În lumea ochelarilor, miopia și astigmatismul sunt două probleme de vedere foarte comune.
Însă, pentru cei care nu sunt specialiști în știința ochilor, poate fi dificil să înțeleagă exact ce înseamnă aceste termeni și care este diferența dintre ele.
În acest articol, ne vom concentra asupra diferențelor dintre miopie și astigmatism, cu o explicație simplificată pentru a ajuta cititorii să înțeleagă mai bine aceste două condiții oftalmologice.
Definirea miopiei și astigmatismului
Definirea miopiei și astigmatismului este primul pas spre înțelegerea celor două afecțiuni.
Miopia este o afecțiune în care lumina este focalizată în fața retinei, ceea ce poate duce la o vedere încețoșată la distanță mare.
Astigmatismul, pe de altă parte, este o afecțiune în care cornea are o formă neregulată, ceea ce poate duce la o vedere încețoșată și distorsionată atât la distanță, cât și la aproape.
Ambele afecțiuni pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor, lentilelor sau a procedurilor chirurgicale, iar la clinicile se ocupă de mii de cazuri de miopie și astigmatism, putând oferi cele mai bune soluții pentru ca pacienții să se bucure din nou de o vedere clară și precisă.
Prevalența miopiei și astigmatismului
Statistica arata ca miopia si astigmatismul sunt doua probleme comune la populatia din intreaga lume.
Desi miopia este mai raspandita decat astigmatismul, multi dintre cei cu miopie au si astigmatism. De asemenea, in jurul varstei de 40 de ani, prezbiopia se poate adauga la aceste probleme de refractie.
Astfel, este important sa iti verifici periodic vederea si sa consulti cu un medic oftalmolog daca experimentezi simptome neplacute, cum ar fi vederea incetosata sau dureri de cap.
Dar nu lasa aceste probleme sa te impiedice sa te bucuri de viata – cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact, vei putea vedea clar si sa-ti traiesti viata la maxim!
Simptomele miopiei și astigmatismului
Simptomele miopiei și astigmatismului pot varia foarte mult, dar ele pot fi de cele mai multe ori deranjante în viața de zi cu zi. Persoanele afectate de miopie pot avea probleme în a vedea obiectele aflate la distanțe mari, cum ar fi plăcuțele de semnalizare sau numerele autobuzelor.
Pe de altă parte, persoanele cu astigmatism pot vedea obiectele distorsionate sau greu de focalizat, fapt care le poate cauza oboseală sau dureri de cap în timpul activităților care necesită focalizarea îndelungată.
În general, orice persoană care întampină dificultăți de vedere este recomandat să consulte un oftalmolog pentru a primi un diagnostic adecvat și pentru a primi tratamentul corect.
În cele mai multe cazuri, miopia și astigmatismul pot fi corectate printr-o prescripție corectă de ochelari sau lentile de contact, dar intervenția chirurgicală poate fi necesară în cazurile mai grave.
Ce înseamnă astigmatism miopic simplu?
Astigmatismul miopic simplu este o afecțiune comună, în care focalizarea se realizează în două puncte, unul pe retina și unul înaintea retinei, ceea ce cauzează vederea neclară atât la distanță, cât și la aproape.
De obicei, acest tip de astigmatism apare asociat cu miopia și este întâlnit la pacienții ce poartă ochelari de distanță. Gradul astigmatismului poate varia, fiind influențat de diferența de dioptrii dintre cele două puncte de focalizare.
Însă, cu ajutorul lentilelor corective, cei cu astigmatism miopic simplu pot avea o vedere clară și confortabilă.
Este important să se consulte periodic un medic oftalmolog pentru a evalua evoluția astigmatismului și a stabili tratamentul adecvat, pentru o sănătate a ochilor deplină și o vedere clară.
Ce este astigmatismul hipermetropic?
Astigmatismul hipermetropic este o afecțiune comună a ochilor, care se caracterizează prin focalizarea deficitară a imaginii în două puncte – unul în spatele retinei și unul pe suprafața acesteia.
În cazul acestui tip de astigmatism, lentilele pot corecta viciul de refracție și poate apărea alături de hipermetropie. Simptomele astigmatismului hipermetropic includ vederea încețoșată și oboseala oculară, mai ales după perioade extinse de citit sau scriere.
