9 pași pentru a-ți transforma relația cu banii și a obține independența financiară

Your Money or Your Life (1992) este un ghid în nouă pași pentru a prelua controlul asupra finanțelor voi – astfel încât să vă puteți bucura de viață, nu doar să vă câștigați existența. Veți învăța cum să vă ajustați atitudinea față de bani și timp, să scăpați de datorii, să începeți să economisiți și, în cele din urmă, să atingeți Independența financiară.

Despre autor – Vicki Robin & Joe Dominguez

  • Vicki Robin este o scriitoare și vorbitoare americană. După ce Robin a apărut în emisiunea lui Oprah Winfrey Show, cartea sa Your Money or Your Life a devenit instantaneu un best-seller; s-a vândut în peste un milion de exemplare.
  • Joe Dominguez a fost analist financiar pe Wall Street înainte de a se pensiona la vârsta de 31 de ani. El a formulat programul în nouă pași care este prezentat în cartea Banii tăi sau viața ta.

Obțineți independența financiară și ieșiți la pensie mai devreme.

Obțineți independența financiară și ieșiți la pensie mai devreme.

Dacă ați fi amenințat cu arma și ar trebui să alegeți între a vă da banii sau a vă risca viața, sunt șanse mari să vă dați portofelul. Dar când vine vorba de rutina zilnică, cei mai mulți dintre noi prioritizează în mod inconștient banii în detrimentul vieții noastre. Suntem blocați într-un ciclu în care câștigăm bani de la locul de muncă pentru a cumpăra lucruri de care nu avem nevoie și ne sacrificăm adevăratele priorități în acest proces.

În aceste clipe, veți afla despre calea către Independența Financiară – abilitatea de a decide cum să vă petreceți timpul fără să vă bazați pe un loc de muncă plătit. Pe parcurs, îți vei vedea cu claritate istoricul financiar, te vei elibera de atitudinile tale preexistente despre bani și vei dezvolta noi obiceiuri financiare care îți vor topi datoriile și îți vor permite să te pensionezi mai devreme, dacă alegi.

În acest rezumat, veți învăța

  • ce instrument simplu vă poate ajuta să obțineți controlul asupra finanțelor;
  • cum să calculați timpul necesar pentru a vă pensiona; și
  • unde să vă investiți economiile.

Împacă-te cu trecutul tău financiar vizualizându-ți veniturile și calculându-ți valoarea netă.

Împacă-te cu trecutul tău financiar vizualizându-ți veniturile și calculându-ți valoarea netă.

Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, probabil că nu aveți idee câți bani au trecut cumulativ prin viața dumneavoastră. Pentru a vă stăpâni finanțele, trebuie să vă împăcați cu istoricul financiar. De aceea, primul pas pentru a vă transforma relația cu banii și pentru a ajunge la Independența Financiară este să vă împăcați cu trecutul financiar.

Calcularea banilor care au intrat în viața ta te va ajuta să obții o imagine clară a istoriei tale financiare și a relației tale cu banii. Poate că întotdeauna ați simțit că ați avut siguranța financiară – dar asta doar pentru că ați fost susținut de alte persoane. Sau poate că ați simțit că nu ați câștigat niciodată prea mult, dar de fapt vă subestimați veniturile din trecut. În orice caz, înțelegerea istoriei cu banii vă poate ajuta să vă schimbați perspectiva cu privire la cât ați putea câștiga în viitor.

Mesajul cheie aici este următorul: Fă pace cu trecutul tău financiar vizualizându-ți veniturile și calculându-ți valoarea netă.

Pentru a începe, calculați suma totală a venitului brut de-a lungul vieții. Această sumă ar trebui să includă totul, de la primul salariu până la cel mai recent bănuț pe care l-ați câștigat.

Dacă nu știți de unde să începeți, puteți folosi înregistrări de la Administrația de Securitate Socială, extrase de cont bancar sau chiar CV-uri vechi pentru a vă ajuta să vă reamintiți câștigurile obținute an de an. Asigurați-vă că ajustați suma pentru a reflecta câștigurile nedeclarate, cum ar fi cadourile de la membrii familiei, premiile în numerar sau banii câștigați la negru. Scopul este ca calculul să fie cât mai onest și mai precis posibil.

