Poate ca tocmai ati fost promovat sau poate ca sunteti manager de ceva vreme. Oricum ar fi, probabil ca aveti propria abordare personala in ceea ce priveste conducerea unei echipe. Si, cel mai probabil, invatati in fiecare zi lucruri noi despre ceea ce inseamna sa fii un mare lider. S-ar putea chiar sa descoperiti ca a fi lider nu este exact ceea ce ati crezut ca va fi.

Care au fost cele mai mari invataturi ale tale?

Care este cel mai surprinzator lucru despre managementul echipei?

Cum a fost rolul diferit de ceea ce va asteptati?

Acestea sunt intrebarile la care au raspuns manageri si lideri reali pentru acest articol, iar parerile lor v-ar putea oferi o noua perspectiva. Pentru ca, indiferent de cat timp ai fost in acest rol, ai intotdeauna ceva de invatat de la colegii tai.

5 lucruri pe care probabil nu le stiai despre conducerea unei echipe

  1. Nu este vorba doar despre a fi mai bun in domeniul tau
  2. Trebuie sa asculti pentru ca oamenii sa se simta auziti
  3. Faptul ca purtati conversatii dificile arata ca va pasa
  4. Nu toata lumea se va intelege
  5. Obtinerea unui feedback sincer poate fi dificila

Ce au invatat managerii adevarati din conducerea unei echipe

Ce au invatat managerii adevarati din conducerea unei echipe

1. Nu este vorba doar de a fi mai bun in domeniul tau

Probabil ca ai fost promovat pentru ca ai fost un star performant in rolul tau si ai meritat-o cu desavarsire. Dar a fi lider inseamna mai mult decat a fi cel mai bun in ceea ce faci – este vorba de a deveni grozav la gestionarea oamenilor, iar acesta este un domeniu complet nou de expertiza. Aceasta perspectiva a venit de la Myles Carter, managerul de marketing de continut la ShareGate, o companie specializata in software de management Microsoft 365.

“Avansezi si ajungi intr-o pozitie de management pentru ca ai abilitati. Iar odata ce ai ajuns intr-o functie de conducere, ai impresia ca trebuie sa-ti flexezi si mai mult acei muschi bine dezvoltati, conducand proiecte, oferind sfaturi si preluand conducerea.

Dar managementul necesita un set complet nou de abilitati si este foarte important sa realizezi ca te afli la parterul unui set complet nou de abilitati. Acum este momentul sa revii la modul curiozitate, sa inveti despre oamenii cu care lucrezi si sa petreci timp invatand despre tine insuti si despre modul in care ii poti conduce pe ceilalti.”

Sfaturi pentru ca noii manageri sa exceleze in rolul lor

  • Conectati-va cu alti manageri din organizatia dvs. pentru a discuta despre cele mai bune practici, provocari si obiectivele dvs. comune. Faceti-va prieteni la locul de munca pentru a va construi o retea de sprijin intre colegi si, in acelasi timp, creati mai multa aliniere intre echipe.
  • Faceti o autoevaluare a abilitatilor dumneavoastra de management si stabiliti-va obiective in domeniile pe care doriti sa le imbunatatiti. Angajatii doresc oportunitati de dezvoltare, iar asta va include si pe dumneavoastra. Cautati aceste oportunitati si pregatiti-va pentru succes.

2. Trebuie sa ascultati pentru ca oamenii sa se simta auziti

Conducerea implica mult mai mult decat ai putea crede ca trebuie sa asculti oamenii si mai putin sa ii dirijezi. Jessica Miller-Merrell, fondatoarea Workology, ne-a impartasit importanta ascultarii active si apoi a luarii de masuri in functie de ceea ce ati auzit.

“Oamenii, in general, vor sa fie ascultati. Membrii echipei si angajatii dvs. vor sa stie ca le ascultati gandurile si ideile, iar daca pur si simplu preluati informatiile fara a actiona, nu pare sincer sau atent.

Ascultarea activa este o abilitate care poate fi invatata. De asemenea, este direct legata de empatie si, daca am invatat ceva din crizele de anul trecut, cu totii am putea folosi mai multa empatie la locul de munca.”

3 pasi pentru a le arata angajatilor ca ii ascultati

  1. Faceti loc pentru a obtine feedback de la angajati in mod regulat, fie ca este vorba de a pune intrebari in cadrul unor intalniri individuale sau de a trimite un sondaj.
  2. Dincolo de simplul raspuns la feedback, anuntand pe cineva ca ati primit mesajul sau, vedeti cum puteti incorpora ideile sale sau cum puteti aborda preocuparile sale.
  3. Implica-ti echipa in acest proces si gasiti impreuna solutii atunci cand observati ca apar teme recurente.

Stiati ca? Puteti obtine date simple si usor de digerat despre cum se simte echipa dvs. in mod continuu cu Officevibe. Software-ul trimite angajatilor sondaje saptamanale pentru a masura 10 parametri de implicare, astfel incat sa puteti tine pulsul asupra modului in care se simt oamenii si sa urmariti tendintele in timp.

