Altruismul este atunci când acționăm pentru a promova bunăstarea altcuiva, chiar și cu un risc sau un cost pentru noi înșine. Deși unii cred că oamenii sunt fundamental altruisti, cercetări recente sugerează altfel:
Studiile au constatat că primul impuls al oamenilor este de a coopera, mai degrabă decât să concureze; că copiii mici care ajută în mod spontan persoanele aflate în nevoie dintr-o preocupare reală pentru bunăstarea lor; și că chiar șCe estei primatele non-umane prezintă altruism.
Oamenii de știință evoluționiști speculează că altruismul are rădăcini atât de adânci în natura umană, deoarece ajutorul și cooperarea promovează supraviețuirea speciei noastre. Într-adevăr, Darwin însuși a susținut că altruismul, pe care l-a numit “simpatie” sau “bunăvoință”, este “o parte esențială a instinctelor sociale”. Afirmația lui Darwin este susținută de studii recente de neuroștiințe, care au arătat că atunci când oamenii se comportă altruist, creierul lor se activează în regiuni care semnalează plăcerea și recompensa, similar cu atunci când mănâncă ciocolată (sau fac sex).
Acest lucru nu înseamnă că oamenii sunt mai altruiști decât egoiști; în schimb, dovezile sugerează că avem tendințe profund înrădăcinate de a acționa în ambele direcții. Provocarea noastră constă în găsirea unor modalități de a evoca îngerii mai buni ai naturii noastre.
Peter Singer la TED vorbeste despre altruism!
Dacă ești destul de norocos să trăiești fără să vrei, este un impuls natural să-i ajuți pe cei nevoiași. Dar, se întreabă filosoful Peter Singer, care este cel mai eficient mod de a fii charitabil? El vorbește prin unele experimente de gândire surprinzătoare pentru a vă ajuta să echilibrați emoția și practic — și să faceți cel mai mare impact cu tot ce puteți împărtăși. TEDTalks este un podcast video zilnic cu cele mai bune discuții și spectacole de la Conferința TED, unde cei mai importanți gânditori și cei care fac din lume vorbesc despre viața lor în 18 minute (sau mai puțin).