Odată ce v-ați calculat câștigurile din timpul vieții, al doilea pas pentru a vă împăca cu trecutul financiar este să determinați suma de bani care v-a mai rămas în prezent: valoarea netă.

Calculați-vă valoarea netă prin crearea unui bilanț personal care să vă urmărească activele și pasivele. Activele lichide sunt tot ceea ce poate fi transformat în numerar. Aceasta include lucruri precum banii din conturile de economii și de cecuri, acțiunile și obligațiunile la valoarea curentă de piață sau chiar mărunțișul din torpedou. Activele  fixe sunt tot ceea ce dețineți, de la bunuri importante, cum ar fi mașina sau casa, până la obiecte care ar putea fi vândute la o vânzare de garaj. În continuare, calculați-vă pasivele, care reprezintă orice datorii, împrumuturi sau facturi restante. Scădeți această sumă din valoarea combinată a activelor. pentru a determina valoarea netă.

Calculează-ți salariul la o oră reală și urmărește-ți banii.

Calculează-ți salariul la o oră reală și urmărește-ți banii.

Fiecare dintre noi are la dispoziție mai puțin de nouă mii de ore pe an – dintre care multe sunt petrecute dormind. Nu există nicio îndoială că timpul este resursa noastră cea mai prețioasă. Așa că atunci când vă treziți și mergeți la serviciu dimineața, oferiți mai mult decât timpul, în schimbul unui salariu. Îți oferi energia vieții tale. Cu alte cuvinte, atunci când cheltuiești bani, în esență îți schimbi energia vieții.

Dacă doriți să vă transformați relația cu banii, va trebui să vă puneți la îndoială presupunerile despre ceea ce câștigați și cheltuiți. În acest fel, vă puteți rezerva energia vieții pentru lucrurile la care țineți cu adevărat. Așadar, pasul doi al programului constă în a intra în contact cu situația ta actuală, calculându-ți salariul orar real și urmărindu-ți banii.

Mesajul cheie aici este următorul: Calculează-ți salariul orar real și urmărește-ți banii.

Pentru a vă identifica raportul dintre energia vieții și câștiguri, calculați-vă salariul orar real, determinând cantitatea reală de timp și bani care se alocă pentru a vă menține locul de muncă.

Începeți prin a face un tabel cu trei coloane. Etichetați prima coloană cu orele săptămânale, a doua coloană cu câștigurile și a treia coloană cu dolarii câștigați pe oră. În continuare, adăugați detaliile bazate pe locul de muncă pe care îl ocupați. De exemplu, dacă 40 de ore pe săptămână vă aduc 1.000 de dolari, atunci câștigați 25 de dolari pe oră.

Acum este momentul să țineți cont de eventualele ajustări. Dacă faceți naveta la serviciu, includeți timpul necesar pentru călătorie, precum și cheltuielile aferente, cum ar fi benzina, taxele de drum sau taxele de transport public. Calculați banii pe care îi investiți în cumpărarea de haine pentru locul de muncă și timpul pe care îl petreceți la cumpărături, îmbrăcându-vă sau bărbierindu-vă pentru muncă. Enumerați timpul și fondurile suplimentare investite în mese, inclusiv pauzele de cafea și mâncarea la pachet atunci când sunteți prea epuizat sau prea ocupat pentru a găti. Ar trebui să includeți, de asemenea, timpul sau cheltuielile ocazionate de bolile legate de locul de muncă sau chiar divertismentul pe care îl folosiți pentru a vă destinde după muncă.

Revenind la tabelul, adăugați tot timpul suplimentar la coloana orelor săptămânale. Apoi, scădeți cheltuielile din câștigurile săptămânale enumerate în a doua coloană. În cele din urmă, calculați salariul orar real.

Acum că știți salariul pe ora real, veți avea o idee mai bună despre cât de multă energie de viață valorează cheltuielile. Pentru a vă înțelege cu adevărat obiceiurile de cheltuieli, începeți să țineți evidența fiecărui ban care intră sau iese din viața dumneavoastră. Devenind conștient de obiceiurile de cheltuieli, puteți lua decizii privind cheltuielile bazate pe realitate, mai degrabă decât pe ceea ce credeți că cheltuiți.

Clasificați-vă cheltuielile lunare.

Clasificați-vă cheltuielile lunare.