Cu toate acestea, modificarea dioptriilor oculare poate ajuta la rezolvarea acestei probleme. Prin urmare, este important să discutați cu un specialist în oftalmologie pentru a afla cea mai bună soluție pentru astigmatismul hipermetropic și pentru a-i evita consecințele neplăcute.
Asocierea astigmatismului cu alte afectiuni ale vederii
Astigmatismul poate fi adesea asociat cu alte afectiuni ale vederii precum miopia și hipermetropia.
Aceste vicii de refracție influențează capacitatea ochiului de a focaliza lumina pe retină și pot afecta vederea atât la copii, cât și la adulți. Uneori, astigmatismul poate fi însoțit și de prezbiție, o condiție comună la persoanele de 40 de ani sau mai mult.
Cu toate acestea, chiar dacă există asocierea cu alte afectiuni ale vederii, astigmatismul este tratat și evaluat diferit de miopie sau hipermetropie.
Este important să consulți un medic oftalmolog pentru a determina dacă există o asociere cu alte afecțiuni ale vederii și pentru a găsi cele mai bune metode de tratament și corecție.
Simptome comune ale astigmatismului cu alte afecțiuni ale vederii
Simptomele astigmatismului pot fi destul de neplăcute și pot afecta calitatea vieții cuiva. Când astigmatismul este asociat cu alte afectiuni ale vederii, simptomele pot fi și mai intense.
Unele dintre aceste simptome includ: dureri de cap, oboseală oculară, vedere neclară, distorsiuni în vederea, ochi uscați sau iritați và probleme cu vederea la distanță și la apropiere.
De exemplu, în cazul astigmatismului miopic, persoanele pot avea probleme cu ochii pentru a se concentra atât la distanță cât și la apropiere.
Astigmatismul poate chiar să afecteze capacitatea cuiva de a învăța și de a efectua sarcinile zilnice, cum ar fi citirea, conducerea sau utilizarea computerului.
Prin urmare, este important să consultați un oftalmolog dacă aveți orice simptom al astigmatismului.
Care sunt simptomele miopiei?
Simptomele miopiei nu sunt greu de recunoscut. Persoana poate avea dificultăți în vederea clară la distanță și probleme în recunoașterea obiectelor îndepărtate.
Simptomele pot să apară încet sau brusc și pot fi mai pronunțate în timpul activităților care necesită o vedere mai clară la distanță, cum ar fi conducerea sau vizionarea unui film la cinematograf.
Uneori, miopia poate fi asociată cu oboseală oculară sau dureri de cap, efecte ce pot fi prevenite sau diminuate prin utilizarea unei corecții adecvate cu ochelari sau lentile de contact.
Este important să efectuați un control oftalmologic periodic deoarece miopia poate să avanseze din cauza unor oscilații ale gradului de miopie.
Diferența dintre astigmatism și miopie
În cadrul afecțiunilor vizuale, miopia și astigmatismul sunt unele dintre cele mai frecvente.
În timp ce miopia se caracterizează prin vedere neclară la distanță, astigmatismul constă într-o imagine neclară, indiferent de distanță sau de apropiere.
În plus, astigmatismul implică o diferență de refracție între diferitele meridiane ale ochiului, spre deosebire de miopie și hipermetropie, care se concentrează pe o singură zonă.
În alte cuvinte, miopia se referă la deficiențele de vedere din depărtare, în timp ce astigmatismul poate conduce la probleme de vedere atât în distanță, cât și în apropiere.
Cu toate acestea, ambele condiții pot fi gestionate cu succes prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact potrivite, astfel încât persoana să poată vedea clar și confortabil la fel ca oricare altă persoană.
Cum se poate evalua gradul de astigmatism?
Cum se poate evalua gradul de astigmatism? Cel mai bun modalitatea de a evalua astigmatismul este să mergeți la un oftalmolog și să efectuați un test de viziune integrală.
Acesta poate fi o evaluare subiectivă sau obiectivă, astfel încât doctorul poate determina cat de mult astigmatism este prezent.
Testul subiectiv vă va evalua capacitatea de a interpreta și identifica literele de pe cartea de citit sau de pe ecranul calculatorului, în timp ce testul obiectiv va utiliza instrumente și echipamente speciale pentru a măsura modificările fizice ale ochilor.
Atât testul subiectiv, cât și cel obiectiv pot ajuta la determinarea dacă aveți astigmatism și în ce măsură. Don’t worry, nu trebuie să înveți toate acestea acasă – lăsați experții din domeniu să vă ajute!