Donarea de sange este unul dintre cele mai simple si mai altruiste lucruri pe care le puteti face. Este, de asemenea, unul dintre cele mai importante. Donarea de sange poate salva vieti.

Ce este sangele pentru noi?

Sangele este un lichid care salveaza vieti si care circula in tot corpul. Acesta transporta oxigenul si substantele nutritive catre celule si elimina deseurile. Sangele ajuta, de asemenea, la reglarea temperaturii corpului si a nivelului pH-ului.

Sangele este o parte foarte importanta pentru a fi in viata. El livreaza oxigen, nutrienti, hormoni si anticorpi catre toate partile corpului. Sangele ajuta la mentinerea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale si a pH-ului in echilibru.

Sangele este alcatuit din plasma si celule sanguine formate din trei grupe:

  1. Globule rosii;
  2. Globule albe;
  3. Trombocite.

Celulele sanguine sunt produse in maduva osoasa. Sangele este fabricat intr-o serie de etape care incep cu digestia alimentelor. Aceasta hrana se descompune in partile sale chimice, care sunt apoi transportate de sange in toate partile corpului.

Sangele este un fluid care transporta oxigenul si substantele nutritive in tot corpul si elimina produsele reziduale din celule. Acesta este compus din plasma, globule rosii si trombocite. Plasma este un lichid de culoare pai care reprezinta aproximativ jumatate din volumul de sange. Acesta contine proteine:

  • anticorpi;
  • factori de coagulare;
  • enzime;
  • nutrienti (precum glucoza si aminoacizii).

Celulele rosii din sange, sau eritrocitele, sunt cele mai abundente celule din sange si au rolul de a transporta oxigenul de la plamani la celulele tisulare. De asemenea, ele elimina produsele reziduale din celulele tisulare si dioxidul de carbon pe care il produc celulele.

Trombocitele, sau trombocitele, sunt celule foarte mici care formeaza cheaguri de sange si sunt implicate in procesul de coagulare.

Importanta donarii de sange

Importanta donarii de sange

Donarea de sange este importanta pentru ca ajuta la salvarea de vieti. Este un mod simplu de a darui comunitatii si este ceva ce poate face oricine. Prin donarea de sange, contribuiti la asigurarea unei rezerve adecvate pentru cei care au nevoie de el.

Donarea de sange este un act altruist care salveaza vieti. Crucea Rosie Americana afirma ca doar o donare de sange poate ajuta la salvarea a pana la trei vieti de oameni. Donatiile sunt vitale pentru mentinerea unei rezerve stabile de sange, in special in perioadele de tragedie sau dezastru.

Desi este posibil sa fiti recompensat pentru donatiile dumneavoastra, realitatea este ca donatia dumneavoastra salveaza vieti. Fiti un erou pentru cineva care are nevoie, devenind donator de sange astazi!

Exista patru tipuri de sange: A, B, AB si O.

Grupa sanguina este determinata de prezenta sau absenta anumitor antigeni pe suprafata globulelor rosii. Cea mai frecventa grupa de sange este O pozitiv, care are ambii antigeni. Cea mai rara grupa de sange este AB negativ, care nu are niciun antigen.

Ce se intampla cu sangele donat?

Sangele donat este colectat intr-un recipient steril si apoi este testat pentru depistarea agentilor infectiosi, inclusiv HIV si hepatita. Sangele este apoi impartit in diferite componente, inclusiv globule rosii, trombocite si plasma. Diferitele componente sunt apoi congelate si depozitate intr-o banca de sange.

Cine poate dona sange?

Orice persoana care are cel putin 17 ani si este sanatoasa poate dona sange. Donatorii trebuie sa cantareasca cel mult 110 kilograme.

De asemenea, acesta trebuie sa cantareasca cel putin 50 de kilograme si sa nu fi donat sange in ultimele 56 de zile.

O persoana poate sa fi donat sange o singura data la fiecare 56 de zile. Donatorii nu pot, de asemenea, sa fi primit un tatuaj sau un piercing cu produse sau echipamente nesterile in ultimele 12 luni.

Exista alte cateva motive pentru care o persoana nu poate dona sange. Oricine are o raceala, febra, diaree, varsaturi sau alte boli in termen de doua saptamani de la donare poate sa nu poata dona in acea zi. Potentialii donatori care au luat antibiotice timp de mai mult de o saptamana in anul precedent, au luat medicamente antirejectie sau au suferit o transfuzie de sange nu pot, de asemenea, sa doneze.

De ce este bine pentru baieti sa doneze sange?

Exista cateva motive pentru care este bine ca baietii sa doneze sange. Primul motiv este ca este o modalitate excelenta de a da inapoi comunitatii. Baietii care doneaza sange ajuta la salvarea de vieti, iar acesta este un lucru foarte bun. Un alt motiv pentru care este bine ca baietii sa doneze sange este ca este o modalitate de a arata ca le pasa de ceilalti oameni. Cand baietii doneaza sange, ei ajuta la transformarea lumii intr-un loc mai bun. In cele din urma, donarea de sange este o modalitate buna pentru baieti de a ramane sanatosi. Prin donarea de sange, baietii primesc

De ce este bine ca femeile sa doneze sange?

Exista multe motive pentru care este bine ca femeile sa doneze sange. In primul rand, donarea de sange ajuta la salvarea de vieti. Este, de asemenea, o modalitate de a da inapoi comunitatii si este un mod sigur si usor de a-i ajuta pe altii. In plus, donarea de sange le ajuta pe femei sa ramana sanatoase, mentinandu-le sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.

Cat de des puteti dona sange?

Crucea Rosie Americana recomanda ca persoanele sanatoase sa doneze sange la fiecare opt saptamani. Cu toate acestea, ar trebui sa va consultati medicul dumneavoastra pentru a vedea daca sunteti eligibil pentru a dona sange.

Care sunt riscurile donarii de sange?

Exista multe riscuri asociate cu donarea de sange. Unul dintre acestea este riscul de a contracta un virus, cum ar fi HIV sau hepatita. Un altul este riscul de infectare la locul de donare. Un al treilea este riscul de a dezvolta anemie in urma donarii de sange.

Cum pot dona sange?

Donarea de sange este un proces simplu si usor. Tot ce trebuie sa faceti este sa gasiti un centru local de donare de sange si sa va faceti o programare. Cand ajungeti, vi se va cere sa furnizati cateva informatii de baza, cum ar fi numele, adresa si data nasterii.

Apoi vi se va cere sa cititi si sa semnati un formular de consimtamant. Dupa aceea, vi se va da un scurt chestionar de sanatate pe care il veti completa. Acest chestionar va va intreba despre starea dvs. de sanatate actuala si despre orice boala sau operatie recenta pe care ati avut-o.

De asemenea, veti fi intrebat despre orice medicamente pe care le luati in prezent.

Concluzie finala: Donarea de sange este unul dintre cele mai simple si mai altruiste lucruri pe care le puteti face pentru a-i ajuta pe altii. Este, de asemenea, unul dintre cele mai importante. Donarea de sange poate salva vieti.

Poti sa citesti si cat de des poti dona sange?

Author

Write A Comment