Muzica este o experienta umana de baza, iar procesele generative reflecta capacitatile cognitive. Muzica este adesea functionala, deoarece este ceva ce poate promova bunastarea umana prin facilitarea contactului uman, a semnificatiei umane si a imaginatiei umane a posibilitatilor, legand-o de instinctele noastre sociale. Sistemele cognitive stau, de asemenea, la baza performantelor si sensibilitatilor muzicale.

Muzica este unul dintre acele lucruri pe care le facem in mod spontan, reflectand mecanismele cerebrale legate de functiile comunicative, extinse si diversificate intr-o gama larga de activitati umane. Muzica traverseaza diverse capacitati si resurse cognitive, inclusiv abilitatile numerice, limbajul si perceptia spatiala. In acelasi mod, muzica se intersecteaza cu granitele culturale, facilitand “sinele nostru social” prin conectarea experientelor si intentiilor noastre comune. Aceasta lucrare se concentreaza pe intersectia dintre neurostiinta muzicii si functionarea sociala umana pentru a ilustra importanta muzicii pentru comportamentele umane.

Muzica este o parte fundamentala a evolutiei noastre

Probabil ca am cantat inainte de a vorbi in propozitii ghidate sintactic. Cantecul este reprezentat in intreaga lume animala; pasarile si balenele produc sunete, desi nu intotdeauna melodice pentru urechile noastre, dar totusi bogate in functii de comunicare semantica. Cantecul nu este in mod surprinzator legat de o gama vasta de semiotici care patrund in natura: atragerea atentiei asupra propriei persoane, extinderea, vanzarea, inselarea celorlalti, atingerea celorlalti si apelarea la altii. Capacitatea creativa atat de inerenta muzicii este o trasatura umana unica.

Muzica este strans legata de motivatie si de contactul social uman. Doar o parte dintre oameni pot canta muzica, dar toti pot, si o fac, cel putin sa cante sau sa fredoneze o melodie. Muzica este precum respiratia – omniprezenta. Muzica este o experienta umana de baza si un proces generativ care reflecta capacitatile cognitive. Ea este impletita cu multe nevoi umane de baza si este rezultatul a mii de ani de dezvoltare neurobiologica. Muzica, asa cum a evoluat in omenire, permite exprimarea unica a legaturilor sociale si intarirea legaturii relationale.

La baza comportamentului a ceea ce am putea numi o inclinatie de baza de a canta si de a exprima muzica se afla indemnurile apetitive, expresia consumatorie, impulsul si satisfactia. Muzica, ca si ingerarea de alimente, isi are radacinile in biologie. Exprimarea apetisanta este acumularea nevoii, iar experientele consumatorii sunt eliberarea si rasplata acesteia. Experientele muzicale apetisante si consumatorii sunt incorporate in simboluri de semnificatie bogate din punct de vedere cultural.

Muzica este legata de invatare, iar oamenii au o puternica predilectie pedagogica. Invatarea nu are loc doar in dezvoltarea abilitatilor muzicale directe, ci si in conexiunile dintre muzica si experientele emotionale. Darwin a inteles ca atat muzica, cat si luarea in considerare a emotiilor sunt capacitati fundamentale ale omului. Sistemele emotionale sunt forme de adaptare care ne permit, de exemplu, sa observam pericolul prin detectarea imediata a expresiilor faciale.

Acest eseu examineaza contextul biologic si cognitiv al expresiei muzicale. In plus, se analizeaza modul in care predilectia pentru muzica in randul oamenilor a contribuit la promovarea legaturii sociale atat de unice si vitale pentru specia noastra si modul in care capacitatile noastre cefalice stau la baza muzicii. Aceasta lucrare sugereaza ca importanta muzicii pentru socializarea si bunastarea noastra ca specie se reflecta in conexiunile cognitive si neuronale care o sustin.

Cea mai buna alternativa la Youtube Premium am gasit pe Refu Blog o aplicatie interesanta care ofera download muzica mp3 direct in spatiul telefonului, asadar avand optiunea de a asculta direct din telefon muzica, sau prin catalogulYoutube, avand functia de a asculta muzica cu ecranul stins.

Author

Write A Comment