Tu ce talente ai? Ti-a zis cineva vreodata ca ai talent la desen, de exemplu?

Tin minte ca in primii ani de scoala, doamna invatatoare le spunea unora dintre noi ca sunt talentati la diferite obiecte de studiu. De obicei ii invidiam pe acestia, iar cuvantul talent avea in el ceva magic. Imi era clar ca a fi talentat inseamna a fi altfel decat cei din jur, mai bun, superior intr-o anumita privinta. Mi s-a spus si mie ca sunt un adevarat talent la cantatul la pian. Nu am exersat si nu am gasit un profesor bun care sa imi placa, asa ca peste talentul meu s-a asternut praful si uitarea… peste pian la fel.

Se spune ca talentul este un dar inascut. Si totusi, cum de unele talente raman nedescoperite sau cu talentele necultivate?

Mi-am dat seama ca talentul meu a fost observat de cei din jur, pentru ca eu, copil fiind, nu eram constienta de anumite valori si inclinatii spre anumite domenii. Stiam care dintre colegii mei erau talentati la desen, pentru ca desenele lor erau expuse pe un panou in curtea scolii. Stiam care sunt cei talentati la scris, pentru ca lor li se publicau textele in revista scolii sau a liceului. Evident ca cei talentati la sport erau deja membri ai unui club sportiv… si asa mai deoparte. Acestea erau unele dintre talentele pe care le descopereau profesorii, oamenii care lucrau cu noi indeaproape.

A cui datorie este descoperirea talentului si dezvoltarea lui?

In primul rand acesta responsabilitate revine parintilor, bunicilor, educatorilor, mentorilor copiilor. Adevaratele talente se manifesta de la varste fragede.

Se spune ca fiecare dintre noi avem cate un talent, adica o abilitate deosebita, un dar cu care ne nastem, o sansa care ne e data, sansa de a fi mai buni decat majoritatea intr-un anumit domeniu. Marea provocare este sa iti urmezi si sa iti cultivi acest talent. Marea actrita Ingrid Bergman spunea ca talentul si pasiunea sunt elementele necesare in atingerea succesului… Deci, daca ai talent la ceva si vrei sa ai succes, mai ai nevoie si de pasiune.

Unele talente ne sunt descoperite de altii, altele de noi insine odata ce intaintam in varsta. Cert este ca daca ai un talent si nu stii sa il pui in valoare, nu stii sa il dezvolti, poti sa iti ratezi o mare cariera. Se spune ca un doctor bun este un doctor bun, iar un doctor talentat este un doctor excelent, astfel ca talentul exploatat aduce excelenta in orice domeniu. Si acum ma intreb cum ar fi fost daca as fi mers la ore de pian, daca as fi avut un profesor bun. Am ramas cu aceasta intrebare: oare cat de talentata eram de fapt? Poate ca fusese doar o impresie, poate ca intr-adevar asa era. Acum a ramas doar o intrebare, un ‘cum ar fi fost daca…’

Cei cu adevarat norocosi au mai multe talente, iar daca alegerea carierei se bazeaza pe unul dintre ele, sunt cu atat mai norocosi. Mangerii din marile companii alearga, se lupta pentru talentele din anumite domenii. Exista nenumarate texte care ii invata pe manageri cum sa retina talentele in companiile lor, pentru ca talentul e un dar care nu e dat oricui, iar cand ai un astfel de dar trebuie sa stii sa il exploatezi.

 

Cat de important este talentul intr-o cariera de succes?

Parerile sunt impartite. Unii spun ca cel talentat poate sa fie invins de cel ambitios sau ca talentul devine insignifiant daca nu depui efort pentru a-ti indeplini planurile.

Se spune, insa, ca nu e niciodata nu e prea tarziu pentru a-ti dezvolta talentele, aptitudinile. Deci, daca iti aduci aminte ca aveai talent la ceva anume, poti si acum sa incepi sa lucrezi si sa iti dezvolti talentul.

Spre exemplu, o doamna din SUA, a castigat la 73 de ani The National Book Award – Premiul national al Cartii, asta dupa ce absolvise la vasta de 67 de ani Universitatea Stanford.

Iar eu ar trebui sa ma apuc de meditatii la pian…

Author

Write A Comment