Acum că ați colectat informații despre istoricul  financiar și despre salariul orar real, este timpul să începeți să faceți un pas spre implementarea unor schimbări. Dar nu vă faceți griji – nu va fi nevoie să întocmiți un buget. Deși un buget poate fi un instrument util pentru planificare, acesta lasă puțin loc pentru nuanțe.

Dacă un buget nu este răspunsul, atunci care este? Este simplu: trebuie să înțelegeți exact cum vă cheltuiți banii. Al treilea pas este să vă clasificați cheltuielile lunare. Grupați-vă cheltuielile în moduri care au cel mai mult sens pentru dumneavoastră.

Mesajul cheie aici este următorul: Clasificați-vă cheltuielile lunare.

Să zicem că doriți să vă urmăriți cheltuielile cu mâncarea. În funcție de stilul de viață unic, ați putea crea subcategorii cum ar fi “mese pentru oaspeți”, “prea obosit pentru a găti” sau “gustări”. Urmărind categoriile precise ale cheltuielilor dumneavoastră, ați putea realiza că masa ocazională la restaurant s-a transformat într-un obicei costisitor în toată regula. De asemenea, creați subcategorii pentru a urmări cheltuielile pentru lucruri precum locuința, transportul și divertismentul.

După ce ați detaliat categoriile de cheltuieli, creați o tabelă lunară care să conțină subcategoriile. În partea de jos a tabelului, includeți o secțiune pentru a vă enumera veniturile – cu linii individuale pentru orice cecuri de salariu, bonusuri, dobânzi sau alte câștiguri care ar putea fi luate în considerare. După ce ați introdus tranzacțiile lunare în fiecare categorie, scădeți cheltuielile totale din veniturile totale pentru a afla economiile lunare.

S-ar putea să fiți surprins să vedeți câți bani au mers către o anumită subcategorie – de exemplu, produse de înfrumusețare. Dar probabil că surpriza se va fi risipit până când vă veți găsi într-un alt magazin de cosmetice.

Iată deci unde intervine adevărata magie a programului. Pentru a afla cât de multă energie din viața costă fiecare subcategorie, împărțiți banii pe care îi cheltuiți pe o anumită subcategorie la salariul orar real calculat la pasul doi. Să spunem că cheltuiți 80 de dolari pe reviste pe care aveți tendința de a nu le citi, iar salariul orar real este de 10 dolari. Descoperirea faptului că ați cheltuit opt ore din energia vieții dumneavoastră pentru a face această achiziție v-ar putea face să vă reconsiderați data viitoare când treceți pe lângă un stand de reviste!

Evaluați banii cheltuiți în subcategoriile de cheltuieli.

Evaluați banii cheltuiți în subcategoriile de cheltuieli.

Folosind un jurnal, reflectați un moment la ceea ce ați face dacă nu ar trebui să lucrați. Când erați mic, ce v-ați dorit să fiți? Dacă ați mai avea doar un singur an de trăit, cum v-ați petrece viața? V-ați dorit întotdeauna să scrieți o carte, dar acum vă aflați în situația de a trăi din copywriting?

Nu uitați, niciun vis nu este prea mare. Și, făcând mici ajustări la cheltuielile tale, vei fi pe cale să ți-l realizezi. Asta ne duce la cel de-al patrulea pas al programului: evaluarea cheltuielilor tale, punându-ți trei întrebări.

Mesajul cheie aici este următorul: Evaluați banii cheltuiți în subcategoriile dumneavoastră.

Uitați-vă la tabloul lunar de la Pasul 3 – energia vitală pe care ați cheltuit-o pentru fiecare dintre subcategorii corespunde cu împlinirea și satisfacția pe care le-ați primit?

În unele subcategorii, s-ar putea să constatați că ați experimentat atât de multă împlinire încât ați lua în considerare chiar creșterea cheltuielilor de energie vitală. În acest caz, marcați subcategoria cu semnul plus. Pentru subcategoriile în care ați experimentat o satisfacție mică sau deloc, marcați un semn minus. Dacă cheltuiala vi se pare neutră, marcați-o cu zero.

Analizându-vă obiectiv cheltuielile, s-ar putea să descoperiți că vă zgârciți la subcategoriile care vă aduc valoare, în timp ce cheltuiți prea mult pentru obiceiuri care creează dependență – cum ar fi cumpărarea de pantofi pe care abia îi purtați.

