Aproape toate ideile marete urmeaza un proces creativ similar, iar acest articol explica modul in care functioneaza acest proces. Intelegerea acestui lucru este importanta, deoarece gandirea creativa este una dintre cele mai utile abilitati pe care le puteti poseda. Aproape fiecare problema cu care va confruntati la locul de munca si in viata poate beneficia de solutii inovatoare, gandire laterala si idei creative.

Oricine poate invata sa fie creativ folosind acesti cinci pasi. Asta nu inseamna ca a fi creativ este usor. Descoperirea geniului tau creativ necesita curaj si tone de practica. Cu toate acestea, aceasta abordare in cinci pasi ar trebui sa ajute la demistificarea procesului creativ si sa lumineze calea catre o gandire mai inovatoare.

Pentru a explica cum functioneaza acest proces, permiteti-mi sa va spun o scurta poveste.

O problema care are nevoie de o solutie creativa

O problema care are nevoie de o solutie creativa

In anii 1870, ziarele si tipografiile se confruntau cu o problema foarte specifica si foarte costisitoare. Fotografia era un mediu nou si interesant la acea vreme. Cititorii doreau sa vada mai multe imagini, dar nimeni nu reusea sa descopere cum sa tipareasca imagini rapid si ieftin.

De exemplu, daca un ziar dorea sa tipareasca o imagine in anii 1870, trebuia sa comande unui gravor sa graveze manual o copie a fotografiei pe o placa de otel. Aceste placi erau folosite pentru a presa imaginea pe pagina, dar deseori se rupeau dupa doar cateva utilizari. Acest proces de fotogravura, va puteti imagina, era remarcabil de costisitor si de consumator de timp.

Omul care a inventat o solutie la aceasta problema se numea Frederic Eugene Ives. Acesta a devenit un deschizator de drumuri in domeniul fotografiei si a detinut peste 70 de brevete pana la sfarsitul carierei sale. Povestea sa de creativitate si inovatie, pe care o voi impartasi acum, este un studiu de caz util pentru a intelege cele 5 etape cheie ale procesului creativ.

O strafulgerare de intuitie
Ives si-a inceput cariera ca ucenic tipograf in Ithaca, New York. Dupa doi ani in care a invatat detaliile procesului de imprimare, a inceput sa conduca laboratorul fotografic de la Universitatea Cornell din apropiere. Si-a petrecut restul deceniului experimentand noi tehnici fotografice si invatand despre aparate foto, imprimante si optica.

In 1881, Ives a avut o strafulgerare de intuitie in ceea ce priveste o tehnica de imprimare mai buna.

“In timp ce imi operam procesul de fotostereotip in Ithaca, am studiat problema procesului de tratare pe jumatate de ton”, a declarat Ives. “M-am dus la culcare intr-o noapte intr-o stare de ceata cerebrala cu privire la aceasta problema, iar in clipa in care m-am trezit dimineata am vazut in fata mea, aparent proiectat pe tavan, procesul complet elaborat si echipamentul in functiune.”

Ives si-a transpus rapid viziunea in realitate si si-a brevetat metoda de imprimare in 1881. Si-a petrecut restul deceniului imbunatatindu-l. Pana in 1885, a dezvoltat un proces simplificat care a oferit rezultate si mai bune. Procesul Ives, asa cum a ajuns sa fie cunoscut, a redus de 15 ori costul imprimarii imaginilor si a ramas tehnica standard de imprimare pentru urmatorii 80 de ani.

In regula, acum sa discutam ce lectii putem invata de la Ives despre procesul creativ.

Cele 5 etape ale procesului creativ

Cele 5 etape ale procesului creativ

In 1940, un director de publicitate pe nume James Webb Young a publicat un scurt ghid intitulat “O tehnica de producere a ideilor”. In acest ghid, el a facut o afirmatie simpla, dar profunda despre generarea ideilor creative.

Potrivit lui Young, ideile inovatoare apar atunci cand dezvolti noi combinatii de elemente vechi. Cu alte cuvinte, gandirea creativa nu inseamna sa generezi ceva nou dintr-o tabla alba, ci mai degraba sa iei ceea ce este deja prezent si sa combini acele bucati intr-un mod care nu a mai fost facut anterior.

