficiază de o deducere fiscală personală de 490 de lei, ceea ce ridică salariul său net la 1.540 de lei.
  • O persoană care câștigă salariul minim pe economie și are două persoane în întreținere beneficiază de o deducere fiscală de 650 de lei, ceea ce ridică salariul net la 1.556 de lei.
  • Ca salariat cu salariul minim pe economie cu 3 persoane în întreținere veți beneficia de o deducere fiscală personală de 810 lei și, pentru că aveți trei persoane de întreținut, am calculat salariul net la 1.572 de lei.
  • Dacă câștigi un salariu minim și ai și 3 persoane în întreținere, atunci, teoretic, vei putea primi o deducere de 810 lei de la stat. Dar dacă, de exemplu, ai fi principalul întreținător al gospodăriei tale cu trei persoane în întreținere, atunci, teoretic, deductibilitatea ta ar fi de 1.572 de lei pe lună, pe baza situației în care ne aflăm în acest moment.

În mod normal, odată cu creșterea salariului minim, au crescut și amenzile de circulație. Cu toate acestea, de data aceasta, guvernul a înghețat sancțiunile pentru încălcările normelor de circulație în cadrul unui nou ordin executiv (OUG).

 

Author

Write A Comment