Combustibilul sustenabil pentru aviatie – ce este si de ce este important?

Andreea Moyes, directorul global de sustenabilitate in domeniul aviatiei de la Air bp, ofera informatii despre combustibilul sustenabil pentru aviatie.

Utilizarea combustibilului sustenabil pentru aviatie (SAF) este in crestere, dar ce este acesta mai exact?

SAF inseamna combustibil sustenabil pentru aviatie. Acesta este produs din materii prime durabile si este foarte asemanator, din punct de vedere chimic, cu combustibilul fosil traditional pentru avioane. Utilizarea SAF duce la o reducere a emisiilor de dioxid de carbon in comparatie cu combustibilul pentru avioane traditional pe care il inlocuieste pe parcursul ciclului de viata al combustibilului. Printre materiile prime utilizate in mod obisnuit se numara uleiul de gatit si alte uleiuri reziduale care nu provin de la palmier, provenite de la animale sau plante; deseuri solide provenite de la case si intreprinderi, cum ar fi ambalaje, hartie, textile si resturi alimentare care, in caz contrar, ar ajunge la groapa de gunoi sau la incinerare. Alte surse potentiale includ deseurile forestiere, cum ar fi deseurile de lemn, si culturile energetice, inclusiv plantele cu crestere rapida si algele. In prezent, SAF de la Air bp este fabricat din ulei de gatit uzat si grasimi reziduale de origine animala.

De ce este important SAF?

Combustibilul pentru avioane cu reactie are o cantitate mare de energie in raport cu greutatea sa, iar aceasta densitate de energie este cea care a permis zborurile comerciale. In prezent, nu exista alte optiuni viabile pentru a transporta rapid grupuri de oameni pe distante foarte lungi, asa ca suntem dependenti de acest tip de combustibil in aviatie. Un zbor dus-intors intre Londra si San Francisco are o amprenta de carbon pe bilet economic de aproape 1 tona de CO2e. Avand in vedere ca se asteapta ca industria aviatica sa se dubleze, ajungand la peste 8 miliarde de pasageri pana in 2050, este esential sa actionam pentru a reduce emisiile de carbon ale aviatiei, iar SAF este un mod in care Air bp face acest lucru.

Cat de mult carbon economiseste?

SAF ofera o reducere impresionanta de pana la 80% a emisiilor de carbon pe parcursul ciclului de viata al combustibilului, in comparatie cu carburantul traditional pentru avioane pe care il inlocuieste, in functie de materia prima durabila utilizata, de metoda de productie si de lantul de aprovizionare pana la aeroport.

Care sunt sursele de SAF?

Cand vine vorba de aprovizionarea cu SAF, Air bp are o abordare de portofoliu. Convenim acorduri de preluare cu producatori terti, iar aceasta siguranta a cererii poate ajuta aceste parti terte sa isi asigure investitiile. In al doilea rand, investim in instalatii de productie ale tertilor. Colaborarea Air bp cu Fulcrum, cu sediul in California, este un exemplu. Air bp a incheiat un parteneriat strategic cu Fulcrum BioEnergy in 2016, iar Fulcrum construieste prima sa fabrica in Reno, Nevada, care va produce combustibil sustenabil pentru transporturi, fabricat din deseuri menajere. Fulcrum intentioneaza sa construiasca instalatii suplimentare si va furniza Air bp cu SAF de la mai multe fabrici diferite. In al treilea rand, bp investeste in propriile rafinarii si instalatii. Un astfel de exemplu este vanzarea de ISCC plus SAF Air bp anuntata in iulie la rafinaria bp din Castellon, Spania; iar in octombrie 2021, rafinaria a devenit prima la nivel mondial care a obtinut certificarea ISCC CORSIA.

Este sigur de utilizat?

SAF poate fi amestecat in proportie de pana la 50% cu combustibilul traditional pentru avioane cu reactie si toate testele de calitate sunt finalizate ca la un combustibil traditional pentru avioane cu reactie. Amestecul este apoi recertificat ca Jet A sau Jet A-1. Acesta poate fi manipulat in acelasi mod ca si combustibilul traditional pentru avioane cu reactie, astfel incat nu sunt necesare modificari in infrastructura de alimentare sau pentru o aeronava care doreste sa utilizeze SAF. In 2016, am fost primul operator care a inceput furnizarea comerciala de SAF prin intermediul unui sistem de alimentare cu hidranti existent, la Aeroportul Oslo din Norvegia.