Cel mai important, capacitatea de a genera noi combinatii depinde de abilitatea dumneavoastra de a vedea relatiile dintre concepte. Daca puteti forma o noua legatura intre doua idei vechi, ati facut ceva creativ.

Young credea ca acest proces de conectare creativa are loc intotdeauna in cinci pasi.

Adunati material nou. La inceput, invatati. In aceasta etapa va concentrati pe 1) invatarea unui material specific direct legat de sarcina dumneavoastra si 2) invatarea unui material general, devenind fascinat de o gama larga de concepte.

Lucrati temeinic asupra materialelor in mintea dumneavoastra. In timpul acestei etape, examinati ceea ce ati invatat, analizand faptele din diferite unghiuri si experimentand cu potrivirea diferitelor idei.

Indepartati-va de problema. In continuare, scoateti complet problema din minte si mergeti sa faceti altceva care va entuziasmeaza si va energizeaza.

Lasati ideea sa va revina. La un moment dat, dar numai dupa ce nu te mai gandesti la ea, ideea ta va reveni la tine cu o strafulgerare de intuitie si cu o energie reinnoita.

Modelati-va si dezvoltati-va ideea pe baza feedback-ului. Pentru ca orice idee sa aiba succes, trebuie sa o lansati in lume, sa o supuneti criticilor si sa o adaptati dupa cum este necesar.

Ideea in practica

Ideea in practica

Procesul creativ folosit de Frederic Eugene Ives ofera un exemplu perfect al acestor cinci pasi in actiune.

In primul rand, Ives a adunat material nou. A lucrat doi ani ca ucenic tipograf si apoi patru ani a condus laboratorul de fotografie de la Universitatea Cornell. Aceste experiente i-au oferit o multime de material din care sa se inspire si sa faca asocieri intre fotografie si tipar.

In al doilea rand, Ives a inceput sa lucreze mental asupra a tot ceea ce a invatat. Pana in 1878, Ives isi petrecea aproape tot timpul experimentand noi tehnici. Era in permanenta in cautarea si experimentarea unor modalitati diferite de a pune ideile cap la cap.

In al treilea rand, Ives s-a indepartat de problema. In acest caz, s-a dus sa doarma cateva ore inainte de a avea o strafulgerare de intuitie. Si lasarea provocarilor creative sa stea pe loc pentru perioade mai lungi de timp poate functiona la fel de bine. Indiferent de cat timp va indepartati, trebuie sa faceti ceva care sa va intereseze si sa va distraga atentia de la problema.

In al patrulea rand, ideea i-a revenit. Ives s-a trezit cu solutia la problema sa expusa in fata lui. (Ca o nota personala, mi se intampla adesea ca ideile creative sa ma loveasca exact in momentul in care ma intind sa dorm. Odata ce ii dau creierului meu permisiunea de a se opri din lucru pentru o zi, solutia apare cu usurinta).

In cele din urma, Ives a continuat sa isi revizuiasca ideea timp de ani de zile. De fapt, a imbunatatit atat de multe aspecte ale procesului incat a depus un al doilea brevet. Acesta este un punct critic si este adesea trecut cu vederea. Poate fi usor sa te indragostesti de versiunea initiala a ideii tale, dar ideile marete evolueaza intotdeauna.

Procesul creativ pe scurt

Procesul creativ pe scurt

“O idee este o fapta de asociere, iar inaltimea ei este o metafora buna.”  – Robert Frost

Procesul creativ este actul de a face noi conexiuni intre idei vechi. Astfel, putem spune ca gandirea creativa este sarcina de a recunoaste relatiile dintre concepte.

Un mod de a aborda provocarile creative este urmand procesul in cinci pasi:

  • 1) colectarea de material,
  • 2) lucrul intens asupra materialului in minte,
  • 3) indepartarea de problema,
  • 4) permiterea ideii sa revina la tine in mod natural si
  • 5) testarea ideii in lumea reala si ajustarea acesteia pe baza feedback-ului.

A fi creativ nu inseamna sa fii prima (sau singura) persoana care se gandeste la o idee. Cel mai adesea, creativitatea consta in a conecta idei.

Author

Write A Comment