În al doilea rând, se aliniază cheltuielile tale de energie vitală cu scopul și valorile tale de viață? Să spunem că luna trecută ați cheltuit 25 de ore de energie vitală pentru a mânca în oraș. S-ar putea să considerați că acest lucru reflectă valoarea pentru timpul petrecut în societate sau pentru mâncarea delicioasă; vă simțiți confortabil cu această cheltuială. Sau poate recunoașteți că această cheltuială este rezultatul unui obicei prost sau al presiunii colegilor; nu se aliniază cu valorile sau scopul vieții dumneavoastră. Încă o dată, marcați fiecare subcategorie cu un plus, un minus sau un zero pentru a indica evaluarea dumneavoastră.

În cele din urmă, cum v-ați schimba obiceiurile de cheltuieli dacă ați avea Independență financiară și nu ar trebui să vă câștigați existența? Ați cumpăra mai multe sau mai puține haine? Ați cheltui mai mult sau mai puțin pe benzină? În multe cazuri, s-ar putea să constatați că cheltuiți mai mulți bani din cauza locului de muncă decât ați face-o altfel.

Faceți un grafic  pentru a vă urmări progresul.

Felicitări! Sunteți la jumătatea drumului către independența financiară.

Dar dacă ați urmat orice program în trecut, știți că o mare parte a provocării constă în a rămâne pe drumul cel bun. Pentru a garanta un progres continuu către obiectivele tale financiare, va trebui să te asiguri că noul tău sistem devine un obicei, mai degrabă decât o alegere.

O modalitate excelentă de a insufla un nou obicei este să vă faceți responsabil în fața altcuiva. Ați putea lua în considerare posibilitatea de a împărtăși rezultatele progresului financiar cu un prieten sau cu un membru al familiei.

Dar, în cele din urmă, cel mai important truc pentru un succes continuu este să vă urmăriți progresul. Acest lucru ne aduce la pasul cinci din program: trasarea progresului cu un grafic al veniturilor și cheltuielilor.

Mesajul cheie aici este următorul: Faceți un grafic de perete pentru a vă urmări progresul.

Pe o foaie mare de hârtie, desenați un grafic pe care îl puteți agăța pe perete pentru a vă urmări veniturile și cheltuielile lunare. Axa verticală reprezintă banii, iar accesul orizontal reprezintă timpul măsurat în luni. Atunci când creați incremente pe axa verticală, începeți cu 0 și lăsați suficient spațiu pentru ca venitul să se dubleze. Accesul pe axa orizontală ar trebui să vă urmărească progresul timp de cinci până la zece ani.

La sfârșitul fiecărei luni, folosiți două culori diferite pentru a vă urmări cheltuielile lunare și veniturile lunare. Apoi, conectați punctele la intrarea din luna precedentă. De-a lungul lunilor și anilor, veți putea să identificați tipare și să vedeți progresul către obiectivele financiare.

Deși ar putea fi tentant să creați un grafic pe calculator, dacă aveți graficul pe perete, acesta vă va servi ca un memento constant pentru a vă respecta programul. Luați exemplul lui Elaine H., un programator de calculator care se simțea blocat la locul de muncă. Participând la program, Elaine și-a dat seama că cheltuia mai mult decât câștiga. Așa că și-a montat un grafic pe perete și și-a propus să nu mai cumpere haine și să nu mai mănânce în oraș timp de o lună.

În mod sigur, în luna următoare, cheltuielile ei erau cu mult sub veniturile ei. Dar, după ce a căzut din nou în vechile obiceiuri, nu a trecut mult timp până când cheltuielile ei au crescut din nou. Văzând scăderea de pe grafic, Elaine a fost hotărâtă să facă schimbări durabile. S-a mutat într-o casă cu o chirie mai mică și mai aproape de locul de muncă – ceea ce i-a redus factura la gaz cu 60%. De asemenea, ea și-a redus factura la restaurant cu mai mult de jumătate doar prin faptul că gătea în cea mai mare parte a timpului. În decurs de patru luni, Elaine nu mai avea datorii și se afla pe o cale sustenabilă către independența financiară.

