Astazi iti prezentam cat mai usor cum poti sa faci rost de poze pentru instagram. Este bine cunoscut faptul ca imaginile fac vizualizari multe pe social media. Si tot pe imagini dam click-urile.

Iti recomandam sa citesti tot articolul ca sa stii foarte bine care sunt implicatiile atunci cand folosesti poze pentru instagram fara sa ai voie si de unde le poti descarca pe cele la care ai voie.

In general, postarile cu imagini primesc mai multe vizualizari, aprecieri si distribuiri decat cele care nu au imagini si sunt doar simple cu text, sau imaginea nu este una deosebita.

Dar obtinerea de imagini pentru social media nu este intotdeauna simpla. Limbajul juridic gasit in politicile privind drepturile de autor ale imaginilor poate fi intimidant.

De la licentele numite Atribuire necomerciala – fara lucrari derivate la “utilizarea corecta”, sunt multe de descifrat.

De asemenea, sunt multe in joc.

Incalcarea drepturilor de autor poate duce afacerea dvs. in instanta cu amenzi mari, iar “nu am stiut ca nu e bine” nu va fi o aparare valabila. Mai ales daca o imagine este folosita pentru marketingul din social media sau pe un profil popular sau care va deveni popular in curand.

 

Care sunt cele mai bune poze pentru instagram? Cele care respecta graficul de mai jos:

Pot sa folosesc imaginea asta pentru instagram?
Intodeauna este important sa respectam licentele CC0. Daca ai de gand sa postezi des pe instagram cu imagini de pe internet, urmareste mai jos care sunt cele mai bune site-uri.

Ce este dreptul de autor al imaginii pentru pozele de instagram?

Pe scurt, dreptul de autor asupra imaginii reprezinta proprietatea asupra imaginii.

Este o forma de protectie juridica care este acordata automat creatorului de indata ce o imagine este captata, salvata sau desenata. Fotografiile, arta digitala, hartile, diagramele si picturile sunt toate un joc corect.

Legile privind drepturile de autor pentru imagini variaza in functie de tara. Din fericire, 177 de tari – inclusiv Romania si Republica Moldova – sunt membre ale tratatului Conventiei de la Berna, care stabileste standardele de baza privind drepturile de autor.

Conform tratatului (si legilor romanesti si moldovene privind drepturile de autor), un proprietar de drepturi de autor are drepturi exclusive asupra:

  • Sa reproduca opera;
  • Sa realizeze derivate ale operei;
  • Afisarea publica a operei;
  • Sa distribuie lucrarea in mod public.

Suna simplu, dar uneori poate deveni confuz.

Iata un exemplu. Va amintiti selfie-ul cu vedete, facut cu telefonul lui Ellen DeGeneres in timpul Premiilor Oscar 2014?

https://www.instagram.com/p/lEJu74tjCa/

Din punct de vedere tehnic, proprietarul drepturilor de autor pentru acea imagine este Bradley Cooper. De ce? Chiar daca a folosit telefonul lui Degeneres, el a facut fotografia.

Asta inseamna ca, din punct de vedere legal, Degeneres trebuia sa ii ceara permisiunea lui Cooper pentru a posta fotografia. Acest exemplu este popular printre avocatii specializati in proprietate intelectuala, care il folosesc pentru a arata ca proprietatea drepturilor de autor nu este intotdeauna atat de evidenta pe cat pare.

Daca nu este imaginea dumneavoastra, aflati cine a creat-o si cereti permisiunea de a o folosi.

Ce este utilizarea corecta pentru o poza de instagram?

Utilizarea corecta este o exceptie de la regula in ceea ce priveste drepturile de autor. Aceasta se refera la cazuri specifice in care operele protejate prin drepturi de autor pot fi utilizate fara permisiune.

Printre contextele obisnuite de utilizare corecta se numara critica, reportajele de stiri, predarea sau cercetarea. In aceste cazuri, lucrarea protejata prin drepturi de autor este folosita de obicei ca material de referinta si intr-un mod care este “benefic pentru societate“.

Utilizarea echitabila se aplica rareori in cazul marketingului in social media. De fapt, legea romaneasca privind drepturile de autor judeca cazurile de utilizare echitabila pe baza acestor patru factori:

  • Este vorba de o utilizare comerciala, non-profit sau educationala?
  • Este lucrarea protejata de drepturi de autor foarte creativa, sau mai mult bazata pe fapte?
  • Cat de mult din lucrare este reprodusa?
  • Cum afecteaza utilizarea potentiala piata a operei originale?

