Anuntul primit potrivit caruia Facebook isi schimba numele in Meta ar putea fi o surpriza pentru multi oameni. In acest articol, Alexa Greaves, CEO la AAG-IT.com, ofera o imagine de ansamblu a acestei schimbari, inclusiv de ce s-a intamplat si ce inseamna pentru majoritatea oamenilor.

In primul rand, merita clarificat faptul ca, inainte de aceasta saptamana, “Facebook” era de fapt numele a doua lucruri:

  • Facebook“, platforma de socializare
  • Facebook Inc.“, compania mama care detine Facebook, Instagram, Whatsapp si multe altele.

Schimbarea numelui se refera la compania mama, care va fi cunoscuta acum sub numele de ‘Meta’.

De ce si-a schimbat Facebook numele?

Exista mai multe motive pentru care Meta a ales probabil sa faca aceasta schimbare acum.

Punctul de vedere cinic este ca aceasta face parte dintr-o miscare de PR pentru a distanta compania-mama de problemele recente cu care s-a confruntat ‘Facebook’, platforma de socializare. Probabil ca aceasta este doar o mica parte din motiv.

Compania-mama detine zeci de entitati mai mici. Cele mai cunoscute sunt Instagram si Whatsapp, dar si multe tehnologii care ajuta Meta sa imbunatateasca prelucrarea datelor si sa ofere servicii revolutionare de realitate virtuala si realitate augmentata.

Este putin probabil ca schimbarea numelui sa fie o decizie de moment sau o reactie impulsiva la o presa negativa. Mai degraba este o modalitate de a face din compania-mama o entitate distincta, libera de asocierile cu platforma de socializare.

Aceasta ofera o imagine mai clara in ochii publicului larg (si a investitorilor) ca Facebook este doar o parte a arsenalului Meta. Va face ca orice achizitii viitoare in spatiul tehnologic sa para mult mai naturale si mai sensibile.

Acest lucru reflecta decizia luata de “Google” de a se rebrandui ca “Alphabet“, separand compania-mama de imaginea publica a motorului de cautare.

Ce inseamna acest lucru pentru utilizator?

Pentru marea majoritate a oamenilor, schimbarea de nume nu inseamna nimic. Facebook, platforma de socializare, se numeste in continuare Facebook. Doar ca este detinuta de o companie cu un nume diferit.

De ce Meta?

De ce Meta

Meta este un mod foarte frumos de a explica modul in care se vede compania mama.

Multe dintre achizitiile recente ale companiei au fost facute in domeniul realitatii virtuale/augmentate. Cea mai mediatizata achizitie din ultimii ani a fost Oculus, echipamentul de jocuri VR.

Meta” este folosit cel mai frecvent ca un mod de a indica ceva care “sta deasupra” a altceva. De exemplu, “Metascience” ar fi cercetarea stiintifica in cercetarea stiintifica. ‘Metanews’ este stirea despre stiri. “Metapolitica” este politica din politica etc.

In acest fel, Meta reflecta faptul ca societatea-mama se afla la un nivel mai inalt decat activele sale. O companie care detine si conduce companii.

Ce este un metavers?

Ce este un metavers

Metaversul este un termen folosit in realitatea virtuala, inventat de Mark Zuckerberg. Este o lume sau un univers de realitate virtuala (VR) interactiva, persistenta si conectata in retea, care poate fi populata de mai multi utilizatori care isi pot crea o identitate sau o personalitate auto-definita, un avatar.

Uneori este considerata ca fiind un tip de lume virtuala, dar, de fapt, este un concept distinct. Este, de asemenea, un serviciu de retele sociale, o colectie de comunitati si piete online si o platforma software.

O diferenta esentiala este ca un metavers poate fi impartit de mai multe lumi virtuale, care sunt gazduite pe servere separate. Acest lucru permite ca utilizatorii unei lumi sa faca parte din comunitatea unei lumi diferite. De asemenea, poate permite utilizatorilor sa faca parte din mai multe comunitati in cadrul aceleiasi lumi virtuale.

Cu toate acestea, “meta” se refera probabil si la nivelul suplimentar de experienta care este oferit de tehnologia realitatii virtuale si augmentate. Mark Zuckerberg a sugerat ca aceasta miscare este primul pas catre crearea de catre compania sa a unui “Metaverse” (unde utilizatorii pot participa la concerte virtuale, intalniri virtuale si altele).

Succesul pe care il va avea “Meta” in crearea unui “Metaverse” va depinde de gradul de adoptare. Realitatea virtuala este inca o tehnologie marginala, in ciuda popularitatii in crestere.

Cu toate acestea, ei sunt compania cea mai bine plasata din lume pentru a realiza aceasta sarcina ambitioasa.

Author

Write A Comment