In Romania, Pastele este sarbatorit conform calendarului iulian, folosit de Biserica Ortodoxa Rasariteana, si nu la data folosita de bisericile catolice, protestante si alte biserici occidentale care folosesc calendarul gregorian. “Pastele ortodox” are loc adesea, dar nu intotdeauna, putin mai tarziu in an decat Pastele neortodox.

In Romania, atat ziua Pastelui ortodox, cat si Lunea Pastelui ortodox sunt sarbatori legale. Pastele ortodox este urmat in alte 23 de tari in afara de Romania, inclusiv in Rusia, Grecia si in statele vecine Ucraina si Bulgaria. In total, aproximativ 250 de milioane de oameni sarbatoresc Pastele ortodox in fiecare an in intreaga lume.

Paste Ortodox 2023 – Calendar pe Aprilie in Romania

Paste Ortodox 2022 - Calendar pe Aprilie in Romania

Bisericile ortodoxe din Romania folosesc liturghii speciale in timpul slujbelor de Paste, care au loc in toata tara. De asemenea, familiile se aduna acasa pentru a sarbatori si a se bucura de compania celorlalti. Cina de Paste va include, de obicei, un miel prajit la protap, condimentat cu ierburi ca fel principal, oua rosii de Paste si diverse garnituri de legume.

De asemenea, este posibil sa intalniti “drob”, un amestec de maruntaie de miel, legume si condimente.

Ouale de Paste sunt decorate foarte ornamental in Romania, modelele rafinate fiind create prin aplicarea si apoi topirea cerii sau prin gravarea lor cu un ac sau un ac. Ouale rosii, menite sa simbolizeze sangele varsat al lui Hristos, sunt cele mai comune, dar veti vedea in mod obisnuit si oua vopsite in galben, verde, albastru si negru.

Printre modelele populare se numara cruci, frunze, animale si o scena sinistra numita “Lost Path” (Calea pierduta), in care sufletele pierdute merg pe jos spre Ziua Judecatii.

Romanii ciocnesc uneori ouale de Paste impreuna, in credinta ca facand acest lucru va asigura ca veti intalni proprietarul celuilalt ou in viata de apoi. De asemenea, ei pastreaza lumanarile folosite in timpul slujbei de Paste, considerandu-le un simbol al protectiei divine.

Un simbol special al Pastelui pentru romani este un steag pe care se afla atat o cruce, cat si un miel. Acest lucru este menit sa le aminteasca de Hristos, Mielul lui Dumnezeu, despre care crestinii cred ca a murit si a inviat pentru a scapa de pacatele multora. Este foarte posibil sa vedeti acest banner in case sau chiar expus in public in perioada Pastelui in Romania.

  • 14 aprilie 2023 / Vineri – Vinerea Mare ortodoxa
  • 16 aprilie 2023 / Duminca – Pastele Ortodox
  • 17 aprilie 2023 / luni – A 2-a zi de Paste
Author

Write A Comment