Ce este iertarea si cum ne ajuta sa avem o viata mai fericita?

Psihologii definesc, în general, iertarea ca o decizie conștientă, deliberată de a elibera sentimente de resentimente sau răzbunare față de o persoană sau un grup care v-a făcut rău, indiferent dacă merită sau nu iertarea dumneavoastră.

La fel de important ca definirea ceea ce este iertarea, deși, este înțelegerea ceea ce iertarea nu este . Experții care studiază sau predau iertarea arată clar că atunci când ierți, nu treceți cu vederea și nu negați gravitatea unei probleme împotriva voastră. Iertarea nu înseamnă uitare, nici nu înseamnă a ierta sau a excuzi infracțiuni. Deși iertarea poate ajuta la repararea unei relații deteriorate, aceasta nu vă obligă să se împace cu persoana care te-a rănit, sau eliberarea lor de răspundere juridică in cazul în care se aplică.

În schimb, iertarea îi aduce iertătorului liniște sufletească și îl eliberează de mânia corozivă. În timp ce există unele dezbateri asupra dacă iertarea adevărată necesită sentimente pozitive față de infractor, experții sunt de acord că aceasta implică cel puțin închirierea du-te de sentimente negative profund deținute. În acest fel, vă împuternicește să recunoască durerea pe care ați suferit fără a lăsa ca durerea să vă definească, permițându-vă să se vindece și să meargă mai departe cu viața ta.

În timp ce primele cercetări s-au concentrat asupra iertării altora de către indivizi, noi domenii de cercetare încep să examineze beneficiile iertării de grup și ale iertării de sine.

Cum ne ajuta iertarea?

Adesea ne gândim la iertare ca la un act mărinimios – un act de milă sau compasiune extins la cineva care ne-a greșit. În timp ce acest lucru poate fi adevărat, de cercetare în ultimele decenii a relevat beneficii personale enorme pentru iertare, de asemenea. Potrivit acestei cercetări, aici sunt unele dintre cele mai convingătoare moduri de iertare este bun pentru noi, relațiile noastre, și comunitățile noastre.

  • Iertarea ne face mai fericiți: Cercetările sugerează nu numai că oamenii fericiți sunt mai susceptibile de a ierta, dar că iertarea altora poate face oamenii să se simtă fericiți, mai ales atunci când iartă pe cineva la care se simt aproape.
  • Iertarea protejează sănătatea noastră mintală: Oamenii care primesc terapie concepute pentru a promova experiența iertare îmbunătățiri mai mari în depresie, anxietate, și speranță decât cei care nu. Iertarea poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea sinuciderii.
  • Iertarea îmbunătățește sănătatea noastră: Atunci când locuim pe ranchiună, tensiunea arterială și creșterea ritmului cardiac-semne de stres care dăunează organismului; atunci când iertăm, nivelul nostru de stres scade, iar oamenii care sunt mai iertători sunt protejați de efectele negative asupra sănătății ale stresului. Studiile sugerează, de asemenea, că păstrarea ranchiună ar putea compromite sistemul nostru imunitar, ceea ce ne face mai puțin rezistente la boli.
  • Iertarea susține relațiile: Atunci când prietenii noștri în mod inevitabil ne doare sau ne dezamăgesc, care deține o ranchiună ne face mai puțin susceptibile de a sacrifica sau de a coopera cu ei, care subminează sentimentele de încredere și angajament, de conducere ne mai departe în afară. Studiile sugerează că iertarea poate opri această spirală descendentă și repara relația noastră înainte de a se dizolva.
  • Iertarea este bună pentru familie (de cele mai multe ori): Soții care sunt mai iertători și mai puțin răzbunători sunt mai buni la rezolvarea conflictelor în mod eficient în căsătoria lor. Un studiu pe termen lung al tinerilor căsătoriți a constatat că soții mai iertători au avut relații mai puternice, mai satisfăcătoare. Cu toate acestea, atunci când soții mai iertători au fost adesea maltratați de soțul sau soția lor, ei au devenit mai puțin mulțumiți de căsătoria lor.
  • Iertarea stimulează bunătatea și conectarea: Oamenii care se simt iertător nu se simt doar mai pozitiv față de cineva care le-a rănit. Ele sunt, de asemenea, mai susceptibile de a dori să se ofere voluntari și să doneze bani pentru caritate, și se simt mai conectat la alte persoane, în general.
  • Iertarea poate ajuta la vindecarea rănilor de război: Un program de cercetare pe bază de iertare de formare în Rwanda, de exemplu, a fost legată de traume reduse și atitudini mai pozitive între Hutu și Tutsis acolo. Un studiu al oamenilor care au învățat abilități de iertare în Sierra Leone sfâșiat de război a constatat că au raportat că se simt mai puțin deprimați, mai recunoscători, mai mulțumiți de viață și mai puțin stresați după aceea.
  • Iertarea este bună pentru copii și adolescenți: Copiii care sunt mai iertător față de prietenii lor au mai mare bunăstare. Iertare de formare poate ajuta adolescente care sunt bătăuși și agresat reduce furia lor, agresiune, și delincvență, în timp ce creșterea empatiei lor și îmbunătățirea notelor lor.
  • Iertarea este bună pentru locurile de muncă: Angajații care sunt mai iertători sunt, de asemenea, mai productivi și își iau mai puține zile libere, parțial datorită stresului redus din jurul relațiilor lor.
  • Oamenii care practica auto-iertare tind să aibă o mai bună sănătate fizică și mentală. Iertarea noi înșine poate îmbunătăți, de asemenea, relațiile noastre.
Author

Write A Comment