Ce este Creative Commons si cum ma ajuta sa pun poze pentru instagram?

Creative Commons este un set de licente care transforma drepturile de autor “toate drepturile rezervate” in “unele drepturi rezervate“.

Cu alte cuvinte, aceste licente le permit creatorilor sa le dea oamenilor permisiunea de a le utiliza operele. Mai multe site-uri profita de aceste permisiuni, printre care Wikipedia, YouTube, TED si Flickr.

Licentele “Unele drepturi rezervate” nu dau cuiva acces total pentru a utiliza continutul asa cum doreste. Exista diferite tipuri de licente care determina modul in care poate fi utilizata o imagine:

  • Atribuire necomerciala – fara lucrari derivate (CC BY-NC-ND): Aceasta licenta inseamna ca cineva poate folosi o lucrare, dar nu o poate modifica si nu poate face bani prin utilizarea ei.
  • Atribuire fara lucrari derivate (CC BY-ND): O lucrare cu aceasta licenta nu poate fi modificata, dar poate fi utilizata in scopuri comerciale.
  • Atribuire necomerciala (CC BY-NC): Lucrarile pot fi modificate, dar nu pot fi utilizate in scopuri comerciale.
  • Atribuire (CC BY): Modificarile si utilizarea comerciala sunt permise.
  • Atribuire necomerciala – Impartasire la fel (CC BY-NC-SA): Lucrarile pot fi modificate, dar cu anumite limitari. Nu se utilizeaza in contexte de vanzare.
  • Atribuire – Partajare la fel (CC BY-SA): Lucrarile pot fi modificate cu anumite limitari si pot fi utilizate in scopuri comerciale.
  • Domeniul public: Daca un creator a renuntat la toate drepturile sau daca drepturile de autor au expirat, lucrarea intra in domeniul public. In Creative Commons, acest lucru este adesea listat ca fiind CC0 1.0 Universal (CC0 1.0).Cele mai sigure optiuni – mai ales daca intentionati sa folositi imagini pentru marketingul din retelele sociale – sunt licentele de domeniu public doar cu atribuire si CC0 1.0
  • Universal (CC0 1.0). Nu uitati, orice licenta care include cuvantul “atribuire” inseamna ca trebuie sa acordati credit creatorului.

Inca nu sunteti sigur ce licenta sa folositi? Recomandarea noastra este mereu sa fie folosita o licenta CC0.

Cum descarc poze fara drept de autor pentru pozele de pe instagram?

In primul rand se folosesc portalele cu fotografii licentiate cc0, sau putem sa folosim Google Images -> Instrumente (Settings) – Drepturi de utilizare -> SELECTARE Licente Creative Commons.

licentiere creative commons pe google images

Cum functioneaza site-urile care ofera imaginile fara drepturi de autor?

Unele site-uri web va permit sa descarcati imagini pentru uz privat (de exemplu, imagini de fundal), dar nu permit utilizarea comerciala a imaginilor. Acest lucru include cazuri precum carti de vizita, site-uri web sau postere sau social media.

Imaginile de pe urmatoarele site-uri web sunt protejate prin Creative Commons CC0:

“Persoana care a asociat o lucrare cu acest act a dedicat lucrarea domeniului public prin renuntarea la toate drepturile sale asupra lucrarii la nivel mondial in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor, inclusiv toate drepturile conexe si vecine, in masura in care acest lucru este permis de lege.”

Urmatoarele site-uri web fie sustin, fie sunt compuse integral din imagini CC0 disponibile in domeniul public. Proprietarii acestor imagini au permis utilizatorilor sa modifice, sa editeze si sa utilizeze imaginile lor fara a se confrunta cu reactii adverse legate de drepturile de autor.

  1. https://freerangestock.com/index.php
  2. https://unsplash.com/
  3. https://www.pexels.com/
  4. https://www.flickr.com/
  5. https://www.lifeofpix.com/
  6. https://stocksnap.io/
  7. https://pixabay.com/
  8. https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page
  9. https://burst.shopify.com/photos
  10. https://kaboompics.com/page/how-it-works
  11. https://vintagestockphotos.com/
  12. https://gratisography.com/
  13. https://libreshot.com/
  14. https://www.reshot.com/

Tu ce site-ul folosesti? Daca stii o alta platforma care ofera poze de instagram fara licenta, poti lasa un comentariu si va fi adaugat in lista!

Acest articol este un follow up de la https://www.revistaomf.ro/poze-instagram/

Author

Write A Comment