Motivul pentru care sunt mereu în căutarea unor modalități de a face mai multe lucruri în mai puțin timp este că există multe alte lucruri în viață care îmi plac.

Uite, nu sunt cea mai activă persoană din punct de vedere social. Nu e ca și cum aș călători tot timpul sau aș ieși în oraș în fiecare zi. Îmi place să am un calendar gol în unele zile.

Fac exerciții fizice, mă duc la saună, citesc o carte, mă uit la un film sau îmi petrec timpul cu hobby-ul sau proiectul meu secundar. Pentru a face mai multe în mai puțin timp nu înseamnă neapărat că trebuie să muncești mai mult sau să te trezești mai devreme.

Totul constă în optimizarea timpului, astfel încât să obțineți maximum din fiecare oră de lucru. Este vorba de a lucra mai inteligent și de a fi mai eficient. Iată 5 obiceiuri care te vor ajuta să realizezi acest lucru.

1. Începeți noaptea

În unele zile, vă treziți fără claritate. Simțiți că sunteți cu un pas în urmă cu o zi. E ca și cum ziua te-ar stăpâni pe tine, și nu invers.

Și atunci, te gândești în mod constant: Ce ar trebui să fac acum? Aceste tipuri de decizii mici necesită timp și energie. Este mai ușor să fii productiv atunci când ți-ai planificat în prealabil sarcinile în noaptea precedentă. Vă veți trezi cu claritate. Și știi exact ce vrei să obții din ziua ta.

Așadar, încercați să faceți o listă cu primele 3-4 sarcini pentru ziua următoare. Împărtășesc acest sfat încă din 2015 și, dacă ești un cititor obișnuit, s-ar putea să crezi că sunt repetitiv (sunt). Dar adevărul este că acest lucru funcționează.

Deși este un sfat simplu, este greu de aplicat pentru că viața se interpune. Suntem adesea obosiți la sfârșitul zilei. Ultimul lucru pe care vrem să îl facem este să planificăm ziua următoare.

Dar totul merită.

2. Evitați dezordinea

Dezordinea creează distrageri. Și, personal, pur și simplu nu pot lucra când sunt prea multe prostii în jurul locului de muncă. Dar nu am nevoie ca biroul meu să fie complet gol sau ceva de genul ăsta.

Un spațiu de lucru ordonat este suficient. Când sunt la birou, nu vreau să văd dezordine în fața mea. Pentru mine, acesta este un obicei pe care ți-l poți forma făcând următoarele:

  • Fă-ți patul când te trezești. Faceți acest lucru în mod automat, astfel încât să nu trebuiască să vă gândiți la asta.
  • Petreceți ceva timp pentru a vă curăța biroul în mod regulat. Evitați teancurile de hârtii sau de cărți.
  • Aranjați-vă dosarele, notițele etc. Și faceți în așa fel încât să vă fie ușor să le accesați atunci când trebuie să adăugați sau să scoateți lucruri.
  • Aceste lucruri mărunte nu necesită prea mult timp din timpul tău. Dar ele fac o diferență uriașă. Vă puteți concentra mai mult asupra muncii dumneavoastră. Și veți fi mai eficient în mai puțin timp.

3. Faceți totul mai ușor

Să faci lucrurile nu trebuie să fie o luptă grea. Aici eșuează majoritatea oamenilor: Când se străduiesc prea mult.

În schimb, faceți totul mai ușor. Încercați să faceți următoarele.