Reduceți sau eliminați în mod conștient cheltuielile.

În zilele noastre, noțiunea de a fi frugal poate părea neatrăgătoare sau depășită. Cultura modernă de consum ne-a condiționat să credem că mai mult înseamnă mai mult. Dar, de la scrierile antice ale lui Platon și Socrate până la figuri istorice americane precum Benjamin Franklin, Robert Frost și Ralph Waldo Emerson, a fi frugal era considerat o virtute. Iar dacă vrei să devii independent din punct de vedere financiar, va trebui să te acomodezi cu acest termen.

În esență, frugalitatea înseamnă să te bucuri de ceea ce ai. Dacă dețineți zece rochii și vă place să le purtați de-a lungul anilor – minunat! Dar dacă ești o cumpărătoare compulsivă și ești pur și simplu dependentă de cumpărarea de rochii care atârnă nepurtate în dulapul tău, ar fi timpul să reduci această cheltuială. În timp ce acum ați dobândit conștientizarea trecutului și prezentului financiar, pasul șase al programului este să vă reduceți în mod conștient cheltuielile lunare.

Mesajul cheie aici este următorul: Reduceți sau eliminați în mod conștient cheltuielile.

A reduce sau a elimina în mod conștient cheltuielile tale înseamnă a-ți folosi în mod inteligent energia vieții tale. Există o serie de modalități de a vă reduce la minimum cheltuielile. Cel mai evident este să evitați cumpărăturile. Dacă nu intrați în magazine, nu veți fi tentați să cumpărați din impuls. Pentru a reduce tentația de a face cumpărături online, dezabonați-vă de la e-mailurile promoționale, fiți atenți la marketingul de pe rețelele de socializare și dezvoltați un obicei general de a cumpăra doar ceea ce aveți nevoie.

Dar reducerea cheltuielilor nu înseamnă că trebuie să deveniți un dependent de chilipiruri. În loc să cumpărați cea mai ieftină opțiune disponibilă, ați putea opta pentru un articol care este mai durabil. Dacă achiziționați o unealtă de 40 de dolari care durează zece ani în loc de una de 30 de dolari care durează cinci ani, veți economisi 20 de dolari în timp. Investiți în articole unice care pot servi în mai multe scopuri – cumpărați o singură oală rezistentă în loc de o oală de gătit orez, o oală de gătit spaghete și o oală Crock-pot.

Uneori, vor exista subcategorii pe care nu vrei să le elimini din viața ta. Aici puteți deveni creativi. Luați exemplul lui Harry, care evalua dacă să pună capăt serviciilor sale de curățenie și grădinărit în casă pentru a-și reduce cheltuielile. Harry nu era pregătit să facă singur treburile casnice. Așa că a transformat sufrageria familiei sale, în mare parte nefolosită, într-o garsonieră. Apoi a subînchiriat camera unui cuplu în schimbul lucrărilor de grădină și de casă. Harry a fost fericit că această muncă era făcută de altcineva, iar cuplul a găsit o modalitate de a elimina costurile ridicate ale locuinței.

Valorificați-vă energia vieții prin creșterea veniturilor.

Săptămâna de lucru de 40 de ore este un concept modern, occidental.

În timpul Revoluției Industriale, noile procese de producție au dat naștere unei diviziuni între ziua de lucru și timpul liber. Condițiile de muncă au devenit atât de severe încât muncitorii au luptat în cele din urmă pentru a stabili o săptămână de lucru mai scurtă. Dar, în loc să fie un timp de odihnă, timpul liber a devenit considerat ca fiind un timp pentru a învăța cum să devină un lucrător mai productiv.

Apoi, în timpul Marii Depresiuni, timpul liber a fost asociat cu șomajul. Această atitudine din perioada Depresiunii continuă să aibă ecou în societatea occidentală și astăzi. Stilul de viață dependent de muncă al societății noastre este atât de rău încât, în ultimii ani, eforturi precum campania “Take Back Your Time” au luat amploare pentru a contesta viziunea noastră față de muncă.

Mesajul cheie aici este următorul: Valorificați-vă energia vieții prin creșterea venitului.

