Cum putem avea sentimentul de empatie in viata noastra?
Termenul de “empatie” este folosit pentru a descrie o gamă largă de experiențe. Cercetătorii care studiaza emoțiile, în general, definesc empatia ca fiind capacitatea de a simți emoțiile altor oameni, împreună cu capacitatea de a-și imagina ce altcineva ar putea gândi sau simți.
Cercetătorii contemporani fac adesea diferența între două tipuri de empatie: “Empatia afectivă” se referă la senzațiile și sentimentele pe care le primim ca răspuns la emoțiile altora; acest lucru poate include oglindirea ceea ce acea persoană se simte, sau doar senzație de stres atunci când vom detecta frica altuia sau anxietate. “Empatia cognitivă“, numită uneori “luarea perspectivei”, se referă la capacitatea noastră de a identifica și înțelege emoțiile altor oameni. Studiile sugerează că persoanele cu tulburări din spectrul autismului au un timp de greu empatizând.
Empatia pare să aibă rădăcini adânci în creierul și corpurile noastre, și în istoria noastră evolutivă. Forme elementare de empatie au fost observate la rudele noastre primate, la câini, și chiar și la șobolani. Empatia a fost asociată cu două căi diferite în creier, iar oamenii de știință au speculat că unele aspecte ale empatiei pot fi urmărite pentru a oglindi neuronii, celulele din creier care trag atunci când observăm pe altcineva efectuind o acțiune în același mod în care ar trage dacă am efectua această acțiune noi înșine. Cercetarea a descoperit, de asemenea, dovezi ale unei baze genetice pentru empatie, deși studiile sugerează că oamenii pot spori (sau restricționa) abilitățile lor naturale empatice.
Având empatie nu înseamnă neapărat că vom dori să ajute pe cineva în nevoie, deși este adesea un prim pas vital spre acțiune de compasiune.
La ce ne ajuta empatia?
Empatia este o componentă a moralității – pentru ca oamenii să urmeze Regula de Aur, ajută dacă se pot pune în locul altcuiva. Este, de asemenea, un ingredient cheie al relațiilor de succes, deoarece ne ajută să înțelegem perspectivele, nevoile, și intențiile altora. Iată câteva dintre modalitățile prin care cercetarea a demonstrat importanța de anvergură a empatiei.
- Studiile seminale de Daniel Batson și Nancy Eisenberg au arătat că adulții care au sentimente de empatie sunt mai susceptibile de a ajuta pe alții în nevoie, chiar și atunci când face acest lucru sunt detectate stari care nu permit ignoranta sau indiferenta pentru alti oameni.
- Empatia este contagioasă: Când normele de grup încurajează empatia, oamenii sunt mai susceptibili de a fi empatici și mai altruiști.
- Empatia reduce prejudecățile și rasismul: Într-un studiu, participanții albi au făcut să empatizeze cu un om afro-american a demonstrat părtinire rasială mai puțin după aceea.
- Empatia este bună pentru a intemeia o familie: Cercetările sugerează că a fi capabil să înțelegi emoțiile partenerului tău adâncește intimitatea și stimulează satisfacția relației; este, de asemenea, fundamental pentru rezolvarea conflictelor. (GGSC lui Christine Carter a scris despre strategii eficiente pentru dezvoltarea și exprimarea empatiei în relații.)
- Empatia reduce bullying-ul: Studiile programului inovator Roots of Empathy al lui Mary Gordon au descoperit că aceasta scade intimidarea și agresivitatea în rândul copiilor și îi face mai buni și mai incluzivi față de colegii lor. Un studiu fără legătură a constatat că bătăușii nu au empatie afectivă, dar nu empatie cognitivă, sugerând că ei știu se simt victimele lor, dar lipsa felului de empatie care le-ar descuraja să rănească pe alții.
- Empatia reduce suspendările de la scoala: Într-un studiu, elevii profesorilor care au participat la un program de formare a empatiei au fost la jumătate la fel de probabil să fie suspendați, în comparație cu elevii profesorilor care nu au participat.
- Empatia promovează acte eroice: Un studiu important realizat de Samuel și Pearl Oliner a constatat că oamenii care au salvat evreii în timpul Holocaustului au fost încurajați de la o vârstă fragedă să ia perspectivele altora.
- Empatia luptă împotriva inegalității. După au argumentat Robert Reich și Arlie Hochschild, empatia ne încurajează să ne întindem și să vrem să ajutăm oamenii care nu fac parte din grupul nostru social, chiar și pe cei care aparțin unor grupuri stigmatizate, precum cei săraci. În schimb, cercetările sugerează că inegalitatea poate reduce empatia: Oamenii dau dovadă de mai puțină empatie atunci când ating un statut socio-economic superior.
- Empatia este bună pentru birou: Managerii care demonstrează empatie au angajați care sunt bolnavi mai rar și raportează o fericire mai mare.
- Empatia este bună pentru îngrijirea sănătății: Un studiu la scară largă a constatat că medicii cu mare empatie au pacienți care se bucură de o sănătate mai bună; alte cercetări sugerează formarea medicilor să fie mai empatic îmbunătățește satisfacția pacientului și a medicilor propriile bunăstare emoțională.
- Empatia este bună pentru poliție: Cercetările sugerează că empatia îi poate ajuta pe ofițerii de poliție să-și sporească încrederea în gestionarea crizelor, în crizele difuze cu mai puțină forță fizică și să se simtă mai puțin îndepărtați de oamenii cu care au de-a face.