A trecut mai mult de un an de când nici unul dintre noi a putut vedea opera regretatului dramaturg, August Wilson, într-un teatru adevărat. Dar Ma Rainey’s Black Bottom pe Netflix ne-a dat doar gustul de care aveam nevoie cu toții. Ca toate lucrările din seria lui Wilson care se axează pe viața unor oameni de culoare de-a lungul secolului, filmul are atât context istoric, cât și relevanță pentru ziua de azi încât a venit pe lista noastră de recomandări.

În 1927, Ma Rainey, o cunoscută artistă de blues, este angajată de niște producători albi pentru a-și înregistra cântecele. Aceasta este povestea unei singure zile într-un studio de înregistrări din Chicago. Viola Davis (care a câștigat primul ei Oscar într-o altă producție creată deWilson, Fences) se transformă fizic în Ma Rainey.

Chadwick Boseman joacă rolul lui Levee Green, unul dintre membrii trupei lui Ma. Boseman (cunoscut mai ales pentru rolul Black Panther din Universul Cinematografic Marvel) a murit de cancer înainte de lansarea filmului. Și având în vedere cât de captivant el portretizează ambițios și maniac Levee Verde, este greu de privit știind cât de bolnav a fost în timpul filmărilor. Dar lauda pentru performanta lui nu este o petrecere de milă, pentru Boseman lasă totul pe ecran. Întreaga distribuție oferă spectacole excelente, inclusiv membrii Georgia Jazz Band, interpretate de Colman Domingo, Michael Potts și Glynn Turman.

În acest film, simțim durerea și poveștile fiecărui personaj, așa se vorbește de rasă și rasism, dar și a luptelor la nivel de muzică a artiștilor de culoare.

La un moment dat, Rainey oferă un monolog puternic despre neîncrederea pe care o are pentru oamenii albi care nu o respectă ca artistă și despre modul în care vede că le-ar plăcea să-i fure munca.

Atât Ma cât și Levee exemplifică nevoia umană de a fi văzuți și respectați pentru talentul și munca lor. Dar povestea lui Levee arată ce se întâmplă când nu suntem. Oricât de talentat ar fi, toate lucrurile pe care mama le spune despre ce fac etichetele artiștilor de culoare ajung să i se întâmple.

Ma Rainey este eroul poveștii pentru că este dispusă să acționeze conform perspectivei sale – nu doar pentru ea însăși, ci și în numele tuturor artiștilor de culoare. Acesta este un film despre a fi dispus să pună totul acolo pentru o lucrare în care crezi, în timp ce încă mai fiind dispus să plece, în cazul în care respectul nu este acolo.

Trailer Ma Rainey’s Black Bottom

Author

Write A Comment