Filmul “Napoleon”, în regia lui Ridley Scott, a fost unul dintre cele mai așteptate din 2023. A avut lansarea pe 14 noiembrie, iar încă de la apariție a stârnit numeroase discuții, în special în Franța și Marea Britanie.

Acest film prezintă ascensiunea lui Napoleon și principalele acțiuni ale sale în rolul de conducător al Franței, însă nu ignoră nici relația cu Josephine. Rolul principal este interpretat de Joaquin Phoenix, în timp ce rolul lui Josephine i-a revenit Vanessei Kirby.

După apariție, filmul lui Ridley Scott a generat discuții aprinse. Francezii îi reproșează în special că adevărul istoric nu a fost respectat și că anumite evenimente au fost denaturate. Ziarul francez Le Point a scris că “este un film foarte anti-francez și foarte pro-britanic”.

Pus în fața criticilor, Ridley Scott a pus și mai mult gaz pe foc în momentul în care a spus că nu a folosit nicio carte de specialitate în documentarea acestui film, deoarece istoricii nu au trăit pe vremea lui Napoleon și nu fac decât să preia ori să combată ideile predecesorilor. El a precizat, în schimb, că s-a inspirat din tablouri.

Ce-i drept, filmul nu a fost primit foarte bine nici de presa de specialitate din Marea Britanie. Editorialistul Simon Jenkins a scris într-un articol din ziarul The Guardian că “filmele sau serialele care respectă datele istorice, cum sunt Napoleon, The Crown și Oppenheimer, sunt o ofensă la adresa istoriei și, potențial, a democrației”.

“Napoleon” – pe poziția a 2-a în weekendul de debut

Per total, “Napoleon” este un film care stârnește discuții aprinse, iar de aici și interesul ridicat al publicului. În weekendul de debut, a fost al doilea film ca încasări, după “The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes”.

Filmul pune accent și pe povestea de dragoste dintre Napoleon și Josephine. Despre acest lucru a vorbit și Joaquin Phoenix. “Nu am ajuns niciodată la capătul ei. Nu știu dacă o poți numi dragoste. Nu știu ce a fost. Dar ne-am încurajat reciproc, ne-am solicitat reciproc și chiar ne-am permis provocări și șocuri. Iar filmul a rezultat din toate acele momente”, a afirmat Phoenix. Per total, criticii au ajuns la concluzia că povestea de dragoste putea fi exploatată mai bine, însă Ridley Scott a ales să evidențieze cariera militară a lui Napoleon.

Începând cu 24 noiembrie, filmul “Napoleon” poate fi urmărit și în cinematografele din România. În curând va ajunge și pe platforma de streaming a celor de la Apple. Din distribuția filmului mai fac parte Tahar Rahim, Ben Miles, Ludivine Sagnier și Matthew Needham, în timp ce scenariul este semnat de David Scarpa.

Napoleon – în centrul multor filme, documentare și jocuri video

Napoleon a marcat istoria Franței și este firesc ca despre el să apară constant filme și documentare. La fel de firești sunt și aparițiile fostului împărat în jocuri video.

Despre Napoleon au fost create până acum zeci de jocuri, axate în special pe rolul de lider militar pe care l-a avut. Printre jocurile cunoscute cu Napoleon în prim plan se află “Battles of Napoleon”, “Imperial Glory”, “Napoleon at Waterloo”, “Napoleon in Russia: Borodino 1812” și “Fields of Glory”.

Povestea de iubire dintre Napoleon și Josephine a fost transpusă și pe rolele unui joc de cazino online disponibil în colecția de jocuri ca la aparate NetBet. (L1160651W000195 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!) “Napoleon & Josephine” a fost creat de compania Williams Interactive și este disponibil atât cu mize reale cât și în versiune demo.

Author

Write A Comment