Societatea vrea să ne facă să credem că trebuie să lucrăm 40 de ore în fiecare săptămână pentru a fi membri cu o contribuție deplină. Dar, în realitate, scopul fundamental al unui loc de muncă este acela de a fi plătit. Beneficii precum comunitatea, potențialul de creștere sau recunoașterea pot fi obținute în afara unui loc de muncă tradițional. Așadar, este timpul să începem să ne reconsiderăm modul în care ne cheltuim energia vieții.

Al șaptelea pas pentru a vă transforma relația cu banii și a obține independența financiară se referă la valorizarea energiei vieții și la creșterea veniturilor. Luați în considerare acest lucru: Este energia vieții pe care o investești în prezent în slujba ta un schimb corect pentru ceea ce primești în schimb?

Fie că economisești pentru a merge la facultate, pentru a-ți întreține familia sau pentru a scăpa de datorii, să cauți cel mai mare salariu posibil, în concordanță cu sănătatea și integritatea ta, nu înseamnă să vrei mai mulți bani doar de dragul de a avea mai mulți bani. Este vorba despre a lucra pentru un viitor durabil. Dacă aveți nevoie de 2.500 de dolari pentru a vă acoperi cheltuielile, ați putea să vă dublați venitul câștigând 50 de dolari pe oră ca antreprenor, în loc să rămâneți la locul de muncă de birou cu 25 de dolari pe oră.

În unele cazuri, creșterea venitului ar putea însemna să lucrați mai multe ore pe termen scurt. În timp ce Rosemary se bucura de slujba ei de director al unui azil de bătrâni, adevăratele ei pasiuni erau călătoriile, scrisul și activismul pentru mediu. Rosemary știa că găsirea unui loc de muncă mai bine plătit i-ar putea aduce mai mult stres, ceea ce ar fi distras-o de la obiectivele sale. Așa că și-a găsit o slujbă secundară, lucrând pentru o mică companie de distribuție audio, seara și în weekenduri. Deși lucra mai mult de 40 de ore pe săptămână, faptul că știa că lucrează pentru a-și atinge obiectivul de independență financiară a menținut-o motivată.

Câștigați venituri din investițiile voastre pentru a obține independența financiară.

Pentru mulți oameni, gândul de a se pensiona mai devreme pare a fi un privilegiu rezervat celor 1%. Dar o mișcare în creștere numită FIRE, sau Financial Independence Retire Early, arată contrariul. Susținătorii mișcării FIRE au desprins o înțelepciune simplă: dacă vă investiți economiile, banii vor începe în cele din urmă să câștige suficient de singuri pentru ca să vă puteți pensiona și să vă concentrați pe ceea ce vă interesează cu adevărat. Șmecheria este să acumulați suficiente venituri lunare din investiții.

Spre deosebire de venitul pe care îl primiți de la locul de muncă, venitul lunar din investiții este venitul pe care îl primiți din capitalul dumneavoastră. Acest lucru implică orice venit pentru care nu a trebuit să munciți – lucruri precum dobânzi, dividende, cecuri de închiriere sau profituri din afaceri.

Mesajul cheie aici este următorul: Obțineți venituri din investițiile dumneavoastră pentru a obține Independența Financiară.

Înainte de a începe să investiți, asigurați-vă că aveți suficienți bani în bancă pentru a acoperi șase luni de cheltuieli. Aceste lichidități reprezintă fondul de urgență – precum și banii din care veți trage pentru cheltuielile lunare.

Odată ce aveți cel puțin șase luni de numerar lichid în contul bancar, luați în considerare deschiderea unui cont de economii. Acum puteți începe cel de-al optulea pas din program: investirea și urmărirea economiilor suplimentare.

Pentru a vă calcula venitul lunar din investiții, înmulțiți-vă capitalul, sau economiile suplimentare, cu rata actuală a dobânzii pe termen lung – aceasta este suma pe care vă puteți aștepta să o dobândiți dintr-o investiție pe termen lung. Puteți găsi acest număr căutând randamentul actual pe 30 de ani al obligațiunilor de trezorerie americane prin intermediul Wall Street Journal.

Apoi, împărțiți rezultatul la 12. După ce ați urmat formula, trasați rezultatul ca o nouă linie pe graficul de perete, pe lângă liniile care urmăresc veniturile și cheltuielile dumneavoastră. Nu uitați, axa verticală reprezintă banii dumneavoastră, în timp ce axa orizontală reprezintă timpul.

