Atunci cand savurati o capsuna dulce sau admirati un trandafir salbatic intr-un gard viu, aceste placeri simple le datorati insectelor benefice pentru gradina si polenizare. Stiai ca insectele sunt atat de benefice incat ii putem considera niste polenizatori ninja, ele sunt responsabile pentru polenizarea a pana la 80% din fructele si legumele de care ne bucuram, precum si a florilor salbatice delicate pe care le apreciem.

Aceste insecte benefice contribuie la mentinerea cercului vietii in gradina. Ele furnizeaza hrana vitala pentru oameni, pasari, alte insecte si animale si nu cer prea mult in schimb.

In mod tragic, coloniile de insecte sunt in declin in intreaga lume din cauza unei combinatii de schimbari climatice, pesticide si habitate distruse. Din fericire, exista multe lucruri pe care le putem face cu totii in gradinile noastre (indiferent de marime) pentru a le ajuta.

7 idei pentru a aduce cat mai multe insecte benefice in gradina ta cu ajutorul unor sfaturi folositoare

1) Daca aveti un gazon, incercati sa lasati o zona necultivata.

Iarba necosita nu numai ca este o vizuina distractiva pentru copii, dar incurajeaza si cresterea florilor salbatice, cum ar fi papadiile si margaretele, care sunt surse pretioase de nectar pentru insecte. Daca doriti sa creati o pajiste frumoasa cu o varietate de flori salbatice, puteti comanda bile de seminte si ii puteti pune pe copii sa le imprastie, astfel incat sa se simta investiti in acest proces.

2) Ganditi-va la inflorirea pe tot parcursul anului.

Insectele hiberneaza iarna, dar cum iernile noastre sunt din ce in ce mai blande, ele hiberneaza pentru perioade mai scurte. De indata ce temperatura atinge 10 grade sau mai mult, insectele incep din nou sa caute hrana. Pentru a va asigura ca exista suficient polen si nectar pentru insecte, cultivati iarna plante cu flori, cum ar fi hellebores, crocus, ciclamen si ninsoare. Invatarea copiilor despre ce flori sa se astepte in timpul diferitelor anotimpuri este o modalitate excelenta de a le alimenta interesul pentru natura.

3) Incercati sa nu plantati prea multe flori rosii.

Insectele in general vad culoarea rosie ca fiind neagra, asa ca ele evita intotdeauna florile rosii. In schimb, insectele sunt atrase in special de florile albastre, violete, mov, roz sau albe. Pentru a va implica copiii, i-ati putea ruga sa numere cate flori prietenoase cu insectele sunt in gradina fata de cate flori rosii. Nu trebuie sa eliminati nicio floare rosie, dar daca balanta este dezechilibrata, acest lucru ar putea sa va influenteze alegerea pentru urmatoarea excursie la centrul de gradinarit!

4) Incercati sa evitati sa plantati prea multe flori ornamentale sau prea crescute.

Insectele au limba scurta, ceea ce inseamna ca au dificultati in a extrage polenul si nectarul din florile prea crescute sau ornamentale, cum ar fi daliile. In schimb, insectele iubesc florile mai simple, in forma lor originala, de unde pot extrage cu usurinta hrana. Incurajati-va copiii sa exploreze florile din gradina si sa faca un inventar al florilor care au surse de polen si nectar usor de obtinut. Flori bune pentru insecte care pot fi cautate in luna mai sunt alliums, lavanda, paducelul si margaretele.

5) Plantati in tufe

Insectele vor vizita un singur tip de floare doar de pana la 100 de ori intr-o singura calatorie de cautare a hranei, asa ca usurati-le viata reducand timpul de deplasare de la o floare la alta. Daca dispuneti de spatiu, plantati acelasi soi de plante de mai multe ori. Daca aveti un balcon, puteti planta acelasi tip de floare in mai multe ghivece. Implica-ti copiii cu o lopata, niste compost si un vas de udat.

6) Construiti o baie de insecte

Apa este folosita pentru a regla temperatura stupului. Ea nu este stocata in stup propriu-zis, asa ca insectele trebuie sa faca drumuri frecvente pentru a o colecta. Daca aveti un iaz sau un element de apa, va descurcati cu brio, dar daca nu, copiii dvs. ar putea crea propria lor baie pentru insecte folosind un bol si cateva pietre si sa astepte sa se umple cu apa de ploaie.

7) Construiti un hotel pentru insecte

Nu toate insectele traiesc intr-un stup, asa ca tu si copiii ati putea construi un hotel de insecte pentru a avea grija de insectele solitare. Hotelurile pentru insecte creeaza un mediu sigur pentru ca insectele solitare sa isi faca cuibul.

Acest articol face parte din Vacanta in Romania

Author

Write A Comment