  • Folosiți-vă “cea mai bună oră” – Eu numesc aceasta tehnica Munger, bazată pe sfatul investitorului Charlie Munger. Atunci când faceți ceva care vă dezvoltă mintea, cum ar fi citirea unei cărți sau învățarea unei noi abilități – faceți-o atunci când vă simțiți cel mai energic. Poate fi dimineața devreme sau seara târziu. Indiferent de momentul care funcționează cel mai bine pentru tine.
  • Alocați-vă energia – Cu toții avem o energie limitată. Așa că nu vă risipiți rezervele pe sarcini neînsemnate, cum ar fi “verificarea” e-mailurilor. Puteți oricând să le amânați pentru mai târziu. În schimb, faceți mai întâi munca cea mai importantă. Astfel, puteți obține cele mai bune rezultate pentru sarcinile care contează cel mai mult.
  • Evitați indecizia – Indecizia este un ucigaș serios de timp și energie. Dacă v-ați stabilit sarcinile cu o seară înainte, ușurați povara. Cartea “Seeking Wisdom” (Căutarea înțelepciunii) mi s-a părut deosebit de utilă pentru îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor. Ideile din carte m-au ajutat să iau decizii mai înțelepte.
  • Înlăturați distragerile – Acest lucru ar putea însemna să dezactivați notificările de pe chat pentru a vă putea concentra asupra muncii dumneavoastră, să nu vă puneți telefonul chiar lângă dumneavoastră atunci când sunteți în flux și așa mai departe. Este mai bine să aveți o mentalitate proactivă. Iar a reacționa la chat-uri sau e-mail-uri la prima oră este contraintuitiv.
  • Acordă-ți timp pentru a ajunge la flow – Flow este o stare în care realizezi o muncă de calitate superioară într-un ritm mai rapid. Uneori, acest lucru se întâmplă imediat. Dar alteori, durează ceva timp. Și asta este în regulă. Când te afli într-un mediu propice, fluxul va veni în cele din urmă.

4. Exercițiu

După cum a constatat psihiatrul John Ratey, exercițiile fizice sunt esențiale pentru a atinge “niveluri înalte de performanță în locurile de muncă solicitante din punct de vedere intelectual“.

Dar este greu să-ți faci timp pentru exerciții fizice atunci când ai un program agitat. Așa că încercați să faceți aceste trei lucruri:

Spuneți-vă: “Voi face doar 5 minute“. – Atunci când nu aveți chef de exerciții fizice, faceți doar un pic de exerciții. Un antrenament de 5 minute este mai bun decât să nu faci nimic.
Fă-o în fiecare zi – Pe vremea când încercam să fac exerciții fizice doar de trei ori pe săptămână, mă găseam adesea spunând: “O voi face mâine”. Se întâmpla acea dezbatere internă. Dar când am făcut-o în fiecare zi, am rămas la rutina mea de exerciții fizice pentru că nu a existat nicio luptă internă.

Fă-o la prima oră a dimineții

Ai avut o zi lungă. Ești obosit. Și vrei doar să te duci acasă și să te uiți la Netflix. Am înțeles. Așa că antrenează-te mai întâi și scapă de asta.
Când am aplicat aceste trei lucruri, am devenit mai consecvent cu exercițiile fizice. Și am început să mă simt mai bine în timpul zilei.

5. Concentrează-te pe ceea ce controlezi

Mai ales într-un mediu de birou (sau oriunde care implică lucrul direct cu alți oameni), poate fi ușor să te lași atras de preocupările altora.

Important este să te concentrezi pe ceea ce poți controla și să nu-ți mai irosești energia pe lucruri pe care nu le poți controla.

Marcus Aurelius a spus-o bine:

“Ai putere asupra minții tale – nu asupra evenimentelor exterioare. Conștientizează acest lucru și vei găsi putere”.

Acest lucru se aplică și atunci când te confrunți cu un proiect uriaș. Poate fi tentant să sprintezi în felul tău și să termini lucrurile cât mai repede. Dar proiectele majore, cum ar fi scrierea unei cărți, construirea activității tale secundare și așa mai departe, necesită timp.

Așa că împarte-ți sarcinile în bucăți mici și fă-le zi de zi. Faceți doar un pic de progres important în fiecare zi.

Recompensele consecvenței

Ai observat că obiceiurile de mai sus sunt destul de mici. Cele mai multe dintre ele nu necesită nici măcar o oră pentru a le face. Și, cu suficientă practică, le poți face pe pilot automat.

Aceasta este puterea consecvenței. Atunci când faci toate aceste lucruri în fiecare zi, faci multe progrese. Este o chestiune de compunere.

Cunoaștem cu toții acel sentiment plăcut pe care îl avem atunci când realizăm ceea ce ne-am propus.

În momentul în care oamenii se duc după următoarea dușcă de cafea pentru a ajunge la jumătatea zilei de lucru, tu îți închizi laptopul, iei un prânz liniștit și apoi o iei mai ușor după-amiaza.

Atunci când realizăm lucrurile importante în mod eficient, evităm epuizarea. Iar rezultatele noastre sunt mult mai bune.

Author

Write A Comment