Venitul lunar din investiții poate părea lipsit de importanță atunci când sunteți la început. Dar, pe măsură ce veniturile și cheltuielile tale devin mai consistente, vei putea în cele din urmă să prezici de câți bani va fi nevoie pentru a atinge Independența Financiară.

În timp, banii investiți de dumneavoastră vor însemna că linia începe să se curbeze în sus. Folosind un creion ușor, puteți urmări acest model pentru a identifica punctul în care venitul lunar din investiții depășește cheltuielile lunare. Acesta se numește punctul de intersecție. Pentru majoritatea oamenilor, punctul de intersecție va apărea atunci când economiile sunt egale cu de 25 de ori cheltuielile anuale. Dacă cheltuielile medii anuale sunt de 36.000 de dolari, atunci veți avea nevoie de 900.000 de dolari în active pentru a atinge independența financiară.

Cercetați și alegeți opțiunile de investiții.

Acum că v-ați calculat punctul de trecere și că realitatea atingerii independenței financiare a devenit tangibilă, va trebui să deveniți un expert în investiții pe termen lung, care produc venituri. Planificatorii financiari, brokerii fără scrupule și vânzătorii vor încerca să vă influențeze deciziile de investiții în timp ce iau un comision substanțial. Evitați să cheltuiți comisioane inutile cu astfel de intermediari, dându-vă puterea de a lua propriile decizii de investiții!

Veniturile de investiții pot include primirea de chirii din proprietăți imobiliare sau redevențe din proprietate intelectuală, francize sau resurse naturale. Ați putea obține capital din vânzarea unei investiții pentru o sumă mai mare decât cea pe care ați investit-o inițial. Dar cel mai probabil veți dori să vă concentrați asupra câștigării de dobânzi sau dividende prin investiții în obligațiuni, fonduri mutuale sau pe piața bursieră.

Mesajul cheie aici este următorul: Cercetați și alegeți-vă opțiunile de investiții.

Când coautorul Joe Dominguez s-a pensionat la vârsta de 31 de ani, în 1969, a ajuns la Independența Financiară investind în obligațiuni ale Trezoreriei SUA. În deceniile următoare, ratele ridicate ale dobânzilor au făcut ca el și zecile de mii de persoane care au investit în obligațiuni de trezorerie americane să atingă independența financiară permanentă.

De la începutul mileniului, însă, ratele dobânzilor au scăzut. În aceste zile, majoritatea bloggerilor FIRE sugerează să investească în fonduri indexate cu costuri reduse. Fondurile indexate sunt fonduri tranzacționate la bursă, sau ETF-uri. Acestea sunt fonduri mutuale care urmăresc performanța indicilor bursieri sau a indicilor pieței de obligațiuni. În loc să bată piața sau să aleagă în ce acțiuni să investească, fondurile de indici reprezintă o abordare pasivă care vă diversifică investițiile într-un portofoliu larg de activități comerciale. Acestea implică cel mai mic risc la comisioane reduse – ceea ce le face o opțiune de urmat pentru oricine se află pe calea independenței financiare.

Dacă lucrați pentru o companie care oferă un plan de pensionare, cum ar fi un 401(k), economiile vor fi probabil gestionate de mari case de brokeraj care oferă fonduri mutuale sau fonduri de obligațiuni. Luați în considerare posibilitatea de a profita de acest lucru; multe companii vor egala orice investiții la care contribuiți.

În orice caz, este esențial să vă informați despre toate opțiunile înainte de a vă angaja pe o cale de investiții. Făcând alegeri educate, vă veți asigura că investițiile sunt la fel de durabile ca noua atitudine față de modul în care vă petreceți timpul și banii. Veți trăi mai intenționat – chiar înainte de a vă atinge obiectivele financiare.

Concluzie

Începeți călătoria către independența financiară prin evaluarea istoriei financiare, precum și a situației financiare actuale. Transformarea relației tale cu banii înseamnă să realizezi că banii pe care îi câștigi de la locul de muncă echivalează cu energia vieții tale. Reduceți cheltuielile, creșteți-vă veniturile și investiți economiile pentru a vă pensiona mai devreme, pentru a vă achita datoriile și pentru a vă atinge obiectivele financiare.

Author

Write A Comment