Lansat in 2017, Cardano este prezentat ca fiind un blockchain de a treia generatie, dupa Bitcoin si Ethereum, care au fost prima si a doua generatie de blockchains. Cardano isi propune sa concureze direct cu Ethereum si cu alte platforme de aplicatii descentralizate, afirmand ca este o alternativa mai scalabila, mai sigura si mai eficienta.

Cardano foloseste aplicatiile descentralizate, sau dapps, care sunt similare cu aplicatiile de pe un smartphone.

Principala diferenta este ca dapps ruleaza in mod autonom, fara ca o terta parte sa opereze in fundal. Ele obtin aceasta autonomie prin utilizarea contractelor inteligente, care sunt programe informatice concepute special pentru a indeplini o functie atunci cand sunt indeplinite anumite conditii prestabilite.

De exemplu, ati putea crea o dapp de imprumut colateralizat care sa imprumute bani oricui daca acesta depune in prealabil o anumita suma de garantii intr-un portofel. Contractul inteligent, in acest caz, ar fi programat sa trimita o tranzactie (imprumutul) imprumutatului imediat dupa ce portofelul cu garantii a primit suma corecta de fonduri.

Contractul inteligent ar putea fi programat, de asemenea, sa lichideze garantia (sa pastreze fondurile blocate) in cazul in care imprumutatul nu reuseste sa faca rambursarile la timp.
Cardano se prezinta, de asemenea, ca fiind singura platforma blockchain din industrie care face obiectul unei revizuiri colegiale extinse si publica in mod regulat lucrari de cercetare academica pe site-ul sau.

Pretul Cardano (ADA)

pretul-cardano-15-decembrie2021

Criptomoneda nativa a Cardano, ADA, a fost lansata in 2017, in urma unei vanzari publice de 25,9 miliarde de jetoane ADA, care a inceput in septembrie 2015. Alte 5,2 miliarde de jetoane au fost emise si impartite intre cele trei entitati separate care comercializeaza si dezvolta protocolul Cardano. Acestea sunt Input Output Global (IOG), Emurgo si Fundatia Cardano. IOG a primit 2,46 miliarde de jetoane, Emurgo 2,06 miliarde, iar fundatia 648 de milioane.

Cand tokenul a devenit tranzactionabil public, pretul ADA era de 0,02 dolari. In termen de 96 de zile, preturile au urcat vertiginos pana la maximul istoric anterior de 1,31 dolari, in ton cu restul pietei criptografice in timpul cresterii criptografice din 2017.

La fel ca preturile majoritatii activelor cripto in 2018, pretul ADA a scazut brusc in acel an. Pana in noiembrie 2018, acesta a scazut la 0,02 dolari.

A durat mai bine de doi ani pana cand ADA a revenit la peste 1,31 dolari. Stimulata de un nou ciclu de piata bull la inceputul anului 2021, ADA a continuat sa urce si a ajuns la 2,46 dolari la mijlocul lunii mai 2021. O scurta corectie a avut loc intre mai si iulie, inainte ca preturile sa urce si mai mult. De data aceasta, ADA a atins un nou maxim istoric de 3,10 dolari la inceputul lunii septembrie 2021.

Cum functioneaza Cardano (ADA)?

Blockchain-ul nativ al Cardano este impartit in doua straturi separate pentru a indeplini sarcini diferite si pentru a imbunatati eficienta generala. Acestea sunt:

  • Cardano Settlement Layer (CSL): Folosit pentru a facilita tranzactiile peer-to-peer de token-uri native ADA.
  • Cardano Computational Layer (CCL): Folosit pentru a executa contracte inteligente

Lantul de blocuri Cardano functioneaza cu ajutorul unui mecanism de consens de tip “proof-of-stake” (PoS) pentru descoperirea de noi blocuri si adaugarea de date de tranzactie in lantul de blocuri, numit “Ouroboros”. Acest sistem PoS presupune ca detinatorii de ADA sa isi blocheze, sau sa isi “mizeze”, monedele in pool-uri operate de alti participanti sau sa devina ei insisi operatori de pool-uri de miza.

Pentru a crea noi blocuri, Ouroboros utilizeaza un sistem de perioade de timp numit “epoci”, fiecare epoca durand cinci zile. In cadrul fiecarei epoci exista 21.600 de unitati de timp mai mici, numite sloturi, adica un slot la fiecare 20 de secunde. Grupurile de miza sunt alocate aleatoriu fiecarui slot ca “lider de slot” si sunt insarcinate cu crearea unui nou bloc pentru acel slot.

Desi oricine isi poate administra propriul pool de miza, este nevoie de un anumit nivel de expertiza tehnica pentru a face acest lucru cu succes. Recompensele pentru adaugarea de noi blocuri in lant sunt distribuite intre operatorul pool-ului de miza si stakers dupa ce se termina fiecare epoca (cinci zile). Recompensele sunt proportionale cu numarul de monede pe care fiecare persoana le-a pus in pool.