Este SAF potrivit pentru toate aeronavele?

Orice aeronava certificata pentru utilizarea specificatiilor actuale ale combustibilului pentru avioane poate utiliza SAF.

Pe cine a aprovizioneaza?

Pana in prezent, Air bp a furnizat SAF in peste 20 de locatii de pe trei continente. SAF de la Air bp a fost utilizat pentru a alimenta multe tipuri diferite de aeronave, de la mici avioane private la aeronave mari de pasageri. Avem un lant de aprovizionare stabilit in Suedia, de unde aprovizionam locatii din intreaga regiune. Acest lant de aprovizionare a fost cel care ne-a permis sa alimentam Braathens Regional Airlines pentru “Zborul perfect” din mai 2019, care a combinat cele mai noi tehnologii in materie de eficienta a aeronavelor si utilizarea SAF pentru a reduce emisiile pe durata ciclului de viata in comparatie cu zborurile obisnuite pe aceeasi ruta.

Cum se compara costul SAF cu cel al combustibilului traditional pentru avioane?

SAF este in prezent mai costisitor decat combustibilul pentru avioane fosil traditional. Acest lucru se datoreaza unei combinatii intre disponibilitatea actuala a materiilor prime durabile si dezvoltarea continua a noilor tehnologii de productie. Pe masura ce tehnologia se va maturiza, va deveni mai eficienta si, prin urmare, se asteapta ca aceasta sa devina mai putin costisitoare pentru clienti. Observam o crestere a utilizarii SAF, deoarece clientii nostri si pasagerii lor recunosc si apreciaza din ce in ce mai mult beneficiile reducerii emisiilor.

Este SAF cu adevarat cheia pentru a face aviatia mai ecologica?

SAF poate fi integrat direct in infrastructura si aeronavele existente. Are potentialul de a oferi o reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe durata ciclului de viata de pana la 80% in comparatie cu carburantul traditional pentru avioane pe care il inlocuieste. SAF va juca un rol foarte important in atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon ale industriei aviatice, insa trebuie sa folosim toate optiunile de reducere a emisiilor de carbon pe care le avem la dispozitie. Exista mai multe oportunitati largi de reducere a emisiilor de dioxid de carbon in intreaga industrie, cum ar fi proiectarea mai eficienta a aeronavelor, operatiuni mai inteligente si dezvoltarea unor tehnologii viitoare, cum ar fi electrificarea. In acest sens, in 2016, Air bp a devenit primul furnizor de combustibil pentru aviatie care a primit o certificare independenta de neutralitate in ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon pentru operatiunile de realimentare in avion in toate locatiile sale operate la nivel global.

Asadar, de ce nu sunt mai multe companii aeriene care utilizeaza SAF?

In prezent, productia de SAF este limitata, deoarece costul mai ridicat al SAF impiedica o utilizare mai larga. Air bp lucreaza pentru a contribui la crearea unei cereri mai mari pe termen scurt, ceea ce va duce la o productie mai mare si, speram, la costuri mai mici in viitor.

Cum putem accelera cresterea SAF?

Exista un angajament real din partea industriei de a reduce emisiile de carbon, dar guvernele trebuie sa creeze, de asemenea, politicile potrivite pentru a accelera cresterea SAF. Cresterea productiei necesita o certitudine politica pe termen lung pentru a reduce riscurile de investitii, precum si un accent pe cercetarea, dezvoltarea si comercializarea unor tehnologii de productie imbunatatite si a unor materii prime durabile inovatoare.

La nivel individual, unele companii aeriene ofera acum pasagerilor si clientilor corporativi optiunea de a finanta utilizarea SAF pentru a reduce emisiile asociate biletului, iar noi credem ca acestea sunt initiative cu adevarat pozitive.

Cheia pentru o mai mare acceptare si implementare a SAF este reducerea costurilor. Pe termen lung, acest lucru va necesita investitii in tehnologii avansate pentru a procesa mai eficient materiile prime la scara mai mare si investitii in dezvoltarea de optiuni de materii prime durabile si scalabile. Cu toate acestea, pe termen scurt, este necesar un sprijin provizoriu din partea guvernelor si a altor parti interesate prin intermediul unor stimulente politice.

Acest sprijin trebuie sa faca parte dintr-un cadru pe termen lung pentru a le oferi investitorilor increderea necesara pentru a face investitiile mari necesare pentru a creste oferta.

Author

Write A Comment