3. Faptul ca purtati conversatii dificile arata ca va pasa

Sa ai discutii dificile cu membrii echipei face parte din job, dar cu cat le ai mai des, cu atat incepi sa le vezi mai mult valoarea. Guillaume Chalifoux, care conduce o echipa de 12 persoane la SoftStart, un software de imbarcare a angajatilor, ne-a povestit despre schimbarea de mentalitate in acest domeniu.

“Am incetat sa mai vad conversatiile dure in legatura cu performantele slabe sau cu comportamentele nedorite ca pe o pedeapsa, si in schimb ca pe o forma de respect si consideratie fata de un membru al echipei. Intotdeauna ramane o chestiune sensibila, dar abordata cu sinceritate si buna credinta, purtarea de conversatii dure este intotdeauna benefica pentru intreaga echipa.”

Sfaturi pentru a discuta cu angajatii despre performantele slabe:

  • Fiti empatici si evitati sa faceti presupuneri sau sa emiteti judecati. Este posibil sa nu le fie clare responsabilitatile sau ar putea fi vorba de probleme personale.
  • Concentrati-va pe fapte, cum ar fi rezultatele masurabile ale muncii lor. Daca sunt sub obiectivele lor, acesta este un lucru tangibil in jurul caruia sa centrati discutia.
  • Stabiliti urmatorii pasi impreuna cu angajatul dvs. Asigurati-va ca sunteti amandoi parte a solutiei, astfel incat sa se simta sustinut, dar nu microgestionat.

4. Nu toata lumea se va intelege

O parte nefericita, dar inevitabila a conducerii unei echipe este gestionarea conflictelor din echipa dvs. Nick Patterson, co-fondator al casei de productie Storm & Shelter, spune ca una dintre cele mai mari invataturi ale sale a fost sa actioneze imediat in privinta acestor probleme interpersonale si sa gaseasca o solutie.

“Nu toata lumea se va intelege. Daca auziti de ceva sau observati ca ceva nu merge bine, interveniti cat mai curand posibil. Sa fii capabil sa spui “bine, ce se intampla aici, ce putem rezolva?” si sa gasesti o cale de urmat in acest sens.”

Cum sa gestionati conflictul in echipa dvs.
Vorbiti cu membrii echipei dvs. individual, in cadrul unor intalniri individuale, pentru a intelege ce se intampla. Gasiti ceva in jurul caruia va puteti alinia toata lumea, cum ar fi o valoare a echipei sau un obiectiv comun, si readuceti discutiile la acest punct.

Acest lucru ar putea fi suficient pentru a-i face pe oameni sa vada perspectivele celorlalti si sa-i readuca pe aceeasi pagina. Dar daca inca simtiti tensiune, incurajati-va angajatii sa aiba o conversatie dificila si oferiti-va sa fiti acolo daca doresc.

5. Obtinerea unui feedback sincer poate fi dificila

Un feedback sincer si onest este esential pentru a fi un lider mai bun, pentru a construi o afacere mai buna si pentru a depasi concurenta. Dar obtinerea acestei sinceritati din partea angajatilor poate fi dificila atunci cand sunteti seful. Dupa cum spune Rob Powell, director la Spike Digital:

“Una dintre cele mai mari invataturi pe care le-am avut de-a lungul anilor este ca, indiferent cat de accesibil incerci sa fii si cat de mult incurajezi comunicarea deschisa, tendinta naturala a oamenilor este de a-ti spune ceea ce cred ca vrei sa auzi, spre deosebire de adevar sau de ceea ce cred ei cu adevarat. Reactiile si ideile sincere sunt cele care pot ajuta cu adevarat la imbunatatirea unei afaceri.”

Sfaturi pentru a incuraja deschiderea si onestitatea:

  • Multumiti angajatilor atunci cand isi impartasesc ideile, perspectivele, opiniile si feedback-ul. Chiar daca contesta status quo-ul sau planul in vigoare, este important ca oamenii sa stie ca aportul lor este apreciat si ca este un spatiu sigur pentru a impartasi.
  • Folositi un software precum Officevibe, in care angajatii sunt invitati sa va impartaseasca feedback-ul, cu o optiune pentru anonimat. Raspundeti la feedback-ul lor direct in aplicatie si transformati-l intr-un chat pentru a aprofunda mai mult, in timp ce angajatii raman anonimi (sau nu).

Cei mai buni lideri sunt cei care invata

Indiferent cat de avansat sunteti in cariera, exista intotdeauna loc de invatat. A fi lider este un rol dinamic si va trebui sa va schimbati abordarea pentru a va adapta la nevoile echipei dvs. si la directia afacerii.

Sa fii adaptabil, curios si deschis la minte este o modalitate excelenta de a te asigura ca te indrepti in directia corecta – si ca echipa ta vine odata cu tine.

Author

Write A Comment