Cu cat sunt mai multe monede detinute in mod colectiv intr-un pool de miza, cu atat mai mare este sansa ca acesta sa fie selectat la intamplare pentru a deveni lider de slot si a adauga urmatorul bloc in lant. Ganditi-va la monedele mizate ca la biletele de loterie. Desi faptul ca aveti mai multe bilete va creste sansele de castig, nu garanteaza ca veti castiga. Pentru a preveni ca pool-urile gigantice sa domine sistemul, fiecare pool de miza este guvernat de un “parametru de saturatie”, care, in esenta, ofera pool-urilor de miza recompense mai mici odata ce ating o anumita capacitate. Acest lucru ofera celor care mizeaza ADA un stimulent pentru a-si muta monedele in pool-uri mai mici.

Acest sistem de consens Ouroboros este complet diferit de sistemul proof-of-work (PoW) al Bitcoin, care impune utilizatorilor sa concureze folosind echipamente informatice specializate pentru a descoperi urmatorul bloc si nu are nicio caracteristica incorporata care sa descurajeze operatiunile de minerit monopoliste, in afara de faptul ca valoarea Bitcoin depinde de faptul ca nu este controlata de nimeni.

Dezvoltarea Cardano (ADA)

Platforma blockchain Cardano este inca in curs de dezvoltare si planuieste sa fie lansata in urmatoarele cinci etape distincte:

  1. Byron: “Faza fundamentala”, care a vazut lansarea criptomonedei ADA a proiectului si a portofelelor sale native, Yoroi si Daedalus.
  2. Shelley: Faza de descentralizare care a introdus miza delegata si a incurajat cresterea operatorilor de pool de miza distribuita.
  3. Goguen: Aceasta etapa a introdus lansarea contractelor inteligente Cardano si a jetoanelor fungibile si nefungibile personalizate.
  4. Basho: “Faza de scalabilitate” care va permite lansarea unor sidechains care functioneaza in paralel cu blockchain-ul principal al Cardano.
  5. Voltaire: “Faza de guvernanta”, in care va fi implementat un nou sistem de vot si de trezorerie pentru a face din Cardano un proiect comunitar pe deplin autofinantat.

Odata ce va fi pe deplin functional, Cardano va permite dezvoltatorilor externi sa isi creeze propriile jetoane personalizate, asemanatoare cu jetoanele ERC-20 de pe Ethereum, precum si dapps care utilizeaza contracte inteligente scrise intr-un limbaj de programare complet nou, de nivel inalt, “Plutus”, bazat pe Haskell, un alt limbaj de programare de nivel inalt.

Profesionistii din domeniul financiar fara experienta in programare vor putea sa isi creeze propriile contracte inteligente pentru afaceri folosind “Marlowe”, un limbaj de programare cunoscut ca limbaj specific domeniului (DSL) care a fost creat de Cardano pentru a facilita crearea de contracte inteligente.

Pentru a imbunatati scalabilitatea, Cardano va introduce sidechains. Acestea sunt blockchains separate care ruleaza in paralel cu blockchain-ul principal (lantul principal) si pot fi folosite pentru a indeplini anumite sarcini, cum ar fi procesarea microtransatiilor, stocarea datelor din portofel si implementarea dapps. Ideea este ca sidechains reduc volumul de munca care trebuie efectuat pe lantul principal si ajuta la prevenirea congestiei, ceea ce ar trebui sa permita tranzactii mai rapide.

Guvernanta descentralizata este o alta parte a dezvoltarii planificate si, in cele din urma, va transforma Cardano intr-un proiect condus in intregime de comunitate. Aceasta se refera la un sistem in care detinatorii de ADA isi mizeaza monedele pentru a vota noi propuneri de dezvoltare sau de avansare a proiectului. Acesta este un sistem ponderat, prin care, cu cat mizezi mai multe monede, cu atat mai mare este puterea ta de vot.

Evenimente cheie si management (Cardano – ADA)

Trei entitati distincte supravegheaza dezvoltarea Cardano pe masura ce se indreapta spre a deveni un proiect complet descentralizat.

  1. IOG (Input Output Global): Cunoscuta anterior sub numele de IOHK (Input Output Hong Kong), IOG este responsabila de dezvoltarea tehnologica a platformei Cardano. Charles Hoskinson, care a fost unul dintre co-fondatorii Ethereum, se afla in pozitia de CEO si co-fondator al companiei.
  2. Fundatia Cardano: Insarcinata cu marketingul, formarea de parteneriate si extinderea prezentei globale a platformei.
  3. Emurgo: Ajuta la finantarea dezvoltatorilor, intreprinderilor si startup-urilor care doresc sa contribuie la ecosistemul Cardano.

In septembrie 2021, protocolul Cardano a lansat actualizarea hard fork-ului Alonzo – un tip de modificare de protocol fara compatibilitate retroactiva care impune tuturor participantilor sa se actualizeze la cea mai recenta versiune. Ceea ce a fost special la Alonzo este ca a introdus pentru prima data functionalitatea contractelor inteligente pe blockchain-ul Cardano, deschizand usile pentru dapps native Cardano si alte caracteristici.

Author

Write A Comment